Beh

Jak začít běhat? Pět tipů pro ideální start

Běhání je skvělý způsob, jak si vybudovat dobrou kondici, zbavit se přebytečného tuku, osvalit některé partie těla a pročistit si hlavu na čerstvém vzduchu. Působí pozitivně nejen na fyzický stav, ale i na psychickou pohodu.

Jak začít běhat? Pět tipů pro ideální start

Přes všechny tyto výhody ale běhání spoustu lidí děsí. Připadá jim náročné a stresující. Není to ani tak o náročnosti běhu, jako o tom, jak si to sám běžec nastaví. Ano, začátky jsou složitější, protože tělo si musí přivyknout vyšší aktivitě. S kapkou silné vůle a nadšením pro věc to ale překonáte jako nic.  Máme pro vás pár tipů, jak si běžecké začátky vylepšit tak, aby vás bavily.

5 tipů, jak si zpříjemnit běhání

1. Správné oblečení a obuv

Základem je nasadit správné boty a pohodlnou vrstvu oblečení, která je přímo na těle. Na co se zaměřit při výběru běžeckých bot?

  • Vyzkoušejte si je – vydejte se do specializovaného obchodu a boty si určitě vyzkoušejte. Správně vyškolený personál by vám měl vybrat obuv podle terénu, na kterém budete běhat, tvaru nohy a typu došlapu.
  • Bota je v přední části zaoblená a to tak, že se při pohledu z boku zvedá špička od země. Takto tvarovaná bota napomáhá správnému odvalení nohy.
  • Velikost boty zvolte o ½-1 číslo větší, než je běžná vycházková obuv.
  • U oblečení vybírejte materiály, které jsou příjemné na dotek, prodyšné a přizpůsobivé. Dobrou volbou je určitě funkční prádlo, které skvěle odvádí pot a udržuje tělo v teple.

2. Myslete na strečink

Před i po běhání se protáhněte, jak nejvíc to jde. Nebudete na druhý den bolaví a ztuhlí. Ztuhlost svalů bývá jedna z příčin, proč začínající běžci od běhu upouštějí. Samozřejmě ze začátku běh není pohodlný, ale jakmile si jen trochu zlepšíte kondici, bude vás bavit to, jak snadno se vám běží.

Ač se to možná nezdá, důležité je protáhnout nejen nohy, ale i ruce, záda a krk. Rozhýbat klouby (kroužit nohama v kotnících, kolenech i kyčlích, na rukou v zápěstí, loktech i ramenech) a proběhnout si na začátku tzv. běžeckou abecedu.

Pomocí od únavy mohou i kvalitní energetické gely (vydržíte déle a nebudete spalovat sacharidové zásoby ze svalů), popřípadě regenerační proteinové nápoje po výkonu.

3. Sestavte si běžecký plán

Postačí vám jednoduchý test. Vyrazte nejdříve běhat bez jakéhokoli plánu. Stopněte si, jak dlouho vydržíte běžet v kuse. Tento čas berte jako minimální dávku běhu v kuse při tréninku v následujících dnech. Není na škodu si také stopnout čas, po který neběžíte, dokud nejste opět připraveni se rozběhnout. Pak si dávejte několik kol chůze-běhu a postupně prodlužujte čas běhu a zkracujte čas chůze. Hlavně ale nespěchejte. Běhejte tak, abyste se cítili dobře. Plán začínajícího běžce, který nikdy pravidelně neběhal, může vypadat takto:

Týden Běh (min) Chůze (min) Počet kol Přibližná vzdálenost
1. 1 3-4 3x 2-3 km
2. 1,5 3 3x 2-3 km
3. 2 3 4x 3-4 km
4. 2,5 2 4x 3-4 km
5. 3 2 5x 4-5 km
6. 3,5 1 5x 4- km
7. 4 1 6x 5-6 km

4. Motivační tipy

  • Hudba – energická hudba vám pomůže udržet tempo a taky zaměstnat hlavu. Ani si nevšimnete, že jste celou písničku běželi v kuse.
  • Partner – najdete-li si partnera na běhání, sníží se počet vynechaných dnů, protože odřeknout domluvenou věc kamarádovi je těžší než to odřeknout sobě.
  • Stanovte si cíl – nemusí být moc konkrétní nebo těžce splnitelný. Co třeba: „Do půl roku uběhnu 5 km v kuse“.
  • Sdílejte úspěchy s přáteli – tady záleží, jak moc jste na soc. sítích aktivní, ale velkou motivací vám můžou být i pochvaly od přátel nebo soutěžení a porovnávání výsledků. Zapnete-li si při běhu některou z aplikací na běh, během pár vteřin pak můžete ukázat přátelům, kudy jste běželi a jak si vedete.

5. Poohlédněte se sporttesteru nebo aplikaci na běhání

Pohled na uběhnutou vzdálenost, krátící se časy i průměrnou rychlost vyvolá dobrý pocit z pokroku. O to víc se budete chtít zlepšovat, jste-li alespoň trochu cílevědomí. Nejen že vám sporttestery a aplikace zapisují výkony, ale můžete se díky nim pochlubit kamarádům na sociálních sítích a třeba motivovat někoho jiného. Skvělý způsob, jak si najít sparing partnera.

Vyzkoušejte naše tipy a nezapomeňte, že jakýkoli běh je mnohem lepší než nečinné posedávání doma. Největší odměnou a motivací pro běh je příjemný pocit, který se vám rozlije po těle i na duši - fyzická aktivita vyplavuje endorfiny a zlepšuje celkovou tělesnou kondici. Lépe vám bude už hned po prvním vyběhnutí. A když nepolevíte a začnete běhat pravidelně, promění se ke lepšímu nejen vaše fyzická kondice, ale i celková nálada - přijde trvalý pocit štěstí a pohody. A to už stojí za námahu!

Držíme palce a běhu zdar!

Autor: redakce eFIA.cz