složení potravin

Dostupné on-line databáze složení potravin

Pokud se zajímáte o podrobnou skladbu jednotlivých skupin potravin, přijde určitě vhod kvalitní on-line databáze. V současné době je dostupná prakticky v každé vyspělejší zemi, nicméně pokud se zaměříme na podrobnější údaje o složení, zejména na skladbu aminokyselinového spektra, možnosti hodně řídnou.

Dostupné on-line databáze složení potravin

V ČR existují stránky www.nutridatabaze.cz, dříve www.czfcdb.cz, které pro vyhledávání složení potravin v jednotlivých kategoriích nabízí slušný potenciál.  U podstatné části však aminokyselinové spektrum, tedy přesně vyčíslené zastoupení jednotlivých aminokyselin, schází.

Dle našeho názoru (z pohledu výše uvedených požadavků a charakteru ČR trhu) je velmi kvalitním zdrojem dánská databáze www.foodcomp.dk, kterou lze přepnout do anglického jazyka. Jde o špičkovou stránku poskytující ve všech důležitých kategoriích potravin velmi podrobné údaje chemického složení, včetně spektra aminokyselin v mg na 100g produktu. Samozřejmě lze i tady někdy nalézt „prázdné místo“, nicméně se stále jedná o jeden z nejvíce ucelených a seriózních zdrojů.

 

Autor článku: Jiří Žižlavský