Chaga

Chaga - podpořte imunitu s tímto přírodním zázrakem

V podzimním a zimním čase přichází nachlazení a virózy, a je tedy nasnadě tělu pomoci se bránit. Vyplatí se najít si způsob, jak kompenzovat stres, který se s tímto obdobím pojí, a je vhodné začít doplňovat vitamín D chybějící kvůli nedostatku slunečního světla. A na místě je zapojit i takové zdroje živin, které podporují tělo a imunitu komplexní cestou. Mezi dva nejúčinnější patří chaga a ashwaganda.

Chaga - podpořte imunitu s tímto přírodním zázrakem

Chaga

Chaga je houba roustoucí nejčastěji na listnatých stromech v severní Evropě, Rusku a dále v
chladnějších oblastech Asie a Severní Ameriky. V oblastech Sibiře se popíjela jako čaj, a nejpíše právě proto je v těchto oblastech nízký výskyt rakoviny a nemocí žaludku.

Chaga je obdařena opravdu působivými vlastnostmi. Má jedno z nejvyšších skóre ORAC
(Oxygen radical absorbance capacity) mezi všemi jedlými plodinami. Čím je tato hodnota vyšší, tím je vyšší schopnost dané potravy chránit tělo před volnými radikály způsobujícími choroby. Jinými slovy řečeno, chaga je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů.

Proč užívat chagu?

Stimulace imunitního systému

Ve studiích na zvířatech pomohla houba chaga posílit imunitní systém zvýšením produktivity
některých imunitních buněk. Tyto látky pomáhají regulovat imunitní systém a zajistí, že tělo bojuje s
jakýmikoli bakteriemi a viry. Výzkum ukázal, že extrakty chaga mohou stimulovat slezinné lymfocyty
(typ bílých krvinek), které pak mohou mít přímý pozitivní vliv na funkci imunitního systému.

Opomíjet by se neměl ani antivirový účinek - studie bylo také prokázaly antivirové účinky v souvislosti s hepatitidou typu C, a dále pokračují - zdá se, že chaga je vhodným kandidátem při vývoji nových
antivirotik.

Byl prokázán i pozitivní vliv na hladinu krevního cukru u diabetiků.

Redukce zánětů

Ukázalo se, že chaga potlačuje zánět. Extrakt z ní pomohl u testovaných zvířat snížit zánět v důsledku ulcerózní kolitidy. Konkrétně byl zjištěn protizánětlivýúčinek extraktu chaga v tlustém střevě.

Prevence a podpůrná léčba rakoviny

Podle studie“ Memorial Sloan Cancer Center „ Laboratorní a studie na zvířatech ukazují, že chaga
může inhibovat (zpomalit) progresi rakoviny. Pro získání hlubších informací je však nutné provést
další potřebné studie i u člověka.

V jedné studii myší s nádory, jejichž strava byla doplněna extraktem z houby chaga, došlo ke snížení velikosti nádorů o 60%. Mezitím myši s metastatickým nádorovým onemocněním (nádory rozšířené do jiných částí těla) měly ve srovnání s kontrolní skupinou 25% snížení počtu metastáz.

Jiná studie se zabývala účinky houby chaga na rakovinné buňky lidských jater.Výzkum odhalil, že extrakt z houby chaga může být schopen zabránit růstu buněk rakoviny jater, což je významné zjištění pro podpůrnou léčbu rakoviny jater.

Jak můžeme chaga houbu zařadit do stravy?

Chaga bývá k dispozici jako doplněk ve formě kapslí, čistého prášku nebo jako tinktury. Chagu můžeme užívat samoastatně nebo v kombinaci s jinými houbami, jako jsou například Cordyceps či Reishi, čímž získáváme skutečně silný adaptogenový koktejl, po němž náš organismus jen zaplesá.

Autor článku: Ing. Petr Novotný

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=chaga+mushroom
http://science.naturalnews.com/search.asp
https://draxe.com/chaga-mushroom/