Betain

Superpotraviny ve sportovní výživě – červená řepa

Pravidelná konzumace něčeho tak jednoduchého, jako je červená řepa, může napomoci prodloužit a zvýšit sportovní výkon. Jinými slovy, jedna sklenice džusu z červené řepy denně před sportovním výkonem, nabízí velmi zajímavé benefity pro všechny fyzicky aktivní jedince a sportovce. Červená řepa obsahuje dvě důležité složky: betain a dusíkaté sloučeniny, které stimulují svalový růst a podporují rychlou regeneraci.

Superpotraviny ve sportovní výživě – červená řepa
  • Betain je technicky známý jako trimethylglycin. Jedná se o molekulu aminokyseliny glycin se třemi připojenými methylovými skupinami. Betain prospívá játrům a kloubům, zvyšuje svalovou sílu a výkon. Kromě toho napomáhá betain snižovat hladinu tzv. homocysteinu, který může být příčinou mnoha civilizačních onemocnění. Homocystein je tzv. toxickou aminokyselinou, která vzniká v organizmu při nadměrném přísunu bílkovin a nedostatku vybraných vitamínů, především vitamínu B6, B12 a kyselina listové.  Jedním ze základních mechanismů škodlivého působení homocysteinu v organismu je snižování funkčnosti enzymů.
  • Z dusíkatých sloučenin červené řepy se uvolňuje během procesu trávení oxid dusnatý (NO), který působí vasodilatačně (rozšiřuje cévy) a umožňuje tak výraznější prokrvení svalů. To znamená vyšší přísun jednotlivých živin a kyslíku svalům, a vyšší efektivitu cvičení.

Zmíněná fakta byla podrobena několika studiím, u kterých byl sledován vliv betainu a dusíkatých sloučenin z červené řepy na vytrvalost a výkon.  V britské studii (Acute dietary nitrate supplementation improves cycling time trial performance) konzumovali trénovaní cyklisté 500ml džusu z červené řepy (ekvivalent 6.2mmol nitrátu) 2,5 hodiny před výkonem. Výsledkem bylo zlepšení času o 2,8% na 4km trati a 2,7% na 16km trati. Velmi zajímavým faktem je, že cyklisté prokázali o 7-11% vyšší nárůst síly bez navýšení spotřeby kyslíku během výkonu. Došlo také k prokázanému navýšení hladiny oxidu dusnatého (NO) v krevním řečišti po konzumaci džusu z červené řepy.  Jednoduše řečeno, náš organizmus funguje působením červené řepy „více ekonomicky a efektivně“.

Pokud k výše uvedeným informacím přičteme fakt, že červená řepa je skvělým zdrojem chelátových (organicky vázaných) forem důležitých minerálů jako je železo, zinek, měď a hořčík, které jsou důležité pro svalovou práci a regeneraci, a dále obsahuje ve vysoké míře draslík, kyselinu listovou a vitamín C, dostáváme v tomto případě jasnou odpověď na to, že červená řepa (pro někoho možná překvapivě), avšak po právu patří do kategorie superpotravin, které mají v seriózní sportovní výživě své zasloužené místo.

 

Reference:

1. Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, et al. Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite. Hypertension. 2008;51(3):784-790.

2. Vanhatalo A, Bailey SJ, Blackwell JR, et al. Acute and chronic effects of dietary nitrate supplementation on blood pressure and the physiological responses to moderate-intensity and incremental exercise. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2010;299(4):R1121-R1131.

3. Lansley, KE, Winyard, Paul G., Bailey, Stephen J., Vanhatalo, Annie, Wilkerson, Daryl P., Blackwell, Jamie R., Gilchrist M., Benjamin, Nigel, and Jones, Andrew M. Acute dietary nitrate supplementation improves cycling time trial performance. Med Sci Sports Exerc. 2011; 43(6): 1125-1131.

4. Murphy, M., Eliot, K., Heuertz, R., Weiss, E. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):548-552.

 

Autor článku: Jiří Žižlavský