Citronan (citrát) sodný

Citrát (citronan) sodný je bílá látka krystalické nebo zrnkovité struktury, která se však může vyskytovat i ve formě prášku s lehkou slanou chutí. Bioaktivní forma sodíku, často používaná v doplňcích stravy. Je bez zápachu, na vzduchu stálý. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči. Používá se také k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích.Citrát sodný se používá jako emulgátor do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék. V tavených sýrech má funkci tavící soli pro zlepšení roztíratelnosti. Dále se využívá pro úpravu kyselosti ovocných nápojů, cukrovinek, ovocného želé, zavařenin, džemů. Do perlivých nápojů se přidává z důvodu zachování bublinek (karbonatace). Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem není vyloučeno, že při nedostatku vitaminu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku čili jeho nedostatek v těle. V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pro úpravu kyselosti. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).