Beta-glukan

Jak podpořit imunitu nejen v podzimním čase

Během podzimu se často dostavuje nachlazení, nezřídka i závažnější onemocnění, proto se více než kdy jindy vyplácí podpořit imunitu. Přečtěte si o látkách, které se přirozeně vyskytují v potravinách, a kterými nastartujete svou imunitu tak, že vás každá rýma obejde obloukem.

Jak podpořit imunitu nejen v podzimním čase

Co je to imunitní systém a jak funguje?

Imunitní systém je jedním z nejdůležitějších systémů našeho těla. Dokáže identifikovat škodlivou látku, bakterii, vir nebo parazita a eliminovat jej.Takzvané makrofágy škodlivinu rozpoznají a aktivují imunitní buňky (imunocyty) volně migrující krví, mízou a tkáněmi, které pak proti nebezpečí bojují.

Imunitu máme dvojího druhu: vrozenou (nespecifickou, přirozenou) a získanou (specifickou). Odpověď vrozené imunity je vždy stejná. Nemá paměť na nebezpečí, ale je velmi rychlá a okamžitá. Dobrými pomocníky vrozené imunity jsou beta glukany nebo alicin, které působí antimikrobiálně.

Specifická, získaná imunita se nachází pouze u obratlovců a jak již název napovídá, získáme ji až během života na základě toho, se kterými bakteriemi, viry, škodlivými látkami či toxiny se setkáme. Pro specifickou imunitu je velmi důležitý například vitamín D, jehož nedostatek v organismu brání rozpoznání nebezpečí obrannými buňkami.

Jak známo, v dnešní době se i na banální nachlazení předepisují antibiotika. Což vede k tomu, že bakterie způsobující toto onemocnění přestávají na léčbu reagovat a stávají se proti antibiotikům rezistentní. Proto má imunitní systém čím dál těžší práci, v dobré víře jej totiž sami oslabujeme zbytečným užíváním léčiv. Můžeme to ale napravit pomocí účinných přírodních látek, pojďme se tedy podívat, jaké to jsou.

Beta glukany

Glukany jsou polysacharidy složené z molekul glukózy. Dělíme je na alfa a beta glukany. A právě beta glukany jsou účinnými pomocníky v boji proti bakteriím nebo parazitům, aktivují totiž makrofágy, které nebezpečí rozpoznají. Doporučují se i po prodělaném onemocnění a jako prevence proti chřipce a rýmě. Navíc jsou silnými antioxidanty - jsou schopné vychytávat volné radikály, které způsobují nádorové bujení.

Buňky našeho těla jsou rovněž poškozeny ozářením z počítačů nebo mobilních telefonů. Beta glukany aktivují makrofágy k odstranění těchto poškozených buněk. Doporučují se proto brát i po prodělané radioterapii po onkologickém onemocnění.

Alicin

Alicin je metabolit alliinu, který najdeme například v česneku. Od jeho latinského názvu (Allium sativum) je odvozen i název této biologicky aktivní látky. Alicin má v molekule síru a díky tomu je výborným antiparazitikem - síra dokáže velmi dobře chránit orgány před toxickými látkami. Alicin také mírně rozšiřuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Působí baktericidně (hubí bakterie) a rovněž chrání naše tělo před viry. Je rovněž i přírodním antibiotikem a tak pomáhá našemu imunitnímu systému v boji proti zákeřným nemocem.

Sinigrin

Sinigrin je glukosinolát, který najdeme v rostlinách čeledi brukvovitých (brokolice, hořčice, křen). Jeho účinky jsou lidstvu známé odedávna, byl popsán už v ajurvédských textech. Je silný antioxidant, má antibakteriální účinky a působí proti plísním. Kromě toho, že sám o sobě zabraňuje množení škodlivých bakterií, aktivuje i činnost bílých krvinek.

Vitamín D

Vitamin D je často opomíjeným vitamínem ve vztahu k imunitě. Asi tušíte nebo víte, že je důležitý pro správný růst kostí - podává se malým dětem jako prevence křivice. Nicméně tento vitamín je důležitý i pro nás dospělé, protože má mnohočetné účinky podporující obranyschopnost. Je nezbytný při aktivaci obraných buněk, které jsou zodpovědné za rozpoznání nebezpečí a také jeho zapamatování. V současné době bylo publikováno mnoho studií, které popisují mechanismus účinku vitamínu D. Jeho význam pro specifickou imunitu je naprosto klíčový. Obranné buňky našeho těla totiž vitamín D vyhledávají a pokud v krvi chybí nebo je ho málo, nedokážou bojovat proti škodlivinám.

