Cicimek čínský (Ziziphus jujuba)

Ziziphus jujuba obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C, vitamínu B2, vitamínu A, kobalt, měď, jód draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin. Silné antioxidanty a organické sloučeniny, přítomné v tomto zajímavém ovoci, přináší lidskému tělu řadu pozitivních účinků. Cicimek čínský detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, pomáhá při zánětech. Mimo to jsou mu přisuzovány také anxiolytické (odstraňují úzkost) a sedativní (uklidňující) účinky. Spinosin, který je v cicimku čínském obsažen, pomáhá zkrátit čas potřebný k usnutí a prodlužuje dobu spánku. Lidé trpící nespavostí nebo neklidem jistě ocení klidnící schopnosti látek tohoto ovoce, které dokážou pomoci klidnit tělo i mysl a navodit tak třeba právě nerušený spánek.  Díky tomu, že je cicimek bohatým zdrojem minerálních látek jako je železo, fosfor či vápník, pomáhá regulovat krevní oběh a zvyšovat sílu kostí. Svým nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem vlákniny a bílkovin je dobrou volbou pro osoby bojující s nadváhou. Pomáhá udržovat dietu a bránit tak přírůstku hmotnosti. Obecně je také prospěšný pro imunitní systém, jelikož obsahuje vysoký obsah vitamínů (C, A), antioxidantů a dalších látek. Možná také díky tomu je využíván při i léčbě různých kožních problémů. Plody ovoce jsou také spojovány se zlepšením trávících procesů v těle. Nejen díky již zmíněné vláknině, jeho užívání může pomoci předcházet zácpě, křečím, nadýmání. Svým antioxidačním účinkem pomáhá také čistit krev, což je pozitivní právě pro předcházení řady onemocnění. Výzkumy také naznačují potencionální pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Ovoce ale není vhodné pro diabetiky, jelikož obsahuje řadu složitých sacharidů, které mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.