Klamath

Klamath - málo známý zelený zázrak z Oregonu

Pokud se zajímáte o zelené superpotraviny, nejspíše znáte chlorellu, spirulinu nebo zelenou pšenici. Tyto zelené poklady přírody mají ale i méně známou sestřičku z USA, která na svou slávu zatím čeká. Jde o sladkovodní řasu Klamath, která roste divoce v jezeře stejného jména uprostřed přírodní rezervace v americkém státě Oregon.

Klamath - málo známý zelený zázrak z Oregonu

Celý název řasy Klamath je Aphanizomenon flos-aquae (zkráceně) AFA. Z hlediska obsahu prospěšných látek jde doslova o zázrak - obsahuje 65 různých vitamínů (s vysokým zastoupením  skupiny vitamínů B), minerály, stopové prvky, ale také esenciální mastné kyseliny omega-3. Tím ale výčet benefitů rozhodně nekončí - AFA obsahuje také chlorofyl. A právě pro jeho vysoký podíl se řadí mezi vysoce energizující rostliny, které povzbudí tělo, detoxikují a zároveň posílí imunitu.

Vysokým obsahem chlorofylu je dnes známá především chlorela nebo spirulina (srovnání je uvedeno níže). AFA jej však má zdaleka nejvíce. Ve srovnání se spirulinou, mladým ječmenem či pšenicí má navíc tu výhodu, že stejně jako chlorella je AFA řasou, pro kterou je typická přítomnost měkkých buněčných stěn a celkově menší rozměr buněk (oproti rostlinným buňkám), a tím se chlorofyl stává velice snadno přístupným a vstřebatelným pro naše tělo.

Pro srovnání uvedeme zastoupení chlorofylu i v dalších tzv. superpotravinách (v 10 g):

- AFA řasa:  300 mg
- Chlorella: 280 mg

- Spirulina: 115 mg
- Barley grass - ječmen:  149 mg
- Wheat grass - mladá pšenice: 55 mg

Jak nám řasa Klamath prospívá?

AFA obsahuje i další významné látky - phytocyany (modré zbarvení), phenylethylaminy, dále lykopen, lutein, betakaroten a další. Díky tomu má mnohostranné pozitivní účinky na náš organismus:

- Dodává vitalitu, celkovou energii a vytrvalost

- AFA čistí a posiluje trávicí trakt

- Posiluje imunitu (taktéž díky přítomnosti modrého phytocyaninu)

- Povzbuzuje nervovou soustavu

- Urychluje regeneraci (např. díky přítomnosti selenu a hořčíku, aminokyselin, vitamínů a enzymů)

- Obsažený chlorofyl je využíván i v boji proti leukemii (chlorophyl má podobnou strukturu jako hemoglobin v krvinkách)

- Je výborným prostředkem k očištění organismu od toxických látek

- Napomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru v krvi

- Posiluje vlasy, nehty i pokožku

Čemu AFA vděčí za svůj vysoký obsah zdraví podporujících látek?

Jezero Klamath (neboli Kráterové jezero) se nachází v nadmořské výšce okolo 1850m.n.m. Je obklopené  kaskádovitými, strmými stěnami vyhaslého kráteru. Jezero je pozůstatkem vybuchlé sopky Mount Mazama (vznik před 7700 lety při mohutných sopečných erupcích).

Při erupci byla sopka kompletně zničena a na jejím místě vznikl rozsáhlý, vulkanický útvar kruhovitého tvaru, uprostřed něhož je kužel připomínající ostrůvek, který byl místními obyvateli pojmenován Kouzelným ostrovem (tento a celý kráterový útvar je protkaný různými pradávnými pověstmi). Díky svému původu je jezero  známé jako Kráterové jezero (Crater Lake). Erupce této sopky dosahovala obrovských rozměrů (jezero je však stále aktivní sopkou). Pozůstatky výbuchu byly nalezeny až 64 km daleko. Svoji hloubkou téměř šesti set metrů je považováno za nejhlubší jezero ve spojených státech a sedmým nejhlubším na světě. Svoji rozlohou je také největším jezerem v Oregonu - má rozlohu 53km čtverečních).

Díky svému původu jezero nemá odtok ani přítok, tedy ani přívod nečistých naplavenin způsobující přinejmenším bahnité zabarvení vody. Postupem času bylo jezero přirozeně naplněno dešťovou vodou a rozpuštěným sněhem. Kdo navštívil toto kráterové jezero, mluví o neskutečné nádherně modré, průzračně čisté vodě (jezero je také považováno za nejčistší jezero na světě). Barva je výsledkem nejenom přítomnosti těchto modrozelených řas, ale také tím, že sluneční světlo, které dopadá na vodní hladinu, se láme a čirá voda pohlcuje různé vlnové délky v různých intervalech.

Jezero nabízí pro AFA řasy jedinečné podmínky, kterým odolá jen málo dalších rostlin. 300 dní v roce zde svítí slunce, což je pro řasy velice výhodné, a na druhou stranu zimní teploty i značně nízkých teplot, které nedovolí dalším rostlinám či řasám v jezere přežít. AFA dokáže tyto extrémní teplotní výkyvy ustát. Nejen to z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších rostlinek.

Zdroje:

http://www.klamathafa.com/

http://www.medicum.cz/kategorie/imunita/afa-klamath/

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-blue-green-algae/

http://powerorganics.com/klamath-blue-green-algae-info/

http://www.encognitive.com/node/15356

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09513590802632506

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4410834/