Maca

Maca - jak ji nejlépe využít?

Pokud jste příznivci tzv. superfood potravin tak, jako jsme my, možná by vás zajímala další rostlinka, pokud ji ještě neznáte , která rozhodně svými vlastnostmi mezi superfood patří. Jde o kořen z rostliny MACA, konkrétně prášek získaný z jejího kořene…. A je to jedna z našich oblíbených.

Maca - jak ji nejlépe využít?

Maca, latinsky (Lepidium Meyenii) patří mezi rostliny rostoucí v Peru v nadmořských výškách kolem 4 000m. Přírodní podmínky, ve kterých maca přirozeně roste – ve velice nehostinné oblasti (kamenitá půda, silný vítr, kolísavé teploty, přímé silné slunce aj) ji dávají vlastnosti, díky kterým je schopna v takovýchto podmínkách dlouhodobě přežít. Používá se především její kořen, který je nutričně velice bohatý. Obsahuje přibližně 60-75% sacharidů, 10 až 14% bílkovin, 8,5% vlákniny, a 2,2% lipidů a navíc obrovskou škálu dalších nutričních látek.

Macu známe především ve formě kapslí nebo čistého prášku. Kořen macy je používán i pro přípravu kaší (namísto ovesných J ) nebo jiných pochutin (oblast Peru), ale pro svoji ne zrovna oblíbenou chuť, je častěji používán spíše ve zmíněných dvou formách.

Maca (prášek z kořene) nabízí širokou škálu pozitivních účinků a stala se také předmětem mnoha klinických studií, které vyzdvihují její vlastnosti:

-          Maca obsahuje významné množství sacharidů, proteinů, tuků – esenciálních mastných kyselin, ale především minerálů a vitamínů (vápník, zinek, hořčík, železo, fosfor, vitamín C, vitamín E i vitamíny řady B, především vitamín B6). Bílkoviny jsou převážně ve formě polypeptidů a aminokyselin (včetně významného množství argininu, serinu, histidin, kyseliny asparagové, kyseliny glutamové, glycinu, valinu, fenylalaninu, tyrosinu a threoninu).

 

-          Za zvýraznění jistě stojí množství dobře vstřebatelného vápníku, ale také jódu. Kořen macy obsahuje nemalé množství jodu, což je velice důležité pro správné fungování štítné žlázy. Maca takto může pomoci s produkcí důležitých hormonů, podpořit tak metabolismus, pomoci s vyrovnáním výkyvů nálad, ale také s výkyvy energie během dne (Macu si dáváme do snídaní, často do koktejlů během dne J). Je však důležité také zmínit, že právě díky svému vysokému obsahu jódu je nutné zmínit i to, že pokud je maca nadužívána, tedy pokud ji užíváte ve velkém množství, může naopak způsobit problémy se štítnou žlázou. Tak je to ale se všemi byť superfood potravinami nebo i jen dalšími zdravými potravinami…všeho moc škodí a nic se nemá užívat denně po dlouhou dobu!

 

-          Svým obsahem železa také přispívá k tvorbě červeným krvinek a zabraňuje chudokrevnosti

 

-          Maca je také známá svým jiným názvem, a to „peruánská přírodní viagra“. Má totiž pozitivní vliv na sexuální apetit (u mužů i u žen). Důležitou roli zde hraje, v mace přítomné, aminokyseliny arginin a histidin  - obojí mají vazodilatační efekt. Původní obyvatelé Peru používali macu po staletí ke zvýšení plodnosti u lidí i u zvířat.

 

-          Bylo také zjištěno, že maca obecně „chrání“ správnou funkci prostaty, a to především svým množstvím zinku, který je pro prostatu velice důležitým prvkem. Maca také přispívá k normalizování hladiny hormonů v těle (opět u mužů i u žen)

 

-          Maca může pomoci také ženám při menstruačním cyklu, a to především svým obsahem minerálů a vitamínů, čím pomůže zharmonizovat celý průběh a díky svým adaptogenním účinkům pomáhá tělu se celému průběhu snadněji přizpůsobit (pomáhá vyrovnat hladiny progesteronu a estrogenu)

 

-          Maca se tedy řadí mezi adaptogeny, takže je skvělá na zvládání stresových situací, zklidnění těla, a napomáhá vyrovnat se tělu s psychickými i fyzickými stresory (zvyšuje hladinu serotoninu v těle)

 

-          Díky obsahu především vápníku a hořčíku je vhodně používána v období před i po fyzickém zatížení. Vápník, jak je známo, nabudí sympatický systém naši CNS k výkonu, hořčík naopak podpoří naši regeneraci po zátěži.

 

Jeden z našich oblíbených receptů s využitím macy:

Krémové smoothie:

250ml kvalitního mandlového mléka

(nebo doma připraveného mandlového či

sezamového v kombinaci s lněným)

½ avokáda

1 banán

hrst špenátových listů

lžíce naklíčené brokolice

malá lžička soul food greens

špetka extraktu z vanilky

1 odměrka vanilkového proteinu

2 lžičky chia semínek

1 lžička psyllia

1 lžička macy

3 ledové kostky

vše pořádně rozmixovat silným mixérem J

 

Zdroje:

http://www.rain-tree.com/maca.htm#.WNBPhfnyjIV

https://www.themacateam.com/maca-and-iodine-content