Jatra

Jak přirozeně posílit funkci jater

Játra jsou jedním z klíčových orgánů našeho trávícího systému. Všechno, co sníme nebo vypijeme, včetně léků, jimi projde. Většina procesů, co v nich probíhá, souvisí s metabolismem a detoxikací, zároveň se ale podílí například na tvorbě hormonů. Pomáhají čistit krev tím, že dokážou rozpoznat škodlivé látky a přeměnit je na neškodné substance, které mohou být snadno vyloučeny z organismu. V játrech se také vytváří tekutina zvaná žluč, která se účastní trávicích procesů v tenkém střevě, především vstřebávání tuků z potravy. Játra se rovněž podílí na metabolismu sacharidů, pomáhají udržovat stálou glykémii a skladují glukózu ve formě glykogenu.

Jak přirozeně posílit funkci jater

Zhoršená funkce jater se zpočátku může projevovat poměrně nenápadně - nevolností, ztrátou chuti k jídlu a únavou. Pokud poškození jater dále pokračuje, dostavují se závažnější příznaky, jako oteklé břicho, mentální dezorientace (známá jako jaterní encefalopatie) nebo žloutenka. V případech, kdy je selhání jater způsobeno viry nebo předávkováním léky, může následně dojít i k plné obnově funkce jater. Pokud je selhání jater výsledkem dlouhodobě zhoršeného stavu, může být nakonec nutná i transplantace tohoto orgánu.

Obecné zásady, jak udržet játra v dobrém stavu

Udržet játra ve správné kondici nemusí být zásadně složité, v podstatě stačí dodržovat zásady zdravého životního stylu a vyhýbat se potravinám a nápojům, které játrům škodí. Nadměrná konzumace alkoholu může poškodit jaterní buňky a vést až k cirhóze, která může být smrtelná. Za přiměřené množství alkoholu lze považovat dva nápoje denně pro muže a jeden pro ženy. Vyvážená strava a pravidelné cvičení pomáhají udržet pod kontrolou tělesnou hmotnost, což může zabránit rozvoji steatózy (ztučnění) jater. Antibiotika a některé léky proti bolesti nebo zvýšenému cholesterolu mohou způsobovat problémy s játry, proto je potřeba obezřetnosti i při jejich užívání. Pro zdraví jater může být důležitá také hladina stresu, protože emoční problémy mohou být spojeny s játry a celkovým zdravím organismu.

Existuje také poměrně široké spektrum bylin a přírodních látek, které se po staletí užívají, aby pomohly zlepšit práci jater při přeměně živin a odstraňování toxinů. Správná péče o játra může mít pro organismus mnoho pozitivních účinků, mezi které patří zvýšená energie, čistější pleť, pravidelnější menstruační cyklus, silnější imunita, méně trávicích obtíží, svěží dech, lepší zdraví očí, pozitivní nálada a ostřejší mysl.

Bylinky, které pomáhají

Mezi nejznámější byliny s pozitivními účinky patří ostropestřec mariánský (Silybum marianum, Milk Thistle). Ostropestřec obsahuje silymarin, který působí jako silný antioxidant a chrání játra i ledviny. Silymarin také pomáhá při léčbě cirhózy jater způsobené chronickým alkoholismem nebo viry. Výzkumy zároveň ukazují, že by tato látka mohla mít schopnost regenerovat játra pomocí zvýšené tvorby nových hepatocytů (jaterních buněk). [1, 2]

Za velmi efektivní prostředek pro zlepšení funkce jater je považován i kořen pampelišky (Taraxacum officinale, Dandelion Root). Kořen této byliny působí jako silné jaterní tonikum, zvyšuje produkci žluči a napomáhá k detoxikaci jater. Účinnost kořene pampelišky byla prokázána při léčbě onemocnění jater způsobených obezitou nebo předávkováním paracetamolem. [3]

