Jablko

Šťavnaté ovoce, které tělu dodává energii, plné vitamínů (C, K, B6), minerálů (K, Mg, Fe, Cu, Zn, Ca), vlákniny a organických sloučenin, které jsou našemu tělu prospěšné. Jablko je výbornou volbou pro osoby bojující s nadváhou, má totiž nízký obsah cukru a málo kalorií, proto je toto ovoce vhodné i pro diabetiky. Navíc obsahuje hodně vody a již zmíněnou vlákninu, což přispívá ke zmírnění hladu a zvyšuje pocit sytosti. Díky svému bohatému složení podporuje imunitu, prospívá srdci a krevnímu oběhu a pomáhá i při trávení. Jablko je také někdy označováno za tzv. „elixír mládí“, a to převážně pro své antioxidační vlastnosti, které chrání naše tělo před účinky volných radikálů. Právě díky látkám s těmito účinky může jablko pomáhat snižovat riziko vzniku cukrovky druhého typu, chránit před vznikem astmatu, zlepšovat zdraví kostí a udržovat dobrou hustotu kostní hmoty i v pozdějším věku či ovlivňovat správné fungování paměti a mozku.