Cholesterol

Jak přirozenou cestou snížit hladinu cholesterolu?

Odevšad slyšíme, že je třeba snižovat hladinu cholesterolu, aniž by ale přicházelo vysvětlení, co to ten cholesterol vlastně je, a proč by jeho zvýšená hladina měla být nebezpečná. Předně - cholesterol je látka, která se v těle vyskytuje naprosto přirozeně - je produkována játry a je nezbytná pro správné fungování buněk, nervů i hormonů. Pohybuje se krevním řečištěm spolu s lipidy (nasycenými kyselinami), kde může vytvářet bloky snižující průchod krve arteriemi, což ohrožuje zásobování důležitých orgánů krví. Pokud tento proces probíhá dlouhodobě, zvyšuje se rapidně riziko infarktu nebo mrtvice.

Jak přirozenou cestou snížit hladinu cholesterolu?

Za normálního stavu je cholesterol udržován v rovnováze. Nezdravá kuchyně, v níž se vyskytuje hodně trans mastných kyselin a rafinovaných sacharidů však tuto rovnováhu narušuje. Projevuje se to především zvýšeným LDL ("špatný" cholesterol) a nízkým HDL cholesterolem ("dobrý" cholesterol), což vede ke zmíněným zdravotním problémům. Mezi další příčiny patří nedostatek fyzické aktivity, diabetes, stres a problémy se štítnou žlázou.

Hladina cholesterolu

V naší krvi jsou tři lipoproteiny důležité pro naše zdraví. Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL - low density lipoproteins), proteiny s hustotou vysokou (HDL - high density lipoproteins) a triglyceridy. LDL jsou tvořeny velkým podílem cholesterolu a malým podílem proteinů, proto jsou označovány jako špatné, zatímco u HDL je to naopak. Triglyceridy jsou samostatné lipidy, které tělu umožňují ukládat přebytečnou energii. Pokud jich je ale mnoho, jde o další varovný signál.

Takzvaný lipidový profil (speciální krevní test) ukáže hladiny cholesterolu a triglyceridů v krevním oběhu. Zde lékaři považují za důležitý poměr LDL ku HDL, který by měl být okoli 2:1. A jaké by měly být konkrétní hodnoty?

Celkový cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol Triglyceridy
Méně než 200mg/dl - normální hodnota Pod 70mg/d - optimální pro jedince s vysokým rizikem srdečních onemocnění Pod 40mg/dl (muži), 50mg/dl (ženy) - slabá hodnota Pod 150 mg/dl - optimální hodnota
200-239 mg/dl - hraniční hodnota Pod 100mg/dl - optimální pro jedince s rizikem srdečních onemocnění 50-59 mg/dl - průměrná hodnota 150-199 mg/dl - hraniční hodnota
240mg/dl a více - vysoká hodnota 100-129 mg/dl - téměř optimální 60 mg/dL and více - optimální hodnota 200-499 mg/dl - vysoká hodnota
  130-159 mg/dl - hraniční hodnota   500 mg/dl a více - výrazně zvýšená hodnota
  160-189 - zvýšená hodnota    
  190 mg/dl a více - výrazně zvýšená hodnota    

Jaká jídla redukují škodlivý cholesterol?

Pokud chcete mít správné hladiny cholesterolu, je správná strava základ. Nejlepší přírodní cestou jsou tyto živiny a potraviny:

Omega-3 - potraviny bohaté na omega-3 mohou pomoci zvýšit HDL cholesterol a redukovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Vláknina - rozpustná vláknina váže cholesterol v zažívacím traktu, takže se nerozšiřuje po těle. Vlákninu lze nalézt v ovoci, zelenině, ořeších, luštěninách a dalších potravinách.

Olivový olej - pomáhá zvýšit HDL cholesterol

Česnek a cibule - tyto dvě potraviny pomáhají snížit LDL díky obsahu sirnatných látek, které čistí arterie

Bylinky - bazalka, rozmarýn nebo kurkuma obsahují antioxidanty pomáhající chránit kardovaskulární systém a přirozeně snižovat cholesterol

Co cholesterol zvyšuje?

Cukr a rafinované sacharidy - stimulují játra k produkci cholesterolu a zvyšují zánětlivost

Stejně se v těle chová alkohol. Sklenička červeného vína může kardiovaskulárnímu systému pomoci, cokoli navíc ale zvyšuje cholesterol.

Hydrogenované tuky - rostlinné oleje podporují zánětlivost a zvyšuje cholesterol

Kofein - stejnou negativní vlastnost más kofein - omezte kávu na maximálně jeden až dva šálky denně

Trans mastné kyseliny - už bylo zmíněno, že zvyšují LDL cholesterol, zánětlivost a riziko kardiovaskulárních onemocnění

Pět nejlepších látek, které snižují cholesterol

Doplňky stravy s obsahem těch správných látek vám spolu s vhodnou stravou pomohou udržet správnou hladinu cholesterolu.

  1. Rybí tuk (1000mg - 2000mg denně) - EPA a DHA v rybím oleji jsou v boji proti špatnému cholesterolu výzmamnými pomocníky
  2. CoQ10 (200-300mg denně) - pokud berete léky proti vysokému cholesterolu, nezapomeňte na CoQ10, léky proti cholesterolu hladinu tohoto důležitého enzymu snižují
  3. Niacin (1500mg denně) - niacin neboli vitamín B3 redukuje LDL cholesterol o 25% a o 35% zvyšuje cholesterol HDL
  4. Červená fermentovaná rýže (1200mg 2x denně) - redukuje cholesterol až o 32%, doporučuje se brát spolu s CoQ10
  5. Česnek (500mg denně) - zvyšuje HDL cholesterol a snižuje cholesterol celkový

Na správnou hladinu cholesterolu má samozřejmě vliv také dostatek pohybu a cvičení - pravidelně sportující jedinci, kteří se vhodně stravují, mají s cholesterolem problém jen velice zřídka. Velice také prospívá pravidelná relaxace a dostatek spánku, který pomáhá tlumit stres - v tomto může pomoci třeba i levandulový olej.

Autor: Redakce eFIA.cz

zdroj: https://draxe.com/lower-cholesterol-naturally-fast/