Chia

Chia semínka a jejich přínos nejen pro sport

Chia semínka jsou mezi superpotravinami jedny z nejpopulárnějších. Při správné přípravě jsou lehce stravitelné, jde o univerzální ingredienci použitelnou téměř v jakémkoli pokrmu a nápoji, a jejich přínos je obrovský. Pojďme se podívat, co je dělá tolik výjimečnými.

Chia semínka a jejich přínos nejen pro sport

Pochází z Mexika, kde jsou odpradávna vysoce ceněny pro své zdravotní přínosy a výživové hodnoty. Byly dokonce užívány jako měna. Konzumovali je už aztéčtí válečníci, kterým dodávaly energii a vytrvalost – pouhá jedna lžíce semínek jim vydržela na 24 hodin. Byly a jsou také známé jako potrava běžců, protože právě běžcům a bojovníkům nejlépe posloužily jako palivo na dlouhé tratě nebo během boje. Chia v jazyce Mayů dokonce znamená „síla“.

Současné výzkumy navíc dokazují, že chia mají ještě větší přínos než je běžně známo. Mezi jejich vlastnosti patří podpora budování svalové hmoty, spalování přebytečného tuku, nově dokonce výrazná redukce vzniku diabetu, pozitivní vliv na zdraví pokožky, redukce příznaků stárnutí, podpora kardiovaskulárního a zažívacího systému, zlepšování stavu kostí, svalů, a tak dále.

Výživový profil

Hlavní důvod, proč jsou chia semínka natolik přínosná pro tělo, je vysoký obsah vlákniny, omega-3, bílkovin, vitamínů a minerálů. Pro příklad, 28 gramů chia obsahuje:

  • 137 kalorií
  • 12.3 g sacharidů
  • 4.4 g bílkovin
  • 8.6 g tuku
  • 10.6 g vlákniny
  • 0.6 mg manganu (30 % DDD)
  • 265 mg fosforu (27 % DDD)
  • 177 mg vápníku (18 % DDD)
  • 1 mg zinku (7 % DDD)
  • 0.1 mg mědi (3 % DDD)
  • 44.8 mg draslíku (1% DDD)

DDD- doporučená denní dávka

Chia rovněž obsahují esenciální nasycené kyseliny jako je kyselina alfa-linolenová a kyselina linolová, mucin, vitamíny A, B, E a D a minerály, mezi které patří síra, železo, jód, hořčík, mangan, niacin a thiamin, jsou rovněž bohatým zdrojem antioxidantů. Výzkumy potvrdily, že díky obsahu tolika důležitých nutrientů, zlepšuje pravidelná konzumace chia zdraví a kondici v mnoha ohledech. Vyberme ty nejdůležitější:

Energie a metabolismus

Konzumace chia zlepšuje sportovní výkon stejně dobře jako slazené sportovní drinky, avšak bez nezdravého cukru. Studie publikovaná v Journal of Strengh and Conditioning sledovala skupinu atletů, z nichž polovina pila Gatorade, zatímco druhá polovina pila napůl Gatorade a napůl drink s chia. Běžecké časy byly stejné, druhá skupina ale zkonzumovala o polovinu méně cukru. Přidáním porce chia do každodenního jídelníčku tedy pomůžete metabolismu a navíc podpoříte spalování tuku v oblasti břicha, což má na metabolismus rovněž výrazný vliv.

Diabetes

Protože jsou chia bohatá na alfa-linolenovou kyselinu a vlákninu, mohou pomáhat prevenci metabolických poruch jako je dislipidemie – porucha metabolismu tuků nebo inzulinové rezistenci, což jsou dva ukazatele rozvoje diabetu. Nedávno se v British Journal of Nutrition objevily dvě studie s fascinujícími výsledky: První test se věnoval tomu, jak budou zdravé laboratorní krysy reagovat na třítýdenní stravu bohatou na sacharózu (běžný cukr), ve které budou zároveň i chia jako primární zdroj tuků. Test druhý sledoval krysy se stejnou sacharózovou stravou, avšak bez chia.

Jak výzkum probíhal? Po třech měsících se u skupiny krys bez chia vyvinula dislipidemie (zvýšená hladina LDL cholesterolu) a inzulinová rezistence, načež výzkumníci ke stravě na další dva měsíce přidali chia. Výsledky byly neuvěřitelné: V první skupině chia semínka zcela zabránily vývoji jakékoli disbalance, ať už dislipidemie nebo inzulinové rezistence. Krevní testy zkoumaných krys se po tři týdny dokonce vůbec nezměnily, ačkoli měly po tři týdny stravu složenou z 65 % pouze z cukru!

