Marakuja - mučenka (Passiflora edulis Sims.)

Velmi aromatické ovoce s kyselou chutí, původem z Brazílie, plné vitamínů (A, B, C) a s asi nejvyšším obsahem železa ze všech druhů ovoce. Právě díky vysokému obsahu železa je maracuja velmi vhodná pro lidi trpící anémií. Vždy ale byla využívána k posilování celkové imunity. Obsahuje celou řadu antioxidantů chránící tělo před působením volných radikálů, které může vést k srdečním onemocněním, předčasnému stárnutí či rakovině. Právě díky antioxidantům a řadě dalších prospěšných látek, se konzumací tohoto ovoce zvyšuje antikarcinogenní (proti-rakovinová) aktivita v těle.  Díky vitamínu A, který má také protirakovinné účinky, maracuja přispívá i ke zdraví pokožky a očí a její příjem je prevencí před onemocněními jako je makulární degenerace (ztráta centrálního vedení), noční slepota či katarakta (šedý zákal). Prostřednictvím vlákniny podporuje lepší trávení a díky obsaženému draslíku snižuje krevní tlak a reguluje správnou rovnováhu tekutin v těle. V kombinaci s dalšími minerály jako je měď a železo, které v ovoci také nalezneme, zlepšuje maracuja i oběhový systém. Podporuje také zdraví kostí, dokáže léčit nespavost a zklidňovat respirační problémy jako je astma.