Pšeničné klíčky

Klíček se nachází ve spodní části pšeničného zrna a je nutričně velmi bohatý. Obsahuje esenciální kyseliny, vitamíny, minerální látky i vápník. Z vitamínů jsou to hlavně vitamíny skupiny B nebo vitamín C a E. Z minerálních látek potom draslík, hořčík, měď, mangan, selen a další. Olej klíčku tvoří nenasycené mastné kyseliny, mezi nimi i kyselina α-linolenová, která patří mezi esenciální kyseliny (tělo si je neumí samo vytvořit a musí být přijímány potravou). Nutriční hodnoty naklíčené pšenice: Množství na 100 g
 Energie  197 kcal  Vitamín C  2,6 mg
 Tuky  1,3 g  Vitamín B6  0,3 mg
 Nasycené mastné kyseliny  0,2 g  Sodík  16 mg
 Polynenasycené mastné kyseliny  0,6 g  Draslík  169 mg
 Mononenasycené mastné kyseliny  0,2 g  Vápník  28 mg
 Sacharidy  43 g  Železo  2,1 mg
 Vláknina  1,1 g  Hořčík  82 mg
 Bílkoviny  7 g