Ve druhém testu se po dvou měsících, kdy byla sacharózová strava obohacena o chia, krysy ze špatného stavu zcela zotavily. Dokonce se u nich snížilo množství nitrobřišního tuku, který výrazně ovlivňuje metabolismus. Výsledek je tedy jednoznačný = chia semínka pomáhají zvrátit rozvoj diabetu!

Silnější kosti

Jedna porce (cca 28g) chia obsahuje 18 % doporučené denní dávky vápníku, který je naprosto nezbytný pro zdraví kostí. Taktéž obsahují bór, který pomáhá metabolizovat vápník, mangan a fosfor, minerály rovněž nezbytné pro vývoj a udržení dobrého stavu kosterní a svalové soustavy.

Budování svalové hmoty a úbytek nadbytečného tuku

Chia jsou na předních příčkách zdrojů živin důležitých pro efektivní budování svalů a spalování přebytečného tuku. Během cvičení tělo spotřebovává některé důležité živiny a jsou to právě chia semínka, která je díky svému výživovému profilu plnému důležitých minerálů pomáhají efektivně nahrazovat. Díky schopnosti absorbovat desetinásobek své váhy ve vodě, dokážou chia semínka efektivně hydratovat organismus a zlepšit absorbování elektrolytů. Rovněž tím zpomalují zažívání a udržují vás déle syté, díky čemuž omezují chuť na sacharidy.

Chia jsou rovněž bohatá na zinek, takže pomáhají tělu zvyšovat hladinu leptinu, klíčový hormon regulující chuť k jídlu a starající se o výdej a regulaci energetické hladiny. A jak už bylo zmíněno, pomáhají také spalovat viscerální neboli nitrobřišní tuk. Zlepšují rovněž výdrž a výkon, proto patří chia k povinné výbávě každého, kdo chce zlepšit svoji postavu.

Zažívací systém

Chia obsahují vysoké množství vlákniny - jedna porce může dodat doporučené množství na celý den. Vláknina a esenciální tuky jsou nezbytné pro udržení správné hladiny inzulinu a hladiny cukru v krvi. Vysoký obsah vlákniny je také obrovským přínosem pro fungování trávení a zdravou stolici. Díky schopnosti absorbovat vodu (pomáhá v tom právě vláknina) se cítíte rychleji naplněni – chia semínka se v žaludku ihned roztáhnou. Právě díky tomu pomáhají krotit hlad a potlačovat chuť k jídlu, což pomáhá při hubnutí.

Po konzumaci vytvoří chia v žaludku substanci podobnou želatině, která funguje jako prebiotikum (je základem pro růst probiotik ve střevech) i jako zásobárna vody, což je pro jakéhokoli sportovce naprosto fantastická vlastnost.

Srdce

Chia potlačují zánětlivost, regulují cholesterol a snižují krevní tlak, proto jsou obrovským přínosem pro srdce. Díky potlačování oxidačního stresu chia semínka také snižují riziko vzniku arteriosklerózy neboli tvrdnutí tepen.

Pokožka a stárnutí

Výzkumníci z Mexika přišli na to, že celkový počet přírodních fenolů (antioxidantů) je téměř dvakrát vyšší než se původně uvádělo. Tyto látky pak dovedly zastavit činnost až 70 % volných radikálů. Chia tedy patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem antioxidačních látek, které pomáhají napravovat stav kůže a zamezují jejímu poškozování. Proto pravidelná konzumace v tomto směru zpomaluje příznaky stárnutí.

U chia byly rovněž prokázány preventivní účinky proti rakovině prsu a rakovině děložního čípku. Díky obsahu minerálů také pomáhají udržet dobrý stav zubů.

Jak jíst chia semínka

Chia mají jemnou oříškovou chuť a lze je přidat téměř do každého jídla nebo nápoje. Platí ale, že u malých semínek jako jsou chia nebo lněná semínka, se do těla neuvolní tolik živin, pokud je budeme polykat celá nebo se je pokoušet kousat. Nejlepší tedy je předem je namočit nebo eventuálně rozemlít. Uvolní se tak látky, které mají chia semínko chránit, navíc bude snazší je strávit. A jak bylo řečeno, tělo se lépe dostane k obsaženým živinám.

S vodou míchejte v poměru 1:10, tedy 1,5 velké lžíce chia do hrnku vody, stačí přibližně. Pak stačí počkat nejméně 30 minut až 2 hodiny. Pro udržení hydratace je důležité předchozí namočení, jinak chia semínka absorbují vodu z organismu. Chia je rovněž možné rozemlít a přidat do jakéhokoli pokrmu, v rozemletém stavu je však nutné skladovat je v lednici v uzavřené nádobě.

Jak vidíte, existuje mnoho důvodů, proč zařadit chia do stravy. A není lepší čas začít, než právě teď!

Autor: Redakce eFIA.cz

Zdroj:

https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/