Kořen zázvoru (Zingiber officinale, Ginger Root) má pozitivní vliv v podstatě na všechny orgány v lidském těle a játra nejsou výjimkou. Termogenní vlastnosti zázvoru zlepšují krevní oběh a zásobování organismu kyslíkem, vitamíny a minerály. Navíc má vysoký obsah antioxidantů, které snižují poškození buněk a mohou chránit před fibrózou jater (zmnožení vaziva v jaterní tkáni, které předchází cirhóze jater). Zázvor zároveň brání zánětu a snižuje inzulínovou rezistenci, čímž pomáhá léčit nealkoholické ztučnění jater, případně mu předcházet. [4]

Nízká hladina draslíku v organismu může způsobovat metabolické poruchy, které vedou k inzulínové rezistenci a obezitě. Tento stav výrazně zvyšuje riziko rozvoje nealkoholického ztučnění jater. Dostatečný příjem draslíku by tedy mohl působit jako prostředek prevence rozvoje tohoto onemocnění. Jedním z nejlepších přírodních zdrojů draslíku jsou banány nebo banánový prášek. [5]

Další potravinou, která příznivě ovlivňuje funkci jater a čistí je, je červená řepa, případně prášek z této rostliny. Díky vysokému obsahu rostlinných flavonoidů a betakarotenu pomáhá červená řepa stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater. Červená řepa navíc obsahuje betain, který zbavuje játra tuku, zvyšuje hladinu detoxikačních enzymů a snižuje velikost jater u pacientů s diabetem. [6]

Dostatečný příjem vitamínu E taktéž pozitivně ovlivňuje detoxikační schopnosti jater, které díky němu mohou lépe odbourávat škodlivé látky. Vitamín E je známý jako silný antioxidant a bojuje tak proti oxidativnímu poškození jater. Metaanalýza pěti klinických studií prokázala, že při pravidelném podávání vitamínu E došlo u pacientů s nealkoholickým ztučněním jater k výraznému zlepšení výsledků histologických vyšetření i celkového zdravotního stavu. [7]

O důležitosti konzumace dostatečného množství omega 3 mastných kyselin dnes už asi nikdo nepochybuje. Omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a mají schopnost snižovat hladinu triglyceridů v krvi. Tyto vlastnosti mohou být prospěšné při léčbě poškození jater způsobeného žloutenkou a bylo také prokázáno, že konzumace omega 3 mastných kyselin zlepšuje stav pacientů s nealkoholickým ztučněním jater, jehož hlavní příčinou je v současné době obezita a inzulínová rezistence. [8]

Závěr je tedy jasný - správná funkce jater je úzce spojena se zdravím a celkovou kondicí našeho organismu. Oslabení tohoto orgánu nebo jeho špatné fungování může způsobit celou řadu zdravotních až život ohrožujících komplikací. Těm však lze naštěstí účinně předcházet pomocí celé řady různých přírodních látek, jež spolu se správnou životosprávou dokážou tento životně důležitý orgán chránit a regenerovat.

Autor článku: Mgr.Tomáš Pavelek

Zdroje:

1. PDR For Herbal Medicines, 3rd edition, Thompson PDR, ©2004, pg. 567.

2. Peirce, A. The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines, William Morrow and Company, Inc., ©1999, pg. 433.

3. Sweeney B, Vora M, Ulbricht C, Basch E. Evidence-based systematic review of dandelion (Taraxacum officinale) by Natural Standard Research Collaboration. J Herb Pharmacother. 2005;5(1):79-93.

4. Rahimlou M, Yari Z, Hekmatdoost A, Alavian SM, Keshavarz SA. Ginger supplementation in nonalcoholic fatty liver disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Hepat Mon. 2016;16(1):e34897.

5. Heinemann, H.O., and Emirgil, C. (1960) Hypokalaemia in liver disease. Metabolism, 9:869.

6. Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients 2015; 7: 2801–2822.

7. Sato K, Gosho M, Yamamoto T, Kobayashi Y, Ishii N, Ohashi T, Nakade Y, Ito K, Fukuzawa Y, Yoneda M. Vitamin E has a beneficial effect on nonalcoholic fatty liver disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition 2015; 31: 923–30.

8. Lu W, Li S, Li J, et al. Effects of omega-3 fatty acid in nonalcoholic fatty liver disease: a meta-analysis. Gastroenterol Res Pract. 2016;2016:1459790.