Bio

Když v Evropské unii BIO neznamená BIO

Co dnes můžeme čekat od potravin certifikovaných Evropskou unií jako BIO (= ORGANIC, ekvivalent pro britský trh), když EU schvaluje zákony podkopávající hlavní principy BIO produkce?

Když v Evropské unii BIO neznamená BIO

 

Základní fakta

  • EU povolila použití drůbežích produktů a krmiv pro hospodářská zvířata bez certifikace BIO ve vybraných druzích BIO produkce do roku 2017
  • Evropské standardy pro kategorii BIO povolují ve výrobě použití mnoha aditiv
  • BIO produkce v Evropě je také ohrožena politickými subjekty zastávajícími se geneticky modifikovaných produktů a připravovanými obchodními dohodami v souvislosti s TTIP (Transatlantické partnerství pro obchod a investice)

Principy BIO produkce

BIO potraviny zahrnující produkty certifikované konejšivým listově zeleným logem viditelným níže, mohou pro rozdílné „lidi znamenat rozdílné věci“. Někteří je například kupují, aby se vyhnuli pesticidům, jiní očekávají vyšší spektrum „zdravých složek“ než je dostupné v běžných potravinách. A samozřejmě, BIO zemědělství je cestou pro všechny, kterým záleží na šetrném zacházení se zvířaty a udržitelném hospodářství. Mezi principy BIO produkce ale v žádném případě nepatří závazek zahrnovat do výroby necertifikované složky (NE-BIO), k čemuž nyní dochází!

EU_Organic_logo

Výsměch principům BIO

Možná vás napadne, že něco takového je výsměchem celému konceptu BIO stravování. A budete mít pravdu, protože to přesně Evropská unie od roku 2009 dělá. Vychází to najevo z Části 2. Nařízení Evropské Komise (EC) číslo 889/2008, které definuje okolnosti, za nichž mohou být použity určité necertifikované (NE-BIO) složky – produkty drůbežího původu, krmivo, včelí vosk, semena a jiný rozmnožovací materiál, v evropské BIO produkci. Článkům 42 a 43 Části 2., které se týkají drůbeže a krmiv, původně vypršela platnost 31. prosince 2011, ale byly prodlouženy do 31. prosince 2014. O dalším postupu nebylo rozhodnuto dostatečně dopředu, což u části BIO producentů vyvolalo zmatek, proto Evropská Komise Nařízením Č. 836/2014 prodloužila platnost těchto nařízení až do konce roku 2017.

K dokonalosti daleko

Ve výsledku tedy mohou BIO-farmy certifikované Evropskou unií používat necertifikované (NE-BIO) složky drůbežího původu v masných a vaječných produktech a až 5% necertifikovaného proteinového krmiva pro prasata a drůbež. Konkrétně u krmiv pro hospodářská zvířata jsou necertifikované přísady do krmení povoleny, aby se producenti vyhnuli komplikacím spojených s krmivem certifikovaným.

Chris Atkinson, manažer kvality ORGANIC (BIO) UK Soil Association (http://www.soilassociation.org) se k tomu vyjádřil následovně:

„Naším cílem a preferencí je, abych všechny složky, které mohou být v bio kvalitě, také v bio kvalitě byly. Nové standardy pro evropské biochovy existují poměrně krátký čas, až od roku 2000. Nicméně, biochovy drůbeže jsou od běžných chovů velmi odlišné, což se týká masa i vajec. Evropské standardy prošly rapidním pokrokem v posouvání systému produkce bio drůbežího blíže k principům bio hospodářství. Stále však platí, že i když někteří producenti skutečně naplní 100% požadavků, je třeba k věci přistupovat opatrně a ujistit se, že je to dosažitelné pro všechny, dříve než z toho uděláme zákon.“

Předpokládáme, že budete souhlasit s Johnem Langem, zakladatelem a spolumajitelem Good Wine Online, když říká: „Evropský certifikát bio kvality nyní nestojí ani za papír, na kterém je vytištěn…Pro víno s označením bio, které nese evropský certifikát, platí, že hrozny musí být vypěstovány dle pravidel bio zemědělství. Totéž platí pro jejich zpracování a výrobu vína. Pěstitelé se ale i přesto vůbec netrápí s celkem 43 povolenými aditivy zahrnující velké množství potenciálně škodlivých siřičitanů.“

Jen pro doplnění, od 1.8. 2012 povolila EU použití 44 chemických složek v BIO certifikovaných vínech.

Vzhledem k evropským BIO certifikacím popírajícím základní smysl BIO zemědělství, vzhledem k chování Evropské komise, která zůstává nakloněna geneticky modifikovaným produktům a vzhledem k takzvanému TTIP neboli Transatlantickému partnerství pro obchod a investice, které je na obzoru, se zdá, že se standardy pro BIO výrobu v Evropské unii propadají stále hlouběji.

Zdroj: http://anh-europe.org/When_organic_doesnt_mean_organic_in_the_European_Union