Viridian

Cheryl Thallon - výkonná ředitelka Viridian Nutrition: působení v oblasti přírodních produktů je poslání, ne práce.

Viridian Nutrition je anglická společnost založená v roce 1999, kterou prestižní anglické magazíny Ethical Consumer a The Good Shopping Guide označily za "Best Buy".

Cheryl Thallon - výkonná ředitelka Viridian Nutrition: působení v oblasti přírodních produktů je poslání, ne práce.

V praxi to znamená, že se u Viridianu koncový zákazník může vždy spolehnout na dodržování přísných standardů z hlediska čistoty produktu a kvality použitých ingrediencí, a také má výtečnou možnost přírodní alternativy k aditivy přeplněným a na syntetické výrobě postaveným preparátům z lékáren. Přinášíme vám rozhovor s Cheryl Thallon, výkonnou ředitelkou.

Cheryl Thallon

Cheryl ThallonCheryl Thallon je výkonnou ředitelkou společnosti Viridian Nutrition. V oblasti přírodních produktů se začala pohybovat už v roce 1983, kdy pracovala v obchodě se zdravou výživou. Jako aktivistka a vegetariánka se aktivně zapojila do Kampaně za Jaderné Odzbrojení (CND), působila i v rámci ženského hnutí a zasazovala se i o práva zvířat. Působila jako redaktorka časopisů Natural Food Trader a Health Today - v rámci této práce procestovala mnohé země z celého světa, načež osm let vedla marketing ve firmě, která byla nakonec prodána farmaceutické korporaci. V roce 1999 založila Viridian, firmu, která nyní dosahuje maxima v oboru etických doplňků stravy.

Viridian Nutrition se představuje jako vedoucí značka v oblasti etických vitamínů. Můžete popsat, co všechno pojem etický vitamín obnáší?

V roce 2000 nám časopis Ethical Consumer udělil ocenění "Best Buy" za náš závazek k čistotě, podpoře charity a ohledu k životnímu prostředí. Od té doby každý rok získáváme nejvyšší možné hodnocení v Good Shopping Guide. Viridian neschvaluje genetické modifikace, ozařování, umělé přísady, příchutě a barviva, ingredience používané pouze na základě trendu a testování na zvířatech.Naopak jsme pro řádně testované suroviny od lokálních producentů, pročež vytváříme přípravky, které jsou čisté, účinné a splňují všechny předpisy.

Jaké jsou nejvýraznější rozdíly mezi etickými vitamíny a těmi, které běžně kupujeme v lékárně?

Viridian se velmi liší od mainstreamových společností především absolutním důrazem na nejlepší suroviny. Zároveň nepoužíváme přísady jako například stearan hořečnatý, abychom zachovali maximální čistotu.

Dá se říct, co je pro zákazníky u doplňků stravy nejdůležitější?

Dle našich zákazníků je na prvním místě čistota a také provenience – chtějí vědět, odkud přesně pocházejí suroviny. S tím pomáhají certifikáty bio kvality a také jasné a srozumitelné označení s kompletním seznamem ingrediencí. Až příliš mnoho společností totiž tiskne dva seznamy ingrediencí – jeden s klíčovými surovinami psaný velkým písmem, a druhý, naopak psaný miniaturním písmem, kde jsou uvedeny všechny špatné přísady.

"Během třiceti let v oblasti přírodních produktů jsem nepracovala ani jednou. Jde totiž o poslání, ne o práci."


Kolik zaměstnanců máte ve Viridianu na starosti a které oddělení jich má nejvíc?

Ve Viridian Nutrition je téměř 30 zaměstnanců v šesti odděleních: Technické služby, které mají na starosti kontrolu kvality, oddělení vývoje nových produktů, marketing, zákaznický servis, management, logistika a prodej. Našimi největšími odděleními jsou technické služby a logistika, které zajišťují, aby našich více než 200 inovativních produktů bylo řádně prověřeno dle nejvyšších standardů, spolehlivě skladem a připraveno k odeslání.

Je něco, z čeho čerpáte energii a motivaci?

Viridian není svou filozofií součástí běžného byznysu s potravinovými doplňky, spíše patříme k širokému hnutí usilujícímu o přirozené zdraví. Našim cílem je pomáhat měnit a zlepšovat životy všech kolem nás – lidí užívajících naše doplňky, prodejců, se kterými spolupracujeme, charit získávajích příspěvky v rámci našeho charitativního programu a také dodavatelů surovin – farmářů a pěstitelů. Chtěli bychom, aby se naše snaha pozitivně projevila na všem, s čím pracujeme, od zasetí až po recyklaci, a právě tento závazek nás neuvěřitelně motivuje.

Často říkám, že jsem za uplynulých 30 let, co působím v oblasti přírodních produktů, nepracovala ani den – protože jde o poslání, ne o práci. Pozitivní energie pak přitahuje další pozitivní energii, díky čemuž máme ve Viridianu velmi nadšený a motivovaný tým.

