neplodnost

Nejčastější příčiny neplodnosti a jejich řešení

Pokud se s partnerem pokoušíte počít neúspěšně potomka, ale nedaří se vám, nejste v tom sami. Ze statistik vyplývá, že problémy s neplodností řeší přibližně 10 – 15 % párů. Za neplodný se přitom považuje pár, který neúspěšně usiluje o početí po dobu minimálně jednoho roku. Neplodnost může být důsledkem zdravotních problémů jednoho z partnerů nebo kombinací více faktorů, které brání otěhotnění. Doprovodnými znaky neplodnosti, kromě nemožnosti otěhotnět, mohou být absence nebo nepravidelnost menstruačního cyklu u žen, u mužů pak problémy s růstem vlasů a sexuální dysfunkce, které mohou indikovat hormonální problémy. Naštěstí existuje mnoho bezpečných a účinných způsobů, jak plodnost podpořit a zvýšit tak šanci na otěhotnění.

Nejčastější příčiny neplodnosti a jejich řešení

Rizikové faktory

Existuje několik faktorů, které mohou negativně ovlivňovat plodnost, přičemž velkou část z nich je možné ovlivnit prostou úpravou životosprávy.

  • Jedním z faktorů, který bohužel není možné zásadně ovlivnit, je věk. Ženská plodnost se s věkem postupně zhoršuje a po dosažení věku kolem 37 let zpravidla rapidně klesá. Neplodnost u starších žen bývá zapříčiněna především nižším počtem a kvalitou vajíček nebo jinými zdravotními problémy, které ovlivňují plodnost. U mužů plodnost výrazněji klesá po čtyřicítce.
  • Dlouhodobý stres, absence stavu pohody - v souvislosti s neplodností se často hovoří zejména o vnějších faktorech, významný vliv má ale také psychika. V případě dlouhodobého stresu a stavu, kdy je naše mysl v bojovném, agresivním stavu, se na boj přepíná i tělo. V takovém prostředí pak nemůže dojít ke vzniku nového života.
  • Kouření cigaret nebo marihuany má negativní vliv na plodnost a zároveň snižuje účinky léčby neplodnosti. U žen způsobuje kouření vyšší riziko potratu, u mužů pak bývá příčinou nižšího počtu spermií a erektilní dysfunkce.
  • Ženy, které se snaží otěhotnět, by se měly vyvarovat konzumace alkoholu. Alkohol nejen přispívá k neplodnosti, ale zvyšuje také riziko vrozených vad. U mužů pak vyšší konzumace alkoholu snižuje počet spermií a jejich pohyblivost.
  • Nedostatek pohybu přispívá k nadváze a obezitě, které negativně ovlivňují plodnost. Především u žen může být neplodnost způsobena i podváhou, která je důsledkem poruch příjmu potravy nebo velmi restriktivní diety. Ve velmi ojedinělých případech mohou mít ženy problémy s ovulací související s častým a extrémně intenzivním cvičením.
  • Problematická může být také konzumace umělých sladidel. Studie, v rámci které bylo zkoumáno 524 žen podstupujících IVF (umělé oplodnění), ukázala, že ženy, které konzumovaly umělá sladidla, se potýkaly se sníženou plodností. [1] Umělá sladidla mají negativní vliv na kvalitu vajíček a jejich konzumace může vést také k poškození embrya. Již dříve bylo také poukázáno na jejich možnou spojitost s předčasnými porody a nadváhou novorozenců. [2, 3]

Jak podpořit plodnost - muži

  • Pro zvýšení plodnosti u mužů doporučujeme řídit se následujícími zásadami:
  • Vyvarujte se užívání drog, cigaret a nadměrné konzumaci alkoholu, které mohou přispívat k neplodnosti.
  • Vyhýbejte se vysokým teplotám, které mohou ovlivnit produkci a pohyblivost spermií. I když bývá tento účinek obvykle pouze dočasný, vyhněte se horkým vířivkám, saunám a parním lázním.
  • Omezte léky, které mohou mít vliv na plodnost. Poraďte se se svým lékařem o všech lécích, které pravidelně užíváte a nevysazujte žádné léky bez konzultace s lékařem.
  • Pravidelně cvičte. Aktivní pohyb může zlepšit kvalitu spermií a zvýšit tak šance na početí.

