Ledviny

Jak mít zdravé a funkční ledviny?

Proč jsou ledviny pro fungování lidského těla důležité? Udržují stabilní složení krve a zabraňují hromadění odpadních látek a přebytečných tekutin v organismu. Zajišťují stálou hladinu elektrolytů jako je sodík, draslík a fosfor. Produkují hormony, které pomáhají regulovat krevní tlak (renin), vytvářet červené krvinky (erytropoetin) a udržovat silné kosti (calcitriol). A jak to přesně probíhá?

Jak mít zdravé a funkční ledviny?

Ledviny jsou jeden velký filtr. Obě obsahují přibližně milion menších filtračních jednotek zvaných nefrony. Každý nefron filtruje malé množství krve a má dvě součásti - glomurulus a navazující kanálek. Glomuruly působí jako jemné sítko, přes které jsou vyfiltrovány krevní buňky a větší molekuly, příkladem jsou bílkoviny. Filtrovaná tekutina poté prochází kanálkem, ze kterého jsou posílány zpět do krevního oběhu důležité minerály a naopak odstraňovány odpadní látky.

Krve je v organismus 5 až 7 litrů a ledviny ji přefiltrují několikrát denně. Při tom vyprodukují zhruba 1 – 1,5 l moči složené z odpadních látek a tekutiny. Moč následně proudí z ledvin do močového měchýře a poté je vylučována z těla. Odpadní látky v krvi jsou většinou produkty běžné látkové přeměny ve svalech a metabolismu bílkovin přijatých potravou – kreatinin a urea (močovina). Ledviny ale zároveň vylučují z organismu toxiny rozpustné ve vodě a v případě, kdy nefungují správně, může dojít k nahromadění těchto toxinů a následnému poškození organismu.

Lidé se zhoršenou funkcí ledvin často nepozorují žádné zvláštní obtíže. Může se jednat o příznaky jako je přibírání na hmotnosti (v důsledku zadržování tekutin v těle), bolest v bederní oblasti, tvorba pěny v moči (značí vylučování bílkovin do moči), tmavá moč (červená, hnědá, růžová), příliš velké nebo naopak malé množství moči, svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svalové křeče, změna barvy kůže. Zhoršená funkce ledvin může přejít až do fáze, kdy je nevyhnutelná dialýza nebo transplantace.

Přírodní suplementace pro prevenci a léčbu ledvinových kamenů

Pro udržení zdravých a funkčních ledvin je důležité dodržování správné životosprávy. O té by se dalo napsat mnoho, ve zkratce se ale jedná o kvalitní a vyvážené stravování, dostatečný pitný režim, dostatek pohybu a opatrnost při konzumaci alkoholu, cigaret a léků. Existují také léty prověřené přírodní prostředky, které spolehlivě pomáhají s prevencí i léčbou zhoršené funkce ledvin. A právě těm se budeme věnovat na následujících řádcích.

Ledvinové kameny vznikají krystalizací nahromaděných minerálních solí v močových cestách. Užívání hořčíku v dobře využitelné formě citrátu pomáhá snížit množství vylučovaných oxalátů (soli kyseliny šťavelové) a tím zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Protože potraviny bohaté na obsah hořčíku často obsahují i méně žádoucí látky (např. právě oxaláty), doporučuje se užívat přibližně 400 mg hořčíku denně ve formě doplňku. [1]

Kyselina citronová (citrát) je přirozenou součástí mnoha druhů ovoce. Není pro naše tělo tak důležitá jako jiné mikronutrienty, může být ale velmi užitečnou prevencí vzniků vápenatých ledvinových kamenů. Dostatek citrátu v moči zabraňuje vzniku vápenatých kamenů tím, že zabraňuje spojování drobných krystalků ve větší. [2]

Studie, které se účastnilo přes 85 000 žen s anamnézou ledvinových kamenů, prokázala, že i konzumace vitamínu B6 může být dobrou prevencí a léčbou ledvinových kamenů. Ženy, které měly ve stravě denně více než 40 mg vitamínu B6, měly o 2/3 nižší riziko vzniku ledvinových kamenů než ženy, které měly vitamínu B6 ve stravě méně. [3]

Vitamín E je nejen silný antioxidant, ale také účinný pomocník při prevenci ledvinových kamenů. Při užívání doporučené dávky 400 IU efektivně snižuje koncentraci krystalů oxalátu vápenatého v moči (jedna z hlavních příčin vzniku ledvinových kamenů). [4]

Užívání extraktu z brusinek nebo brusinkového džusu výrazně ovlivňuje klíčové faktory, které podporují rozvoj ledvinových kamenů. Snižuje totiž vylučování oxalátu vápenatého a fosforečnanů. Zároveň zvyšuje koncentraci kyseliny citronové, která vzniku ledvinových kamenů zabraňuje. [5]

Aloe vera obsahuje vysoké množství citrátu a tartrátu, které se vyznačují preventivními účinky proti tvorbě ledvinových kamenů. Studie ukázala, že konzumace 100 g gelu z aloe vera denně vede k výraznému snížení tvorby ledvinových kamenů u dospělých i u dětí. [6]

