sportovní výživa

Průvodce světem sportovní výživy – díl 1. základní členění

Jak se orientovat v problematice sportovní výživy? Jaké je základní členění a z čeho vycházet, pokud je vaším cílem také zdraví? Tento článek poskytne úvodní přehled a základ pro jednotlivé podkategorie, které podrobně probereme v následujících dílech.

Průvodce světem sportovní výživy – díl 1. základní členění

Základní členění

Pro náš účel použijeme jako výchozí bod dvě základní kategorie. První kategorii lze přirovnat k základům celého domu – nazveme ji Základní kategorie. Kategorii následující pak představuje dům samotný a pojmenujeme ji Nádstavbová kategorie.

Jednoduše a bez nadsázky řečeno, pro stabilní dům potřebujeme pevný a silný základ, proto zde platí železné pravidlo perfektně zvládnuté Základní kategorie. Protože bez ní to zkrátka fungovat nebude, ať už jde o výkon nebo o zdraví.

1. Základní kategorie – koncentrované zdroje základních živin, vitamínů a minerálů

Do této kategorie patří všechny koncentrované zdroje živin. Základem jsou sacharidy, tuky a bílkoviny, dále vitamíny, minerály a v neposlední řadě také enzymy, probiotické kultury a další specifické nutrienty. Tedy vše, co by se mělo nalézat v komplexní, vyvážené a čerstvé (bioaktivní) stravě. Jedná se o naprostý základ doplňující příjem v rámci klasické potravy, který je důležitý pro jakékoliv sportovní disciplíny a zaměření.

Základní kategorie – členění:

- Proteiny (koncentráty, izoláty, hydrolyzáty): koncentrované zdroje bílkovin (nad 50% bílkovin)
- Sacharidy: koncentrované zdroje jednoduchých i komplexních sacharidů
- Sacharidovo-proteinové koncentráty (gainery + náhrada stravy): koncentrované zdroje (do 50% bílkovin)
- Omega 3,6,9 tuky: koncentrované zdroje zdravých tuků
- Vitamíníny a minerály: koncentrované zdroje vitamínů, minerálů a stopových prvků
- Enzymy: koncentrované zdroje bioaktivních enzymů
- Probiotické kultury a prebiotika: koncentrované zdroje živých probiotických kultur
- Specifické nutrienty: (kloubní výživa atd.): koncentrované zdroje

Pokud budeme vycházet z tzv. výživové pyramidy, popř. nejčastějšího deficitu v našem organizmu, lze v této kategorii považovat za naprostý základ v suplementaci: vitamín D, omega 3 tuky a vitamín C. Následují samozřejmě kvalitní zdroje bílkovin, vitamíny skupiny B a další.

2. Nádstavbová kategorie – účinné látky a stimulátory

Do této kategorie patří především ergogeny, tedy stimulátory výkonu nabízející konkrétní účinek, který se odvíjí od typu sportovní aktivity a stanoveného cíle (budování svalové hmoty, spalování tuku, dynamický sportovní výkon, vytrvalostní sportovní výkon atd..).

Dále adaptogeny, které účinně podporují odolnost organizmu vůči dlouhodobému stresu a přetížení, následuje kategorie rostlinných extraktů a dalších účinných látek, zaměřených zejména na prevenci, protizánětlivý účinek atd..

Nádstavbová kategorie – členění:

- Ergogeny – účinné látky a stimulátory s ergogenním účinkem v následujících směrech:
Stimulátory sportovního výkonu: stimulace a podpora fyzického výkonu (kofein, guarana, l-arginin, AAKG, beta-alanin, citrulin atd..), stimulátory růstu svalové hmoty: stimulace síly a růstu svalové hmoty, nebo její ochrana a regenerace (volné formy esenciálních aminokyselin – EAA, BCAA, L-Glutamin, kreatin, tribulus terrestris, ekdysteron, ZMA atd..), stimulátory odbourávání tuku: stimulace a podpora odbourávání podkožního tuku (CLA, ALC, l-karnitin, zelený čaj, kofein atd..)

- Adaptogeny – adaptace na silné fyzické přetížení, prevence stresu, podpora vitality a odolnosti (žen-šen, rhodiola, ashwagandha, maca, cordyceps, schizandra atd.)

- Ostatní – prevence a přírodní lékárna = rostlinné extrakty (kurkumin, zázvor, česnek, echinacea atd.) a další.

V dalším díle rozebereme základní principy, které jsou důležité pro výběr sportovní výživy a následně se budeme podrobně věnovat jednotlivým podkategoriím.

Autor: redakce eFIA.cz

Zdroj: https://www.myotec.cz/1734/pruvodce-svetem-sportovni-vyzivy-dil-1-zakladni-cleneni/