Viridian Nutrition přišel s neuvěřitelnou řadou skvělých doplňků, z nichž mnohé nabízí něco unikátního. Jsou mezi vašimi výrobky takové, které považujete skutečně za převratné nebo jedinečné?

Ze všech produktů v našem repertoáru jsem nejvíc pyšná na náš nový Organic Scandinavian Rainbow Trout Oil – první certifikovaný organický rybí tuk na světě, bez jakýchkoli špatných ingrediencí, skutečně trvanlivý, čísý a efektivní. Úzce spolupracujeme s výrobcem a jsme tak schopni nabídnout ekologickou alternativu k běžně dostupným masově vyráběným rybím tukům jiných společností.

Dalšími unikátními produkty jsou například Organic Liquid Iron, KiwiZyme (jemná podpora trávení), Organic Clear Skin Complex & Oil, 65+ Multi pro starší generace, a také ViridiKid Multi a ViridiKid Omega Oil – zcela čisté a výživné doplňky pro děti. Nabízíme vice než 200 různých doplňků, a všechny z nich byly vyvinuty s ohledem na maximální čistotu a efektivitu.

Jaký doplněk nebo vitamín byste doporučila lidem z velkých měst, kteří mají sedavé zaměstnání, a jaký naopak pravidelně sportujícím nebo posilujícím lidem?

Náš High Five Multivitamin poskytuje univerzální spectrum multivitamínů a minerálů, přidaný vitamin B5 pak pomáhá zejména těm, kteří se snaží zmírnit svoji únavu.

Nejlepší věc, co mohou atleti, vystresovaní ředitelé a vůbec všichni, kterým jde o nejvyšší výkon, udělat, je navštívit specializovaný obchod se zdravými potravinami, kde je vyškolený personál. Ten by měl na základě individuální potřeby a cílů provést zákazníka bludištěm vitamínů a nasměrovat jej ke kvalitním potravinám a dalším volbám dle jeho životního stylu. Každý člověk má specifické požadavky, a to také vyžaduje jiný výživový program.

"Úřady jsou si vědomy problémů, ale věci se správným směrem pohnou jen málokdy."

Jaké produkty si nejvíce oblíbili Angličané?

K nejprodávanějším patří High Five Multivitamin & Mineral, Organic Coconut Oil, Cherry Night, L-Theanine & Lemon Balm, Rhodiola rosea, Organic Black Seed Oil, Synbiotic Daily a Milk Thistle.

Jak je to v Anglii s osvětou ohledně zdravého životního stylu ze strany úřadů? Jsou k němu například vedeny děti ve škole?

Británie na tom s přístupem ke zdraví bohužel není zrovna ideálně. Lidé se - spíše než aby uvažovali o prevenci - spolehájí na bezplatné státní zdravotnictví. Následkem špatných stravovacích návyků mají Britové sklony k obezitě, srdečním onemocněním, cukrovce a rakovině. Různé vládní iniciativy, jako třeba Five-a-day program (doporučující každému sníst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně), byvají veřejností vesměs ignorovány. Sice se objevují pozitivní vzory, například Jamie Oliver pomohl dodat publicitu oblasti správného stravování dětí ve školách, a uřady jsou si těchto problémů vědomy, ale málokdy se věci pohnou správným směrem.

Užíváte vy osobně nějaký doplněk pravidelně?

Samozřejmě – náš přípravek MultiPhytoNutrient Complex užívám denně, líbí se mi jeho rostlinný základ včetně březové kůry a hroznových semínek. Vzhledem k mému věku užívám i Woman 40+ Omega Oil a take Synbiotic Daily. Vetšinou k tomu přidávám jeden nebo dva další produkty na základě posledních výzkumů, které jsme četla, nebo seminářů, které jsem navštívila, ale věřím především že vitamíny, omega a probiotika jsou základem každého dobrého nutričního programu.

Můj manžel triatlonista, který letos dokončil svůj první závod Ironman, užívá denně Organic Scandinavian Rainbow Trout Oil, High Five Multi, Sports Electrolyte Fix, Synbiotic Daily, Liquid Vitamin D 2000iu, Co-enzyme Q10 200mg a High Strength Magnesium. Při vaření pak používáme Organic Coconut Oil.

Prozradíte třeba jen jednu novinku, kterou chystá Viridian na tento rok, a na kterou se nejvíc těšíte?

Každým rokem prozkoumáváme tři klíčové oblasti a sledujeme nejnovější výzkumy a vývoj z oblasti výživy a pěstování bylin, které s nimi souvisí. Loni jsme se zaměřili na trávení, zdraví žen a duševní kondici, zatímco na začátku příštího roku můžete očekávat významné inovace v oblastech kloubů a multivitamínů. Více prozradit nemůžu, jinak bych měla problémy s technickým a marketingovým oddělením, ale nepřestávejte nás sledovat!


Autor: Tomáš Kouřil