Ginkgo

Ten, který nestárne - Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba, neboli Jinan Dvoulaločný je dlouhověký strom, se zcela unikátními vlastnostmi, kvůli kterým si získal pozornost nejen v botanice, ale také v dalších vědeckých oblastech, zejména pak v oboru farmacie. Z botanického hlediska patří k vůbec nejstarším žijícím druhům na světě, původem sahajícím až do doby před více než 200 milióny let.

Ten, který nestárne - Ginkgo Biloba

 

Opravdu neobyčejné fyziologické schopnosti dokládají exempláře jejichž stáří je odhadováno na několik tisíc let. Tyto „žijící fosilie“, tak popírají pravidlo, že všechno co žije spěje ke svému zániku. Normálně je každý živý organismus objetí fenoménu, který se nazývá entropie a ať je život krátký, nebo dlouhý, vždy spěje k degeneraci. Jinan tyto známky nejeví, odolává času i entropii a zdá se, že je nesmrtelný.

A není to jen dlouhověkost, která zaujala vědeckou veřejnost, ale také mimořádná odolnost vůči průmyslovému znečištění a dalším destruktivním vlivům, včetně jaderné exploze. Jsou totiž zdokumentovány i případy exemplářů, které přižili atomovou katastrofu v Hirošimě. (pouhý 1 km od místa epicentra!!!). Tato vskutku nevšední přizpůsobivost a také překvapivě vysoká tolerance vůči městskému smogu je důvodem, proč se tyto stromy začali objevovat i v centrech velkoměst, kde tak mohou fascinovat in natura i „západního“ člověka. V Japonsku, jeho tradiční domovině, jsou tyto stromy právem stále považovány za svaté a i tradiční čínská medicína jeho účinky zná a využívá už po staletí. Pro Evropu však muselo být Ginkgo „znovu“ objeveno. A byla to právě mimořádná schopnost Ginkga odolávat procesům vlastního biologického stárnutí a nepříznivým vnějším vlivům, která upoutala pozornost vědců. Začal tak intenzivní výzkum, který měl odhalit tajemství této zvláštní rostliny.

Nejdůležitější aktivní látky a jejich účinky

Vědci se zaměřili na prozkoumání účinků aktivních látek Jinanu a vznikla tak celá řada studií, popisujících desítky biologicky aktivních látek obsažených v této zázračné rostlině. Ginkgo Biloba se tak stala jednou z nejlépe prozkoumaných a zdokumentovaných rostlin, s širokým farmakologickým využitím.

Přišlo se na to, že Ginkgo Biloba obsahuje široké spektrum účinných látek – flavonoidy, terpenlaktony, fenolické látky, organické kyseliny, karotenoidní barviva, vitamíny, atd. Mezi ty nejznámější patří ginkgolidy, což jsou látky, které jsou svým složením jedinečné a obsahuje je právě jen Ginkgo Biloba – ostatně podle toho byly také pojmenovány. Vyznačují se pestrými fyziologickými účinky, hlavně antioxidačními a vasodilatačními. Tzn. působí především proti stárnutí a zlepšují prokrvování periferních tkání, jako jsou prsty na rukou i nohou, ale také mozek.

Zajímavou složkou je také kvercetin, který je považován za nejúčinnější ze všech flavonoidů a jako takový se chlubí celo řadou příznivých účinků na naše zdraví. Mezi ty nejznámější patří jeho antioxidační, protizánětlivé a antiseptické účinky. Působí tedy například i proti virům způsobujícím opar. Bylo také zjištěno, že extrakt z Ginkga zvyšuje aktivitu známého antioxidačního metaloenzymu superoxiddismutázy, který tvoří přirozenou antioxidační strukturu našeho organismu a sehrává klíčovou úlohu v ochraně našeho zdraví.

Pro koho se Ginkgo hodí?

Z výše uvedeného výčtu aktivních látek je patrné, jak široké uplatnění v suplementaci Ginkgo Biloba nachází. Bylo prokázáno, že standardizovaný extrakt z listů Ginkgo Biloby má příznivý vliv na udržení zdravé mentální výkonnosti. Podporuje totiž krevní oběh a nervový systém, což jsou faktory ovlivňující reaktivitu a celkovou výkonnost mozku. (studenti se lépe soustředí, senioři méně zapomínají , u nemocných má vliv na potlačení záchvatů demence atd.) Jednoduše po Ginkgu nám to lépe myslí. Zlepšení průtokových vlastností krve a rozšířením cév v periferním řečišti je také s oblibou využíváno v podpůrné „léčbě“ syndromu studených končetin. Navíc díky antioxidační povaze většiny složek Ginkga, které ocení každá buňka našeho těla, získává tento rostlinný extrakt na komplexnosti a čím dál více dostává nálepku uznávaného suplementu.

blahodárně působí:

  • na zlepšení paměti
  • na zpomalení procesů stárnutí
  • při tzv. syndromu studených rukou a nohou
  • při stavech únavy, úzkosti a stresu
  • při Alzheimerově chorobě, jejíž průběh zpomaluje
  • při impotenci způsobené zhoršeným průtokem krve tepnami penisu
  • při závratích a chronickém zvonění v uších
  • při problémech s koncentrací a koordinací
  • při hypertenzi
  • při šedém zákalu
  • proti stařecké demenci (i proti náhlým mozkovým příhodám)
  • při některých druzích alergie (např. astma)
  • při křečových žilách a zánětech žil
  • na potlačení projevů premenstruačního syndromu

Kvalita

Vzhledem k tomu, že v listech je obsaženo poměrně malé množství účinných látek, používají se v doplňkové výživě extrakty ze sušených listů (výtažek 1:50, kdy se z 50 kg listů vyrobí 1 kg extraktu), ale neplatí to pro všechny výrobky na trhu. Proto má význam užívat jen ty přípravky, které obsahují koncentrovanou formu výtažku z Jinanu standardizovanou na obsah 24 % flavonoidních glykosidů a 6 % terpenových laktonů. Pokud tyto údaje na etiketě výrobku nenajdete (v drtivé většině se s nimi výrobce doslova chlubí), nedoporučuji takový produkt kupovat i kdyby byl za sebelepší cenu. V konečném důsledku totiž takový nákup nebude nikdy výhodný.

Způsob užívání a dávkování

Za účinnou preventivní dávku je považováno množství 120 mg standardizovaného extraktu v jedné tabletě, užívané pravidelně každý den. Většinou se doporučuje užívání s jídlem během dne, důležité je dlouhodobé pravidelné podávání nejméně po dobu 1 měsíce. Výsledky lze totiž pozorovat až v dlouhodobější perspektivě řádově několika týdnů, nemá tedy praktický význam krátkodobé předávkování např. před zkouškovým obdobím.

Ginkgo bilobu by neměli užívat děti do 12-ti let a těhotné ženy a lidé před plánovanou operací či se zvýšenou krvácivostí.

Kombinovat ginko bilobu bychom neměli současně s užíváním léčiv obsahujících kyselinu acetylsalicylovou (např. acylpyrin) či léků proti srážení krve (antikoagulancia).

Autor článku: Jakub Přibyl - poradce pro výživu a suplementaci