Atp

Volné formy aminokyselin mohou být jedním z faktorů ovlivňujících dlouhý a zdravý život

Odborný žurnál Cell Metabolism reports zveřejnil vědeckou studii, která v současné době strhává velkou pozornost. Volné formy aminokyselin s vysokým podílem BCAA využívané hlavně v profesionální kulturistice mohou být jedním z faktorů ovlivňujících dlouhý a zdravý život.

Volné formy aminokyselin mohou být jedním z faktorů ovlivňujících dlouhý a zdravý život

Nejnovější studie přináší velmi zajímavé výsledky, kde na základě pokusů na zvířatech, došlo k prodloužení celkové délky života o 12%, což lze z hlediska lidského života přirovnat k nárůstu délky o 10 let!

Tým Italských vědců je přesvědčen o tom, že denní příjem volných forem aminokyselin, počínaje středním věkem a výše by mohl pomoci milionům lidí těšit se „zdravějšímu stáří“.

Ať již jsou tyto aminokyseliny zapracovány do kaší, či konzumovány rozpuštěné ve vodě, působí jako prevence proti ztrátě svalové hmoty a snižují riziko bolestivých zranění. Hlavním mechanizmem účinku je tzv: stimulace proteinové syntézy myofybril a mitochondriálních bílkovin ve svalové hmotě a srdeční svalovině. Dochází tak k navýšení počtu a funkčnosti tzv.mitochondrií, které představují buněčné organely zodpovědné za produkci energie ve svalových buňkách (ATP). Výsledkem je rychlá regenerace a ochrana jak svalových vláken, tak srdeční svaloviny.

Enzo Nisoli z university v Brescii kde vědecká studie proběhla tvrdí: „Tato vědecká studie je první demonstrací toho, že směs volných aminokyselin může prodloužit délku života pokusných zvířat. Tato směs také výrazně zvýšila jejich vytrvalost a odolnost, včetně svalové motoriky“. Daná studie proběhla u pokusné skupiny myší „středního věku“, kterým byla v krmivu orálně podávána směs s vysokým obsahem volných forem aminokyselin, konkrétně: leucin, valin, isoleucin, lysin, histidin, threonin cystein, fenylalanin, metionin, tyrosin a tryptofan (pozn. základem této směsi byl vysoký podíl BCAA). Daná aplikace prodloužila délku života pokusných myší o neuvěřitelných 80 dní ( pozn.: u skupiny bez aplikace volných forem aminokyselin byla průměrná délka života 774 dnů, u skupiny s aplikací 869 dnů ). Z lidského hlediska by to např. znamenalo zvýšení průměrné životnosti britských mužů ze 77,7 let na 87 let, a u žen z 81,9 na téměř 92 let.

Nisoli dále zdůrazňuje, že konzumace volných forem aminokyselin je odlišná od konzumace nenaštěpených proteinových suplementů, či hydrolyzátů s obsahem těchto aminokyselin. Důvodem je to, že volné formy aminokyselin nemusí být na rozdíl od proteinů a hydrolyzátů tráveny a štěpeny v zažívacím traktu a jsou vstřebávány do krevního oběhu bezprostředně. Organizmus tak jejich vstřebání nestojí žádnou energii. Dalším rozdílem je to, že mechanizmus účinku těchto volných forem není závislý na vylučování inzulinu, což je také velmi důležitým faktem. Mechanizmus účinku volných forem aminokyselin se tak výrazně liší, kromě výše zmíněného účinku na ochranu svalové hmoty a zvýšení funkčnosti buněčných organel mitochondrií, došlo u pokusných myší také ke zvýšení aktivity genu SIRT1, který je nazýván tzv. „longevity“ genem, zodpovědným za obranný systém zaměřený proti volným radikálům.

Reference:

1. Giuseppe D'Antona, Maurizio Ragni, Annalisa Cardile, Laura Tedesco, Marta Dossena, Flavia Bruttini, Francesca Caliaro, Giovanni Corsetti, Roberto Bottinelli, Michele O. Carruba, Alessandra Valerio, Enzo Nisoli. Branched-Chain Amino Acid Supplementation Promotes Survival and Supports Cardiac and Skeletal Muscle Mitochondrial Biogenesis in Middle-Aged Mice. Cell Metabolism, Volume 12, Issue 4, 362-372, 6 October 2010 DOI: 10.1016/j.cmet.2010.08.016