deprese a stres

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 3. - Vedlejší účinky antidepresiv, sedativ a alkoholu

Antidepresiva či sedativa mají rozhodně svoje místo. Jsou těžké nemoci duše, které zkrátka vyžadují intenzivní léčbu a psychiatrický dohled. Problém je, že tato léčiva člověka pouze utlumí - vyléčí následek, ale neřeší příčinu potíží.

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 3. - Vedlejší účinky antidepresiv, sedativ a alkoholu

V dnešní době se při troše nadsázky navíc předepisují skoro jako antibiotika. A stejně jako nadužívání antibiotik, tak i zbytečné užívání antidepresiv je škodlivé. Jsou případy, kdy jsou antidepresiva k léčení nezbytná, přesto ale by mělo být jejich použití hodně zvažováno. Dle statistik jsou totiž v posledních letech antidepresiva jedny z nejpředepisovanějších léků, a to je alarmující, nemyslíte?

Nežádoucí účinky jednotlivých typů antidepresiv

Všechny typy antidepresiv mají v podstatě stejný mechanismus účinku. Ovlivňují funkci neurotransmiterů v mozku. Neurotransmitery jsou chemické látky, které přenáší vzruchy. Tyto léky vás utlumí, takže necítíte tak výrazně psychickou bolest. Mají ovšem také řadu nežádoucích účinků.

SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu) – nejčastěji předepisovaná antidepresiva, slabší, mírnější nežádoucí účinky, mezi které patří nevolnost, průjmy, nechutenství, snížení libida, narušení spánku, pocení.
SARI – působí podobně jako SSRI, používá se k léčbě depresí provázených úzkostí. Nežádoucí účinky jsou sucho v ústech a dlouhotrvající, nepříjemná erekce.
NRI (zvyšují množství noradrenalinu) – působí jako povzbuzující prostředek. Při léčbě se může pacientům zvyšovat krevní tlak.
MAOI (Inhibitory monoaminooxidázy) - jsou to silná antidepresiva předepisovaná po selhání SSRI i tricyklických antidepresiv. Při léčbě může nastat změna chuti k jídlu, motání hlavy, nespavost, zvýšení krevního tlaku a bolest na hrudi či bušení srdce.
Tricyklická antidepresiva (brání zpětnému vychytávání neurotransmiterů) – jsou nejstarším typem antidepresiv s řadou nežádoucích účinků jako je bušení srdce, zrychlený tep, zmatenost, rozostřené vidění, ospalost, pocení.

Léčiva na bázi benzodiazepinu

Benzodiazepiny jsou drogy, které se prodávají od roku 1960. Používají se jako léčiva na deprese, úzkostné stavy spjaté s panickou poruchou nebo jako lék na nespavost.

Mají sedativní, myorelaxační a hypnotické účinky a často je podávají v léčebnách alkoholových závislostí. Organismus si však na ně umí vytvořit určitou rezistenci (zvykne si na ně a přestávají pak účinkovat), anebo závislost. Při dlouhodobém podávání se mohou vyskytnout psychomotorické, kognitivní nebo paměťové poruchy.

Mezi nežádoucí účinky patří ospalost, problémy s pamětí, závratě nebo pokles krevního tlaku.

Alkohol

Mezi látky s antidepresivním účinkem můžeme zařadit i alkohol. Nejeden nešťastník v něm po náročném dni v práci utápí svůj žal. Pokud si jednou za týden vyjdete s přáteli a dáte si skleničku či dvě, tak to určitě škodlivé není. Problém nastává, když pijete alkohol, abyste na svoje problémy zapomněli. Dostáváte se do začarovaného kruhu povznesených nálad a střízlivění, později už ani ty povznesené nálady nemáte. Při pravidelném a nadměrném pití se dostaví psychické problémy, nespavost a později také problémy fyzické.

Alternativy

Největším "vedlejším účinkem" všech typů léků nebo alkoholu je skutečnost, že neřeší příčinu problému. Jsou natolik vážné nebo naléhavé situace, kdy je užití léku první a nejrychlejší pomocí, avšak ne vždy je nutné se spoléhat jen na ně. Vždy existují alternativy. Příčinu problému samozřejmě neřeší ani bylinky nebo jiné přírodní látky, jejich užitím ale neškodíme tělu.

Alternativou může být také postupná celková změna životního stylu. Pokud jen pracujeme, nesportujeme, uvolňujeme se pouze alkoholem nebo sezením u televize, je načase vyzkoušet i něco jiného. Můžeme si například správně vybrat koníček nebo sport, zabývali jsme se tím v minulém díle.

Přírodní látky

Pokud nechcete hned sahat po lécích a alkoholem své problémy také neřešíte (což je chvályhodné!) a máte pocit, že vám už nic nepomůže, vyzkoušejte jít cestou přirozenou, přírodní, někdo používá název alternativní. Nemusíte být zrovna babka kořenářka, v hmoždíři tlouct semínka a připravovat odvary. Dnes již na trhu existuje spousta vynikajících přípravků, které vám pomohou překonat těžké období, umožní vám bez problému spát nebo zvládnout stresové situace. Patří mezi ně:

- hořčík
- vitamíny skupiny B
- šafrán
- l-theanin
- sporýš
- kozlík lékařský
- adaptogeny

A mnoho dalších látek. Podrobně se jimi budeme zabývat v dalším článku.

Závěr

Ať už půjdete cestou přírodní, konvenční nebo ještě jinou, mějte na paměti, že všechna léčiva nebo doplňky mají podpůrný charakter. Pokud chceme skutečně vyřešit problém, musíme vyřešit jeho příčinu. A k tomu je nutná především změna životního stylu a také změna přístupu. Více v dalších dílech našeho seriálu.

Autorka článku: Mgr. Petra Vrabcová, PhD.

Zdroj: https://www.green-market.cz/blog/od-stresu-a-deprese-si-muzeme-pomoci-sami-dil-3-/