sport na stres

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 2. - Koníčky a sporty bychom měli volit podle své profese

Stres, strach, úzkost postihují v menší nebo větší míře téměř všechny. Od ředitelů, manažerů, přes zaměstnance, až po maminky, či studenty. Všichni si pak od něj pomáháme ve chvílích volného času prostřednictvím sportu nebo koníčků. Ale i v této oblasti můžeme napáchat více škody než užitku, a ve výsledku tak problém se stresem ještě zhoršit.

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 2. - Koníčky a sporty bychom měli volit podle své profese

Pojďme si proto říct, jak volnočasové aktivity zvolit tak, abychom si skutečně odpočinuli a dopřáli si potřebnou regeneraci - psychickou i fyzickou.

Pravidlo rovnováhy

Ve všech oblastech života platí, že by věci měly být v rovnováze. Jinak tomu není ani u výběru sportu, koníčku nebo jiné relaxační aktivity. Pokud si vybereme sport, který je svými vlastnostmi podobný našemu povolání, příliš relaxace nám nepřinese. Ukážeme si to na konkrétních příkladech.

Lidé s aktivním povoláním

Manažeři, ředitelé, lidé zabývající se obchodem, kteří komunikují s velkým počtem klientů, neustále telefonují a jsou pod setrvalým tlakem, mají povolání soutěžní povahy (musí uspět, být lepší než ostatní). Proto by měli zvolit takový sport nebo aktivitu, která je naprosto opačná a tedy nesoutěžní.

Pokud jde o fyzickou aktivitu, je ideální chůze v lese, pomalé plavání, rybaření, tai-či nebo cokoli, co má meditativní charakter. Meditací můžou být i drobné ruční práce - korálky, keramika, zdobení nebo vyšívání, pro pány lepení modelů nebo dílna. Záleží na každém. Důležité je pouze, aby konkrétní aktivita umožnila takzvaně vypnout hlavu.

Vytížení lidé s náročnými zaměstnáními a velkou odpovědností bohužel však velmi často volí i volnočasové aktivity podle svého naturelu. Šéf firmy jde po práci na fotbal s obchodními partnery, kde je opět v zápřahu a soutěžním prostředí, namísto toho, aby si šel sám a bez mobilu zaběhat do parku nebo se jen tak projít. Hlava i tělo jsou tak v neustálém tempu a neodpočívají.

A proč bez mobilu? Pokud si při sportu zaznamenáváte výkon a pak jej v aplikaci poměřujete s ostatními (nebo i sami se sebou), tak už zase soutěžíte.

Nejde však jen o volbu aktivity, ale také o překonání dvou špatných nutkání - mít uplně všechno pod kontrolou a chtít se poměřovat.

Když na chvíli zaměříte svou pozornost jinam než na povinnosti, a dovedete opustit myšlenku, že musíte být pořád první, odpočinete si.

Maminky

Velmi podobné je to u maminek, které se kromě svého zaměstnání starají ještě o děti a domácnost. Tady platí, že odpočinková aktivita by měla být v prvé řadě hlavně o vás. Je jedno, jestli se půjdete projít, pustíte si oblíbený film nebo zajdete na wellness. Důležité je, že by se měl někdo věnovat vám. A ještě důležitější je, abyste to byly vy samy - děti jednou dospějí, a v ten moment bude třeba mít oblíbený koníček, sport nebo jakoukoli činnost, co vás bude naplňovat.

A stejně jako u manažerů (protože maminka je manažerem taktéž) platí, že je třeba upustit od perfekcionismu a pocitu, že musí být všechno hotovo a nachystáno. Nemusí. Nemyslete na úkoly, které vás zítra čekají, vykašlete se na ten koš s prádlem, který už třetí den čeká na vyžehlení, oprostěte se od myšlenek na to, že se zase v noci nevyspíte, protože se dítko každé dvě hodiny probudí. Užívejte si přítomnosti a chvíle, kdy nemusíte nic hlídat a na nic myslet. Tato chvilička je jen vaše! A ano, vaše dítě je s taťkou/babičkou/kamarádkou naprosto v pohodě a není třeba mít o ně strach!

Lidé s kancelářským povoláním a studenti

Pokud vás živí práce v kanceláři, kde se věnujete administrativě, účetnictví, programovaní nebo studujete, platí, že vaše odpočinková aktivita by naopak měla být aktivní co nejvíce. Jestli celý den sedíte koncentrovaně u počítače (ať už do něj zadáváte cokoli), je to nejhorší, co můžete doma udělat, sednout si k televizi nebo zase k počítači.

Měli byste odpočívat aktivně, proto se co nejvíce hýbejte - jakákoli pohybová aktivita nebude nikdy chyba. Proč se nezapsat do kurzu tance, který se vám líbí, proč se pořádně neprotáhnout na józe, proč se nevydat na horskou tůru, na běžky, proč se nestát součástí nějaké běžecké skupinky nadšenců?

Pánové se můžou vyřádit na fotbalu, florbalu nebo basketbalu s kamárady, nebo můžou klidně hrát paintball. Dělejte cokoli, hlavně se u toho příjemně protáhněte a unavte. Vyplavíte endorfiny tím nejlepším možným způsobem.

Fyzicky pracující

Pokud máte fyzickou těžkou práci, bude pro vás vhodný odpočinek v sauně nebo ve vířivce, kde se uvolní svaly. Hodí se pro vás i mentálně aktivní odpočinek - čtení, křížovky, šachy.

Meditace a schopnost mít v hlavě "nic"

Ať už je vaše práce nebo povaha jakákoli, schopnost meditovat a mít prázdnou hlavu je potřebná vždy. Jen v takovém stavu totiž doopravdy odpočíváme. Při slově meditace si však někteří představí jakýsi nedosažitelný stav, kterého jsou schopni jen někteří. Není tomu tak. Právě onen dobře zvolený koníček nebo sport je meditací.

Je meditací díky tomu, že při něm máme prázdnou hlavu. Soustředíme se jen na činnost samotnou. A v ten moment skutečně odpočíváme.

Neodpočíváme, pokud si v hlavě přehráváme situace nebo si je představujeme, neodpočíváme, pokud vůbec na něco myslíme.

Proto platí, že nejlépe meditujete, když nemáte v hlavě nic, resp. tam "máte nic". Ať už přitom děláte cokoli - vyšíváte, pletete košíky nebo pracujete na zahrádce.

Závěr

V dalších článcích se budeme věnovat tomu, jaká jsou úskalí konvenčních způsobů řešení psychických problému i tomu, jak se umět zastavit uprostřed digitální doby, kdy se na nás valí jedna informace za druhou. A povíme si také, jaké pokrmy a bylinky nám pomohou na cestě ke klidnější mysli i tělu.

Autor článku: Tomáš Kouřil