Jeho dostatečný příjem ve stravě, potravinovými doplňky a nebo dostatečně dlouhý pobyt na slunci vám zajistí klidné podzimní a zimní období bez chřipky, neboť bylo prokázáno jeho antivirové působení. Celkově všechna infekční onemocnění dýchacích cest se vám budou vyhýbat obloukem. Rovněž je antioxidantem a tedy prevencí vzniku nádorových onemocnění, působí i preventivně ve vztahu ke Crohnově chorobě či tuberkulóze.

V poslední době se však ukazuje naprosto alarmující nedostatek tohoto vitamínu u dospělé populace. Deficiencí trpí každý druhý dospělý, přičemž se není čemu divit. Díky vysokému pracovnímu nasazení už netrávíme tolik času venku jako dřív, a jak známo, kam nechodí slunce, chodí lékař.

Z potravin bohatých na tento vitamín zmiňme ryby, mléčné výrobky, játra nebo vaječné žloutky.

Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová je snad nejznámějším vitamínem přispívajícím ke správné obranyschopnosti těla. Člověk si ho nedokáže na rozdíl od některých jiných organismů syntetizovat, a proto jej musíme dostatečně čerpat z potravy. Samotný vitamín nemá antibakteriální či antivirové účinky, ale stimuluje bílé krvinky k zahájení útoku proti škodlivinám.

Kromě těchto účinků působí antioxidačně, proti stárnutí buněk, posiluje nervový systém a zvyšuje pevnost malých cév, které jsou často náchylné na praskání. Pomáhá v těle absorbovat vápník a díky vitamínu C se vám budou rychleji hojit rány. Vysoké dávky vitamínu C najdeme v rakytníku či šípcích, dále v černém rybízu, citronu nebo červené paprice. Vše konzumujte v co nejčerstvějším stavu, tento vitamín se totiž vařením ztrácí. Rozkrojené ovoce ponechané dlouho na vzduchu také nebude oplývat vysokou dávkou tohoto zázračného bojovníka s nachlazením.

Zinek

Zinek je součástí hormonů zodpovědných za dozrávání bílých krvinek, tedy našich obraných buněk. Jeho nedostatek také působí na makrofágy, které pak nedokážou nebezpečí, které proniklo do našeho těla, identifikovat. To je pak náchylné na průjmová onemocnění, záněty nebo těžké průběhy infekcí horních cest dýchacích. Přirozeným zdrojem zinku je maso, vejce, obilniny nebo fazole. Synergně se zinkem působí na imunitu pozitivně také selen, který má i detoxikační a protizánětlivé účinky.

Probiotika

Probiotika obnovují a udržují bakteriální mikroflóru ve střevě. Pokud je střevo osídleno špatnými bakteriemi nebo je mikroflóra narušena například užíváním antibiotik, snižuje se i imunita a tělo je náchylné k infekčním onemocněním, chronickým nemocem nebo i vzniku alergií. Správné bakterie ve střevě vytváří organické kyseliny, sníží se pH ve střevě, a to vede k zastavení růstu škodlivé mikroflóry. Jako probiotika působí zejména zakysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje). Velmi vhodné jsou i doplňky stravy s živými kulturami.

Vždy rovněž platí, že nejlepší cesta je ta komplexní. Kromě stravy je vhodné pokusit se co nejvíce omezit nevhodný stres, naučit se relaxovat.

Zdroje:

Ananda, S. Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells, Mol Med . 2008, Vol. 14, p. 353-357

Arndt,T. Beta glukan – spolehlivý pomocník při nástupu infekce, dostupné na: https://www.celostnimedicina.cz/beta-glukan-spolehlivy-pomocnik-proti-nastupu-infekce.htm

Bernacikova, M. a kol. Fyziologie člověka, FSS Masarikova Univerzita, Brno 2014

Jamois, F., Ferriéres, V., Guégan, J.P., Yvin, J.C., Plusquellec, D., Větvička, V. Glucan-like synthetic oligosaccharides - Iterative synthesis of linear oligo-{β}-(1,3)-glucans and immunostimulatory effects. Glycobiology, 2005, Vol. 15, p. 393-407.

Hořejší, V. Bartůňková, J. Základy imunologie. 3. vydání. Praha : Triton, 2008. 280 s. ISBN 80-7254-686-4

Josling, P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey, Adv Ther. 2001, Vol.18, No. 4, p. 189-93.

Kianoush., S a kol. Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning, Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2012, Vol. 110, p. 476-81

Mazumder, A. Dwived, A.  du Plessis, J. Sinigrin a jeho léčebné přínosy, Molekuly. 2016, Vol. 29, No. 4, p. 416

Šterzl, I. Vliv vitaminu D na imunitní mechanismy, Interní Med. 2014, Vol. 16, No.3, p. 110–112