Atp

Kreatin, účinný, známý, leč velmi často nepochopený

Není náhodou, že kreatin v současné době představuje jednu z nejpopulárnějších látek na trhu sportovní výživy. Je jedním z nejznámějších a zároveň nejžádanějších suplementů napříč celým spektrem všech sportovních úrovní, od vrcholového sportu, přes kondiční až po rekreační.

Kreatin, účinný, známý, leč velmi často nepochopený

 

Troufám si říci, že je tomu tak oprávněně, nicméně stále jen velmi malá část uživatelů či potenciálních zákazníků má povědomí o tom, k čemu že jim ten kreatin vlastně pomáhá a v jakých situacích má suplementace opodstatnění.

O pozitivních účincích kreatinu na sportovní výkon toho bylo napsáno tolik, že čtenář, sportovec věci znalý, snad už ani nemůže mít nejmenších pochyb o efektivitě tohoto suplementu. S nadsázkou by se dalo říci, že určitá část sportující populace dokonce tuto látku pro své účinky začala uctívat až do té míry, že své „evangelium“ začali šířit mezi dalšími poutníky železné hry. A jak už to tak bývá, čerství stoupenci většinou nemají o pravidlech nově objevené víry ani potuchy a tak se nezřídka stávalo, že jsem za mých časů, kdy jsem ještě působil jako prodejce zajišťující odbornou erudici v jednom obchodě se zaměřením na fitness a sportovní doplňkovou výživu, musel velmi často těmto lapeným „ovečkám“ trpělivě vysvětloval základy suplementace... Většina z nich po nesmělém úvodu vyrukovala z dnes už pro mě památnou větou: „Chtěl bych něco na podpoření svalového růstu“ s dovětkem „Kamarád říkal, že si mám pořídit kreatin“. Za svou několikaletou prodejní praxi jsem to slyšel snad tisíckrát. Někteří šli i dál a svůj požadavek specifikovali na konkrétní partie: „Chci něco na svaly, abych měl větší bicáky!“ Neodpustím si vtipnou glosu a vzpomenu na jednoho návštěvníka, který měl zcela konkrétní představu a svůj požadavek s naprostou vážností lokalizoval ad absurdum na levou dolní končetinu. Inu, někteří kupující účinnost současných ergogenních látek poněkud přeceňují. Pochopitelně mnohým se zjevená pravda nelíbila a o to tvrdší to pro ně bylo rozčarování, nicméně většina tu „mou“ pravdu uznala a těm rozumnějším se jejich investice v podobě cílené suplementace časem rozhodně vyplatily.

Takže jak to tedy s tím kreatinem je? Kdy je investice do tohoto léty prověřeného doplňku stravy výhodná a kdy bychom ji mohli označit za zbytečnou či předčasnou?

Kreatin má v suplementačním programu své pevné místo, nicméně je to poměrně specifická látka, především pak s ohledem na sportovní zaměření a jednotlivé tréninkové cykly.

Je to látka, která má obrovský význam pro svalovou práci, zejména pak pro intenzivní krátkodobé výkony, které vyžadují „explozivní výdej energie“, jako je např. vzpírání, kulturistika, sprinty, některé kolektivní sporty apod. Platí tedy pravidlo, že nejvíce mohou z dodatečné suplementace kreatinem získat ti, kteří pro svůj výkon potřebují maximálně zefektivnit a podpořit svalovou sílu. Napadá mě otázka, v jakém sportovním odvětví, by taková výhoda nebyla přínosem? (Zvlášť v době, kdy požadavky na profesionální sportovce přesáhli rámec běžných fyziologických parametrů). Aniž bych se pouštěl do rozboru mechanismu působení kreatinu, postačí když pouze uvedu, že je to látka, která napomáhá tvorbě ATP (adenosintrifosfátu), který je okamžitým zdrojem energie pro pracující svaly a je tedy pro svalovou kontrakci naprosto nezbytný. Problém je v tom, že jestliže má naše tělo kreatinu málo, kvalita svalového výkonu se v důsledku omezené schopnosti regenerace ATP snižuje, nastává předčasné vyčerpání, snižuje se intenzita tréninku a naše výkonnost během zatížení klesá. Suplementace kreatinem totiž zvyšuje zásoby kreatinfosfátu, který je k dispozici pro regeneraci ATP. Přínos je tedy jasný a nutno podotknout, že praxí ověřený. Zvyšuje se svalová síla a objem, zlepšuje se regenerace a do jisté míry i svalová vytrvalost.

