Cordyceps

Cordyceps – zázračná houba pro zlepšení sportovních výkonů

Cordyceps sinensis (housenice čínská) je jednou ze základních léčivých hub tradiční čínské medicíny, která ji po dlouhá léta používá k léčbě onemocnění plic, respiračních onemocnění a celkové únavy. Jedná se o parazitickou houbu, která napadá hmyz, prorůstá do jeho těla a živí se z něj. Přirozeně se cordyceps vyskytuje v Číně a Tibetu na náhorních plošinách ve vysoké nadmořské výšce. V laboratorních podmínkách se podařilo vytvořit Cordyceps CS 4, což je fermentovaný výtažek z podhoubí, izolovaný z originální přírodní formy Cordyceps sinensis, který obsahuje stejné aktivní složky jako přírodní Cordyceps sinensis.

Cordyceps – zázračná houba pro zlepšení sportovních výkonů

Tibetští šerpové z přírodního cordycepsu vyrábějí čaj a tvrdí, že jim umožňuje vystoupit na Mount Everest bez kyslíkových přístrojů. Vzhledem k tomu, že roste ve vysokých nadmořských výškách, je mu přisuzována schopnost zlepšovat okysličení krve. Do středu zájmu atletů a trenérů se dostal v roce 1993, kdy skupina čínských běžkyň překonala několik světových rekordů na středních a dlouhých tratích. Tyto běžkyně měly čisté dopingové testy a jejich trenér uvedl, že za skvělými výkony stojí intenzivní trénink ve vysoké nadmořské výšce a užívání cordycepsu.

Jaké benefity pro sportovní výkon užívání cordycepsu přináší?

Zvyšování hladiny ATP

ATP neboli adenosin trifosfát je základní energetickou jednotkou, kterou využívají naše svaly. Je to palivo pro všechny krátkodobé výbušné činnosti jako jsou skoky nebo sprinty. Jednou z aktivních složek cordycepsu je právě adenosin, což je nukleová kyselina, která je základní složkou ATP. Podle studie Hongkongské univerzity vědy a techniky z roku 2007 může cordyceps výrazně zvýšit schopnost těla produkovat ATP [1], což může významně pomoci elitním sportovcům i starším lidem, kteří chtějí zůstat aktivní. Díky vyšší produkci ATP dokážete prodloužit své intenzivní tréninkové série, což zajistí lepší stimulaci svalů a umožní větší nárůst výkonnosti a svalové hmoty.

Zvyšování hladiny testosteronu

Dostatečná hladina testosteronu je nezbytná nejen pro budování svalové hmoty, ale také celkovou energii organismu a bezproblémové sexuální funkce. Několik studií prováděných na zvířatech prokázalo, že cordyceps pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu tím, že stimuluje tvorbu testosteronu v Leydigových buňkách ve varlatech.[2] Již ve starobylé Číně se cordyceps tradičně používal také k léčbě sexualních dysfunkcí a zvýšení energie.

Zlepšení využití kyslíku

Existuje řada studií potvrzujících pozitivní vliv cordycepsu na sportovní výkonnost. Například čínská studie z roku 2004 ukázala, že zlepšuje využití kyslíku u sportovců až o 50 %.[3] Jiná studie z roku 1999 zjistila, že u starších pacientů užívajících codryceps došlo ke zvýšení aerobní kapacity o 9 %.[4] Další studie ukazují, že cordyceps může pomáhat snížit tepovou frekvenci, což umožňuje tvrdě trénovat po delší dobu.[5] Užívání cordycepsu prospívá také k dlouhodobému udržení zdravého srdce, pomáhá snižovat celkovou hladinu cholesterolu v krvi a zvyšovat hladinu HDL cholesterolu.[6]

Zvyšování hladiny energie

Stimulační účinky cordycepsu údajně objevili pastýři ve starobylém Tibetu. Když se jejich dobytek pásl na pastvinách, na kterých se vyskytoval i cordyceps, působil na ně jako více nabitý energií. Uživatelé cordycepsu popisují jeho energizační účinek podobný kofeinu, ale bez nežádoucích vedlejších účinků (neklid, neschopnost usnout několik hodin po konzumaci). Cordyceps v těle působí na stejné receptory jako kofein, což navozuje pocit zvýšené energie. Díky tomu je oblíbený i jako doplněk proti stárnutí. Studie z roku 1994 zjistila, že u starších pacientů trpících únavou došlo po 30 dnech podávání cordycepsu ke zlepšení symptomů až o 92 %.[7]

Kromě zlepšení sportovní výkonnosti má cordyceps také adaptogenní a antioxidační účinky, zlepšuje funkci imunitního systému, působí jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje funkci jater a podporuje detoxikaci, pomáhá při léčbě cukrovky a respiračních onemocnění, může být účinným prostředkem při léčbě rakoviny. Východní léčitelství využívá výhod, které konzumace cordycepsu přináší, již po stovky let. V posledních letech tato zázračná houba získává popularitu i u nás.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

1. Ko K. M., Leung H. Y. (2007). Enhancement of ATP generation capacity, antioxidant activity and immunomodulatory activities by Chinese Yang and Yin tonifying herbs. Chin. Med. 2:310.1186/1749-8546-2-3

2. Akinobu Tsunoo, Naoki Taketomo, Hiroshi Tsuboi, Masayuki Kamijo, Atsushi Nemoto, Hajime Sasaki, Masyuki Uchida; Meiji institute of Health Science. Cordyceps Sinensis: Its diverse effects on mammals in vitro and in vivo. Third International Symposium of the Mycological Society of Japan, 1995.

3. Li, S.P., Li, P., Lai, C.M., Gong, Y.X., Kan, K.K., Dong, T.T., Tsim, K.W., Wang, Y.T., 2004. Simultaneous determination of ergosterol, nucleosides and their bases from natural and cultured Cordyceps by pressurised liquid extraction and high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A 1036, 239–243.

4. Rege, NN et al; Phytotherapy Research; Ayurvedic Research Centre, Department of Pharmacology and Therapeutics, Seth GS Medical College, Parel, Mumbai, India. 1999 June; 13(4): 275-291.

5. Mei, Q.B., Tao, J.Y., Gao, S.B., Xu, G.C., Chen, L.M., Su, J.K., 1989. Antiarrhythmic effects of Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi 14, 616–618.

6. Koh, J.H., Kim, J.M., Chang, U.J., Suh, H.J., 2003a. Hypocholesterolemic effect of hot-water extract from mycelia of Cordyceps sinensis. Biol. Pharm. Bull. 26, 84–87.

7. Bao, Z.D., Wu, Z.G., Zheng, F., 1994. Amelioration of aminoglycoside nephrotoxicity by Cordyceps sinensis in old patients. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 14, 271–273.