Fitness

Fitness - opravdu zdravý životní styl?

Co si představíte pod slovem fitness? Podle mě by to měl být trend/životní styl zahrnující vyváženou kvalitní stravu, pravidelný pohyb – aerobní i posilovací trénink a také relaxaci. Hodnotná strava a pohyb jsou jedny ze základních pilířů zdraví a měly by být pro každého člověka samozřejmostí. Bohužel tomu tak ve velké většině případů není. A proto je skvělé, že trend fitness v posledních letech přemohl svět a čím dál více lidí se k němu začalo přiklánět.

Fitness - opravdu zdravý životní styl?

Přesto mám dojem, že tady něco nehraje. V dnešním konzumním světě se ta původní krásná filozofie nějak pokřivila. A „fitness“ už je víc o tom, jak vypadáte, než v jaké kondici je vaše tělo.

Na trhu se nabízí široká škála sportovních doplňků, které mají dopomoci k lepšímu výkonu a lepším výsledkům. To by bylo v pořádku, kdyby 90% z nich nebylo plné chemie s malým podílem účinných a tělu prospěšných látek. O to se ale nikdo moc nezajímá, všichni chtějí hlavně výsledky. A výsledky jsou pro ně velký biceps, kostky na břiše a mizivé procento podkožního tuku. A to vše nejlépe v co nejkratším čase.

Tomu přizpůsobují i svůj trénink, který je někdy tak četný a agresivní, že nadměrně zatěžuje klouby, kosti a celý organismus. Důraz je kladený na cviky a techniky, které vedou nejrychlejší cestou k fyzicky viditelným výsledkům v podobě velkých svalů, ale flexibilita, posilování vnitřních svalů, zdraví kostí, šlach a kloubů, to už se moc nebere v potaz.

Stejně tak jídelníček, který následuje velké množství nejen kulturistů, ale i kondičních sportovců mužů i žen, je někdy hodně vzdálený od zdravé stravy. Je jednotvárný a pouze „funkční“. Obsahuje děsivě velké množství živočišných bílkovin, žalostně malé množství vlákniny a nedostatek čerstvých potravin.

Ano, možná tito lidé mají nádhernou vyrýsovanou postavu a svaly. Možná teď. Ale co dál? Jak budou vypadat za 20 let? A jaký dopad to má na jejich tělo?

I když se fitness tváří jako trend zastávající zdravý životní styl, bohužel mi přijde, že je to jen způsob devastace vlastního těla z důvodu krátkozrakých a omezených cílů zaměřených na vnější vzhled.

Měli bychom se nad tím zamyslet a pokusit se najít lepší cestu. Možná bude trochu zdlouhavější, ale výsledky, které přinese, budou daleko kvalitnější a dlouhodobější.

Dle mého to znamená jíst pestře, stravu založenou na čerstvých a kvalitních potravinách v jejich co nejpřirozenější a nejpůvodnější podobě. Jako jsou základní potraviny – obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, semena a v menší míře živočišné potraviny jako vejce, maso, případně mléčné výrobky, ale od zvířat chovaných na farmě a ne ve velkochovu. Tento základ doplnit o superpotraviny a opravdu kvalitní doplňky stravy, kterým můžete důvěřovat.

Trénink by měl být stejně tak pestrý a sestavený tak, aby stimuloval vaše tělo komplexně. Tedy budoval sílu, vytrvalost, pružnosti i flexibilitu. Podporoval srdeční činnost, ale chránil zdraví kostí a kloubů. A vyvážený by měl být dostatečným odpočinkem, umožňující tělu kvalitní regeneraci.

Když budete se svým tělem zacházet s péčí a láskou, odvděčí se vám jak ve formě skvělé kondice a krásně vypadající postavy, tak pevného zdraví a dlouhého kvalitního života.

 

Autorka článku: Kateřina Blažčíková, Veganza.cz