Olej ze lněného semínka

Len setý se v poslední době stává oblíbeným doplňkem vyvážené a zdravé stravy. Semena jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Olej má vysoké množství n-3 mastných kyselin a velmi dobrý poměr n-3 ku n-6 mastným kyselinám (až 4:1). Poměr mezi n-3 a n-6 mastnými kyselinami je optimální. V tomto případě mluvíme o olejném typu lnu. Existuje ještě len přadný a olejnopřadný. Tyto odrůdy však tak příznivý poměr mezi skupinami polynenasycených mastných kyselin v olejích nemají. Olejnopřadné druhy lnu se však u nás nepěstují. Správný poměr n-3 ku n-6 mastným kyselinám je velmi důležitý. Čím více polynenasycených mastných kyselin řady n-3, tím lépe. Pokud je poměr mezi těmito dvěma skupinami 1:5 až 1:1 (n-3:  n-6), jedná se o velmi prospěšný olej. V některých druzích běžně používaných olejů je ale poměr 1:10 a více. Neznamená to však, že by se neměl vůbec používat, jen nemá tak příznivé účinky na zdraví. Mastné kyseliny řady n-3 se podílí na snížení krevního tlaku, prevenci arytmií a celkově se podílí na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, pokud jich do stravy zařadíme dostatečné množství.