stabilita těla

Základní principy fyzické praxe, díl 1. - balanc na jedné noze

V sérii Základní principy fyzické praxe se podíváme na elementární základy pohybu způsobem, který může ze začátku působit jako netradiční a netypický, ale je ve skutečnosti velice přirozený a ve výsledku pro tělo mnohostranně prospěšný. Nebudeme se věnovat cvikům s činkami nebo jiným náčiním, ale obecnému rozvoji pohybu a tělesné kondice. Cílem je poskytnout elementární návod pro  komplexní rozvoj pohyblivosti, pružnosti a stability těla.

Základní principy fyzické praxe, díl 1. - balanc na jedné noze

Ta pak může být odrazovým můstkem pro rozvoj dalších dovedností, ať už ve fitness nebo v jakémkoli sportu. Dobrá tělesná kondice se samozřejmě odráží i na kondici psychické. Sérií principů fyzické praxe nás provede Robin Viktora ze studia Dark Side Movement. Pojďme rovnou na to.

Balanc na jedné noze

První a základní aspekt, na kterém je velice důležité v rámci celkového fyzického rozvoje pracovat, ačkoli se s ním skoro nikde nesetkáte, je rovnováha na jedné noze. Proč zrovna balanc na jedné noze? Studie prokazují, že je ukazatelem dobré kondice nejen těla, ale i mozku. Pokud na příklad nedokážete stát na jedné noze minimálně 20 vteřin, nejste úplně ve svěží kondici. I když to ale dokážete, může být stále co zlepšovat.

Celkové zlepšení

Tato na první pohled jednoduchá dovednost má doslova kouzelné vlastnosti. Vyrovnává totiž velké množství různých dysbalancí, zlepšuje motoriku a orientaci těla v prostoru. To pak má vliv na veškerý další pohyb. Vaše chodidla se stávají stabilnějšími, tím pádem se i dřepy a další základní cviky stávají úplně jinými cviky než bývaly. Vše se pak promítne do jakýchkoli sportovních aktivit a pohybových disciplín. Díky tomuto na první pohled banálnímu cviku se nakonec zlepší celkové zdraví pohybového aparátu.

Jak na to?

Při stání na jedné noze hraje pochopitelně nejdůležitější roli chodidlo. Váhu na něm se snažíte rozložit tak, aby bylo 60% na patě a 40% vepředu. Při postavení se na jednu nohu automaticky  aktivujete chodidlo a jste nuceni provádět nejdřív razantní a postupně jemnější  korekce, kterými se snažíte udržet rovnováhu.

Aktivní chodidlo se opírá o tři balanční body a klenba tvoří oblouk (viz obrázek). Důležité je, že klenba se v žádném případě nesmí propadnout. (Stav, kdy se opíráte celou vnitřní hranou chodidla o zem.) V takovém případě vzniká velký tlak do kolene a to se může následně projevit nejdříve bolestí a posléze i vážnějšími problémy.

Existuje široká škála balančních her a cvičení, kterými lze navyšovat čas, který dokážete ustát, získávat větší stabilitu, posilovat, zlepšovat mobilitu kotníku a podobně. Práci s tímto cvikem lze zařadit jak do každodenního života, tak například do silového tréninku (one leg DL, různé varianty dřepů na jedné noze apod.).

Klíč k rovnováze, která je nejen fyzická

Mimo fyzickou oblast tento cvik posiluje i mysl - učí totiž trpělivosti a sebejistotě. Naučí vás věřit vlastnímu tělu a tedy i sobě samému. Není pak velkou nadsázkou, když řekneme, že kdo ustojí tento cvik, zvládne ustát i mnohem víc.

Autor článku: Robin Viktora, redakce eFIA.cz

Zdroj:

Yasuharu T, et al.; Association of Postural Instability With Asymptomatic Cerebrovascular Damage and Cognitive Decline, The Japan Shimanami Health Promoting Program Study. Stroke. 2015;46:16-22. Dostupné z: stroke.ahajournals.org/content/strokeaha/46/1/16.full.pdf?download=true