Klíček se nachází ve spodní části pšeničného zrna a je nutričně velmi bohatý. Obsahuje esenciální kyseliny, vitamíny, minerální látky i vápník. Z vitamínů jsou to hlavně vitamíny skupiny B nebo vitamín C a E. Z minerálních látek potom draslík, hořčík, měď, mangan, selen a další.
Olej klíčku tvoří nenasycené mastné kyseliny, mezi nimi i kyselina α-linolenová, která patří mezi esenciální kyseliny (tělo si je neumí samo vytvořit a musí být přijímány potravou).
Nutriční hodnoty naklíčené pšenice:
Množství na 100 g
Energie |
197 kcal |
Vitamín C |
2,6 mg |
Tuky |
1,3 g |
Vitamín B6 |
0,3 mg |
Nasycené mastné kyseliny |
0,2 g |
Sodík |
16 mg |
Polynenasycené mastné kyseliny |
0,6 g |
Draslík |
169 mg |
Mononenasycené mastné kyseliny |
0,2 g |
Vápník |
28 mg |
Sacharidy |
43 g |
Železo |
2,1 mg |
Vláknina |
1,1 g |
Hořčík |
82 mg |
Bílkoviny |
7 g |
|
|