Jak podpořit plodnost - ženy

  • Přestaňte kouřit. Kouření má více negativních účinků na plodnost i celkové zdraví ženy a zdraví plodu. Pokud kouříte a uvažujete o těhotenství, určitě přestaňte.
  • Vyhněte se alkoholu a rekreačním drogám, tyto látky mohou zhoršit vaši schopnost počít a mít zdravé těhotenství.
  • Pokud se snažíte otěhotnět, omezte konzumaci kofeinu.
  • Pravidelně cvičte, ale vyhněte se extrémní zátěži, která může v některých případech způsobit nepravidelnost menstruačního cyklu a negativně tak ovlivnit vaší plodnost.
  • Hlídejte si „zdravou“ hmotnost. Nadváha i podváha mohou mít vliv na produkci hormonů a způsobovat tak neplodnost.
  • Minimalizujte příjem umělých sladidel. Umělá sladidla nepřinášejí v podstatě žádné prokazatelné zdravotní benefity, naopak stále více studií poukazuje na jejich možné nežádoucí účinky, včetně negativního vlivu na plodnost a vývoj plodu.

Psychika

Už jsme zmínili, že je velmi důležitý i psychický stav. Zejména u žen. Pokud jsme dlouhodobě ve stavu agresivity, soutěživosti, stresu, nebo se něčím trápíme, jsme neuvolnění. Kvůli tomu vytváříme v těle prostředí (aktivní sympatický nervový systém), které není příznivě nastavené pro otěhotnění. A jak z toho ven?

Nejdříve je třeba si upřímně říct, zda se na něco příliš neupínáme. Na práci, na peníze, na postavu...nebo třeba na to, že chceme otěhotnět. Když si v jakékoli oblasti stanovíme cíle a upneme se na ně, ztratíme potěšení z přítomnosti začneme prožívat úzkost.

Pokud se každý den věnujeme všemu, jak nejlépe dovedeme, aniž bychom však soutěžili, a žijeme, aniž bychom se na něco úzkostlivě fixovali (na budoucnost, na to, jak vše dopadne), vše nakonec dopadne dobře. Když se nám povede zbavit se pocitu, že musíme mít všechno absolutně dokonalé a popustíme kontrolu, tak se uvolníme.

Uvolnění lze samozřejmě pomoci i v jiných oblastech. Najděte si volnočasovou aktivitu, z jaké budete mít radost, při které dovede vypnout, a která vás naplní štěstím. Tancujte, zpívejte, radujte se.

Pokud řešíme jakýkoli problém, platí obecné zásady:

  • Jestli má situace řešení, vyřešme ji.
  • Jestli situace řešení nemá, odejděme z ní.
  • Pokud situaci nemůžeme vyřešit, ani od ní odejít, musíme k ní změnit přístup - přijmout, smířit se nebo odpustit.

Právě přijetí, smíření nebo odpuštění bývá daleko těžší než "obyčejné" vyřešení nějakého problému, ale pokud se nám skutečně povede, přijde obrovská úleva. Zároveň se otevře prostor na to, abychom namísto pocitu neštěstí nebo křivdy zaplnili svůj život něčím pozitivním a krásným.

Závěr

Z výše uvedeného vyplývá, že je jako vždy nutná vyrovnanost. Cesta k bezproblémovému početí potomka vede přes spojení zdravého těla i ducha = když se vám podaří spojit zdravé stravování a dostatek pohybu s duševní pohodou (které dosáhnete při trpělivé duševní hygieně), jste na té nejlepší cestě.

Zdroje:

1.  Setti AS, Braga DPAF, Halpern G, Figueira RCS, Iaconelli A Jr, Borges E Jr. Is there an association between artificial sweetener consumption and assisted reproduction outcomes? Reprod Biomed Online. 2018

2.  Englund-Ogge L, Brantsaeter AL, Haugen M, Sellgpiel V, Khatibi A, Myhre R, Myking S, Meltzer HM, Kacerovsky M, Nilsen RM, Jacobsson B. Association between intake of artificially sweetened and sugar-sweetened beverages and preterm delivery: a large prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2012

3.  Azad MB, Sharma AK, de Souza RJ, Dolinsky VW, Becker AB, Mandhane PJ et al. Canadian Healthy Infant Longitudinal Development Study Investigators. Association Between Artificially Sweetened Beverage Consumption During Pregnancy and Infant Body Mass Index. JAMA Pediatr. 2016