Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Nativní syrovátkový protein je opravdový poklad

Následující článek je určen pro ty z vás, kteří neslyšeli o nativním syrovátkovém proteinu nebo netuší, v čem se liší od toho běžného. Jednoduše řečeno, nativní syrovátkový protein je nesrovnatelně lepší.

Proč?

Běžný syrovátkový protein je tradičním vedlejším produktem výroby sýru. Nejspíš už jste slyšeli o tvarohu a syrovátce, které vznikají tak, že se do mléka ve velké kádi přidává kyselina mléčná a dochází ke srážení. Zatímco se v horní části sráží tvaroh, z něhož postupně vzniká sýr, zbývající tekutina v kádi je tvořena syrovátkou a laktózou.

Tekutá syrovátka je dále zpracovávána, pasterizována a filtrována kvůli odstranění přebytečné laktózy a tuku. Toho lze dosáhnout pomocí ultrafiltrace nebo mikrofiltrací. Očištěná tekutina je pomocí technologie sprejového sušení přeměna na syrovátkový prášek. Tímto způsobem je vyráběno 99% proteinových produktů na trhu.

V proteinech jsou pak používány dvě varianty – syrovátkový izolát nebo syrovátkový koncentrát. Obě tyto varianty jsou považovány za zlatý standard, se kterým se nedá nic měřit.

Není to ale pravda. Suverénně nejkvalitnější je syrovátkový protein nativní.

Problém klasických syrovátkových proteinů spočívá v procesu výroby zeměřené na sýr. To znamená, že v syrovátce vždy skončí nežádoucí typ kaseinu spolu s kulturami/bakteriemi pocházejícími ze sýra. Zbavit se těchto nechtěných kultur vyžaduje zásah teplem – pasterizaci. V syrovátce také zůstává kaseinový protein zvaný glykomakropeptid, který u běžného syrovátkového proteinu tvoří až 29%! Přesto, že s tímto kaseinovým proteinem není nic v nepořádku a má velice zajímavé výživové hodnoty, tak platí, že „kasein je kasein“. Hlavní rozdíl je tedy kromě zmíněné tepelné úpravy a užití kyselin také v tom, že běžný syrovátkový protein obsahuje až 30% kaseinových frakcí a nativní syrovátkový protein je 100% čistý.

Jak dosáhnout 100% čistoty? Stačí zvýšit množství klíčových ingrediencí. A tady přichází ke slovu nativní syrovátka vyrobená úplně jiným procesem, který je důmyslný a zároveň snadný na pochopení.

Technologie výroby

Nativní protein je extrahován přímo z odstředěného mléka pomocí membránové technologie. Vše probíhá za velmi nízkých teplot do 10 stupňů Celsia pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace. Jen díky tomu je z výsledné tekutiny zcela vyloučen kasein, tuk a laktóza, a může vzniknout nejčistší a biologicky nejvíce aktivní syrovátkový protein.

Celý proces výroby nativní syrovátky má tyto benefity, které klasickému syrovátkovému proteinu ze sýra chybí:

1. 100% čistota syrovátkové bílkoviny, bez podstatného obsahu zbytků kaseinu ve formě glykomakropeptidů.

2. Nativní syrovátkový protein je pasterizován pouze jednou. Nedochází tak k denaturování peptidů bohatých na cystin.

3. Nativní syrovátkový protein není vedlejším produktem výroby sýru, není tedy denaturován použitím kyselin a dalším zpracováním během produkce sýru.

4. Nativní syrovátkový protein vzniká během jednoho kontinuálního procesu. Velká část běžných syrovátkových proteinů vzniká v běžném mlékárenském průmyslu, který obnáší denaturaci cenných živin. Nativní protein se tomuto zcela vyhýbá.

5. Nativní syrovátkový protein má až o 240 % více cystinu, což je velice křehký peptid lehce poškoditelný teplem (skládá se ze dvou molekul cysteinu spojených disulfidovou vazbou). Cystin hraje zásadní roli v produkci glutathionu – ústředního antioxidantu v lidském těle.

6. Nativní syrovátkový protein má vyšší obsah větvené aminokyseliny l-leucinu, u něhož je vědecky prokázán největší vliv na proteinovou syntézu a regeneraci.

7. Nativní syrovátkový protein má čistší chuť, nevzniká totiž jako vedlejší produkt sýra.

8. Složení aminokyselinového spektra nativního syrovátkového proteinu je v porovnání s běžným syrovátkovým proteinem blíže aminokyselinovému spektru lidského mléka.

Závěr

Díky těmto faktům lze nativní syrovátkový protein nazvat skutečným zlatem, které běžné syrovátkové proteiny zcela překonává ve všech směrech. Jediným problémem může zůstat výrobní cena a skutečnost, že tento produkt vyrábí jen omezené množství producentů. Spousta firem nativní syrovátku mezi své produkty nezařadí kvůli ceně a politickým důvodům.

Co má ale politika dělat se sportovní výživou? Je to jednoduché. Některé větší společnosti prodávající sportovní výživu jsou vlastněny korporátními mlékárnami, které nativní protein nevyrábí. A těžko se budou chtít vyrovnat konkurenci tím, že by od nich kupovali jejich vlastní nativní protein.

Pokud hledáte kvalitu, vyplatí se tedy vždy nakupovat od nezávislých značek, které jsou zároveň i výrobci. Tyto značky nejsou pod žádným obchodním nebo politickým tlakem, a mohou tak produkovat doplňky zaměřené výhradně na maximální možnou kvalitu.

Autor: redakce eFIA