Obecně by se tedy dalo říci, že pokud usilujete o zlepšení sportovního výkonu, či nabrání svalové hmoty, bude použití kreatinu rozhodně přínosem. Ale je tu jedna podmínka. Platí to tehdy, máte-li zvládnuty základy výživy (především ve smyslu vyváženého příjmu všech důležitých živin) a přistupujete-li k používání ergogenních látek s patřičnou dávkou racionality. Tzn. respektujete doporučení odborníků ohledně správného dávkování a způsobu použití a především, investujete do té správné kvality. Jinak se připravte na to, že očekávaný efekt zázračného kreatinu, o kterém většina uživatelů hovoří v superlativech, se v lepším případě dostaví jen ve velmi omezené míře – v tom horším můžou být následky poněkud bolestivější, zvláště pak pro registrované sportovce, kterým by „bonus“ v podobě zbytkových obsahů nežádoucích látek asi opravdu neudělal radost ... Většina pokusů o „výhodné“ ušetření za nákup neznačkového kreatinu, kde je kvalita ve smyslu čistoty věcí náhody, takřka vždy končí zklamáním a jsou příčinou rozšíření řad nespokojených uživatelů. Pochopitelně nemusím dodávat, že to není vinou kreatinu jako takového. U opravdu podezřele levných výrobků potom skutečně riskujete své zdraví a ani akce typu 1+1 nejsou podle mně nejšťastnější volbou. Ona totiž kvalita něco stojí a tohle „sčítání“ ve mě poslední dobou vyvolává až opovržení a odpor. Pevně věřím, že do budoucna se budu setkávat s čím dál větším počtem zákazníků, kteří si budou uvědomovat i tento rozměr prodejní politiky některých výrobců, kteří svou strategii založili na manipulaci s cenou (zákazníkem) bez jakéhokoliv ohledu na kvalitu.

V tomto kontextu bych také ještě zmínil občasné obavy o škodlivosti, které rozhodně nejsou na místě – tedy pokud se bavíme o použití značkového nezávadného kreatinu s garantovanou čistotou. Svého času totiž mediálním světem proběhli poplašné zprávy, které uživatele kreatinu stavěli do role „dopingových hříšníků“ hazardujících se svým zdravím. I když od té doby uběhlo už pěkných pár let, bohužel se občas stále setkávám s následky oné mediální dezinformace, nejčastěji v podobě různých obav z řad registrovaných sportovců a starostlivých rodičů, kteří mají strach z případných nežádoucích vedlejších účinků. Doufám, že z výše uvedeného je patrné, kde je pravda a kde by mohla být příčina podobných úvah. Kreatin je látka tělu vlastní, v lidském tělo ho je kolem 100 g a běžně ho přijímáme potravou nejčastěji z masa a i mezinárodní olympijský výbor ho řadí mezi potraviny. Nesčetné vědecké studie nikdy neprokázaly, že by byl byť i dlouhodobě perorálně podávaný kreatin zdraví škodlivý!

Je-li tedy vaším cílem např. nabrat svalovou hmotu, či podpořit svou sportovní výkonnost a při tom nejít „přes mrtvoly“ (a nebavíme se tu o mrtvém tahu) a na základě doporučení kamaráda, který měl s kreatinem dobré zkušenosti vsadíte na tuto látku, nemusí to být nutně nejlepší rozhodnutí. Kamarád totiž mohl spoustu věcí dělat úplně jinak než vy, mohl mít za sebou řadu let tréninku a když začal kreatin používat, měl za ty léta pod kontrolou i příjem bílkovin, vitamínů apod. Doporučení typu „Kup si kreatin, ten funguje zaručeně!“, je tedy zavádějící. Viz suplementační pyramida.

Závěr zní, investujte do kreatinu odpovídající kvality, řiďte se zásadami správného dávkování (viz. článek, kreatin – zásady užívání), nezapomínejte vnímat i ostatní činitele, jako je především kvalitní vyvážená strava a potom opravdu není co zkoušet - odměna v podobě efektivnějšího tréninku je prakticky jistotou.

Autor článku: Jakub Přibyl - poradce pro výživu a suplementaci