Citronan (citrát) draselný

Bioaktivní forma draslíku, často používaná v doplňcích stravy.  Citrát (citronan) draselný je průhledný nebo bílý prášek, bez zápachu, s lehkou slanou chutí. Obohacuje potraviny potřebným draslíkem. Obsahující draslík se využívá k doplňování potravin tímto prvkem. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči nebo jako žaludeční antacid (látka, která neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě a tím snižuje kyselost v žaludku). Citrát draselný se používá také jako regulátor kyselosti do cukrovinek, uměle přislazovaných želé, ovocných nápojů, džemů, sýrů a salámů. Využívá se při výrobě margarínů a v masných výrobcích. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Používá se především k úpravě kyselosti. Dále se používá jako emulzní stabilizátor. V ČR (celé EU) je použití citronanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pro úpravu kyselosti. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).