Přírodní suplementace pro očistu ledvin a potlačení zánětu

Citrónová šťáva je skvělým prostředkem ke každodenní detoxikaci organismu. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a pomáhá tělo alkalizovat. Díky svým přirozeným diuretickým účinkům podporuje také očistu ledvin. [7]

Brusinky nebo brusinkový džus působí jako silné antioxidanty a zároveň mají močopudné i desinfekční účinky. Pomáhají vyplavovat bakterie a škodlivé látky z močových cest, bojují tak proti zánětu a infekci a přispívají k detoxikaci ledvin. [8]

Chronické onemocnění ledvin je v podstatě vždy doprovázeno zánětem. Přírodní látky s prokázaným protizánětlivým účinkem, jako například Boswellia serrata, tak mohou být účinnou pomocí u pacientů trpících tímto onemocněním. [9] Protizánětlivým působením se vyznačují také omega 3 mastné kyseliny. Byl u nich navíc prokázán příznivý vliv na celkový zdravotní stav u pacientů po transplantaci ledvin. Pacienti s nejvyšší hladinou omega 3 mastných kyselin v krvi vykazovali až o 67 % nižší riziko úmrtnosti než ti, u kterých byla naměřena hladina nižší. [10]

Kořen lopuchu (Burdock root) působí jako silné diuretikum, stimuluje funkci ledvin a pomáhá organismu zbavit se přebytečné vody a sodíku. Díky tomu, že zvyšuje vylučování moči, zlepšuje vyplavování toxinů z ledvin a celého těla. [11]

Pro správnou funkci ledvin je důležitá také dostatečná produkce oxidu dusnatého, který podporuje krevní oběh. Protože červená řepa (Beetroot) je jeho výborným zdrojem, je zároveň skvělým prostředkem pro čištění krve a celkovou podporu ledvin. [12]

Zelené superpotraviny (např. spirulina, chlorella a další) jsou nejen skvělým zdrojem důležitých mikronutrientů, ale zároveň bylo prokázáno, že pomáhají odstraňovat z těla těžké kovy, což současně dopomáhá ke správné detoxikaci ledvin. [13]

Závěrem

Vzhledem k tomu, že jsme schopni žít v podstatě stejný život s jednou ledvinou jako s oběma, často péči o tento párový orgán zanedbáváme. Spoléháme na to, že obě ledviny nám naráz „odejít“ nemohou, opak je však pravdou.

Pokud se však o ledviny budeme adekvátně starat (ať už nepodceňováním případných varovných příznaků ukazujících na jejich poškození nebo vhodnou suplementací), postarají se stejnou měrou i ony o nás.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Zdroje:

1. Riley J.M., Kim H., Averch T.D., Kim H.J. Effect of magnesium on calcium and oxalate ion binding. J. Endourol. 2013;27:1487–1492. doi: 10.1089/end.2013.0173.

2. Oussama A1, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Arch Esp Urol. 2005 Dec;58(10):1087-92.

3. Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999;10(4):840–845.

4. Srinivasan S, Jenita X, Kalaiselvi P, Muthu V, Chandrasekar D, Varalakshmi P. Salubrious effect of vitamin E supplementation on renal stone forming risk factors in urogenital tuberculosis patients. Ren Fail. 2004 Mar;26(2):135-40.

5. McHarg T, Rodgers A, Charlton K. Influence of cranberry juice on the urinary risk factors for calcium oxalate kidney stone formation. BJU Int 2003; 92:765–768.

6. Kirdpon S, Kirdpon W, Airarat W, Trevanich A, Nanakorn S. Effect of aloe (Aloe vera Linn.) on healthy adult volunteers: changes in urinary composition. Journal of the Medical Association of Thailand. 2006;89:S9–14.

7. Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7. doi: 10.1007/s00240-008-0152-6.

8. McHarg T, Rodgers A, Charlton K. Influence of cranberry juice on the urinary risk factors for calcium oxalate kidney stone formation. BJU Int. 2003 Nov;92(7):765-8.

9. Moreillon JJ, Bowden RG, Deike E, Griggs J, Wilson R, Shelmadine B, Cooke M, Beaujean A. The use of an anti-inflammatory supplement in patients with chronic kidney disease. J Complement Integr Med. 2013 Jul 1;10. pii: /j/jcim.2013.10.issue-1/jcim-2012-0011/jcim-2012-0011.xml. doi: 10.1515/jcim-2012-0011.

10. Eide I.A., Jenssen T., Hartmann A., Diep L.M., Dahle D.O., Reister A.V., Bjerve K.S., Christensen J.H., Schmidt E.B. The association between marine n-3 polyunsaturated fatty acid levels and survival after renal transplantation. Clin. J. Am. Soc. Nephrol. 2015;10:1246–1256. doi: 10.2215/CJN.11931214.

11. Havasi, P. Education of Cancer Healing Vol. IV – Crusaders. June 14, 2013, ISBN 9781291453614

12. Reddy YS, Kiranmayi VS, Bitla AR, Krishna GS, Rao PV, Sivakumar V. Nitric oxide status in patients with chronic kidney disease. Indian J Nephrol. 2015;25(5):287–91.

13. Queiroz ML, Rodrigues AP, Bincoletto C, Figueiredo CA, Malacrida S (2003) Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes. Int Immunopharmacol 3: 889–900.