Fitness

Fitness, cvičení, pohyb … šílenství nebo nutnost?

Snad každý z nás se chce cítit dobře, být zdravý a fit, ideálně každý den hned po probuzení. Faktem ale je, že v naší civilizované společnosti plné stresu a lascivního konzumu, je dlouhodobý pocit zdraví a štěstí pro většinu lidí utopickou představou.

Fitness, cvičení, pohyb … šílenství nebo nutnost?

I proto jsem žil v přesvědčení, že v takové době snad už nikdo nemůže pochybovat o nutnosti systematické kompenzace, tedy významu pravidelně a správně dávkovaného cvičení a pohybových aktivit obecně. Ovšem až do doby než mi jedna má klientka položila otázku, proč je ten pohyb a cvičení vlastně tak důležitý, a jestli náhodou nemůže onoho vysněného fyzického stavu dokonalosti dosáhnout pouhou úpravou jídelníčku, protože kvůli tomu si mě ostatně najala. Tenkrát jsem odpověděl něco v tom smyslu, že bez přiměřeně dávkovaného pohybového režimu to prostě nepůjde, že jde o nedílnou součást zdravého životního stylu a že pohyb by se prostě a jednoduše měl stát každodenní součástí její nové životosprávy. Jak už to bývá, klientka následně přešla k jinému výživovému poradci.

Proč je pohyb důležitý?

Pro někoho možná hloupý dotaz, ale v jeho až dětské naivitě se skrývá větší hloubka, než si většina lidí vůbec dokáže představit.
Člověk je od přírody líný tvor a byl by samozřejmě nejraději, kdyby se všechny jeho potíže vyřešily samy od sebe. Je pro mě zarážející, že v dnešní době vůbec někdo může pochybovat o přínosech a důležitosti správně „dávkovaného“ pohybu a naopak si neuvědomovat rizika dlouhodobé tělesné neaktivity.

Stručně řečeno, nedostatek pohybu nám škodí a je naopak neoddiskutovatelným faktem (existují na to tisíce vědeckých prací ale i tisíce životních příběhů), že pohyb pravidelný má příznivé účinky prakticky na všechny tzv. civilizační choroby a zásadním způsobem ovlivňuje naše zdraví.

Jsme zkrátka geneticky naprogramovaní, abychom se hýbali. Jde o fyziologicky přirozenou potřebu, a i proto je sedavý způsob života a tělesná neaktivita dnes v klinické praxi vnímána jako samostatný rizikový faktor, jehož důsledky se promítají prakticky do všech zdravotních problémů v čele s civilizačními chorobami.

Správně nastavený pohybový režim dokáže regulovat širokou oblast fyziologických pochodů v našem těle, včetně fungování imunitního systému, což má pochopitelně zásadní vliv na naše zdraví a celkovou tělesnou zdatnost.

Důležité je uvědomit si, že cvičení musíme dávkovat podobně jako jakýkoli jiný druh terapie. Od různých dávek a různých forem nelze očekávat stejné výsledky, tudíž je nutné zapojit rozum a zohlednit vlastní individualitu. Jinak řečeno, v praxi jde o to, jaký druh, intenzitu, objem a frekvenci cvičení zvolíte! Na to upozorňuji každého klienta již na vstupní konzultaci.

Pohybové aktivity musíte volit tak, aby pro vás byly „přijatelné“ po stránce aktuální fyzické zdatnosti i z psychologického hlediska. Program musí být dlouhodobě udržitelný, musí vás alespoň trochu bavit, nebo mu musíte věřit do doby, než vás bavit začne. Jedině pak můžete očekávat dosažení terapeutického příznivého efektu.

Osobní zkušenost

Osobně jsem přesvědčený, že systematický pohyb by v dnešní době měl být neodmyslitelnou součástí života každého konzumně žijícího člověka – tedy celé tzv. západní společnosti. Já sám každý den zahajuji půlhodinových kardiem. A i když možná nedosáhnu onoho vysněného cíle, tedy probudit se každý den s pocitem dokonalé svěžesti a „zdraví“, tak teprve po téhle „akademické“ půlhodince začíná celý den dávat smysl.

Jde hlavně o přístup, který zaujmete nejen k sobě samému, ale i ke svému okolí. Cíle možná nedosáhnete hned a snadno, ale cesta, která k němu vede, může být už sama o sobě příjemná a hlavně vás i ona dovede naplnit.

Věřte, že filozofie života v pohybu, pro kterou se svobodně rozhodnete, vede k jednomu z nejbáječnějších pocitů na světě.

 

Autor článku: Jakub Přibyl
Poradce v oblasti výživy, pohybu a zdraví