Umělé sladidlo

Průvodce světem sportovní výživy – díl 2. princip „zámek a klíč“

V tomto průvodci přímo navazujeme na první díl, kde jsme stručně rozvedli základní členění sportovní výživy. V tomto díle se zaměříme na základní princip, kterým je vhodné se řídit při výběru sportovní výživy v případě, že vám jde nejen o kvalitu, ale také o zdraví.

Průvodce světem sportovní výživy – díl 2. princip „zámek a klíč“

Zámek a klíč = základní princip pro výběr jakékoliv potraviny, kterou konzumujete, včetně sportovní výživy = zdraví a dlouhověkost

Jako vždy je vše mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát. Je jen nutné si uvědomit, že vše co naše tělo přijímá v rámci pro nás přirozené potravy, funguje v ideálním případě na principu zámku a klíče. O co jde?

Jednoduše řečeno: pro všechny klíče (živiny, vitamíny, minerály atd.), které se přirozeně vyskytují v přírodě a jsou pro náš organizmus vhodné, má naše tělo odpovídající zámky. To znamená, že s nimi umí pracovat, je jimi vybaveno a zná je.

Pokud na příklad sníme jablko, naše tělo má kompletní výbavu na bezproblémové zpracování vybraných složek (zámek a klíč), a to včetně spolupracujících enzymů nebo probiotických kultur působících v rámci trávicího traktu. Pokud použijeme jako příklad jednoduché cukry, má tělo dva typy transportních systémů pro jejich vstřebávání přes stěnu střeva: glukózový transportní systém GLU2 a fruktózový transportní systém GLU5.

Glukóza a fruktóza jsou tedy naprosto přirozeným klíčem pro naše tělo a záleží jen na našem rozumu, v jakém množství je konzumujeme s ohledem na naši fyzickou aktivitu. Jak je totiž dobře známo – jakákoliv účinná složka potraviny je v malé míře živinou či lékem, ve větší míře drogou a v neuměřeném množství jedem.

Přirozené vs. umělé

Opakem přirozené potraviny v principu zámek a klíč je na příklad umělé sladidlo, které je pro naše tělo naprosto cizorodé a nepřirozené zkrátka proto, že je 100% umělé. Například skutečný chemický název líbivě znějící sukralózy je 1,6-Dichloro-1,6-dideoxy-s-D-fructofuranosyl-4-chloro-4-deoxy-D-galactopyranosyl. Líbí se Vám? Tělo samozřejmě neumí něco takového rozložit, ani nijak využít a snaží se tuto chemickou sloučeninu co nejrychleji vyloučit ven. Bez nadsázky se jedná doslova o balastní plast v našem těle.

Dle našeho názoru je tedy vhodné minimalizovat ve svém jídelníčku včetně sportovní výživy všechny umělé a pro tělo nepřirozené látky. Tedy takové látky, jejichž formy se přirozeně v přírodě nevyskytují. V rámci klasické potravy je např. stále lepší mražená nebo sušená potravina než polotovar plný podivných aditiv nebo GMO potravina.

U sportovní výživy tak doporučujeme upřednostnit např. protein s rozumným obsahem přírodních sladidel a decentní nasládlou chutí před přeslazeným proteinem „napumpovaným“ umělými sladidly. U umělých sladidel totiž přichází otázka – co na příklad nepřirozená sladivost bez výraznějšího kalorického efektu provede po delší době s inzulinovou senzitivitou a slinivkou břišní?

Jednoduše řečeno – tam, kde to jde, upřednostňujte pro tělo přirozené zdroje a to v účinných a bezpečných dávkách. Říká se tomu selský rozum a tělo vám vše vrátí tisícinásobně.

Autor: redakce eFIA.cz

Zdroj: https://www.myotec.cz/1822/pruvodce-svetem-sportovni-vyzivy-dil-2-zamek-klic/