Cukrovka

Cukrovka - jak to, že ji můžete mít, i když se cukru vyhýbáte obloukem?

Cukrovka neboli diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění, jehož hlavním rysem je zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémie). Je způsobena nedostatečnou tvorbou inzulínu, případně jeho nedostatečným využitím v těle. Jedná se o civilizační chorobu a počet diabetiků dlouhodobě roste. V České republice se s cukrovkou léčí více než 800 tisíc pacientů, ve světě pak trpí diabetem přes 400 miliónů dospělých.

Cukrovka - jak to, že ji můžete mít, i když se cukru vyhýbáte obloukem?

Existuje několik typů cukrovky – dva základní a specifické. Mezi ty základní patří cukrovka 1. typu, kterou trpí přibližně 10 % pacientů. Jedná se o onemocnění, které je charakteristické poškozením a postupným zánikem buněk slinivky břišní, které produkují inzulín. Dochází tak k nedostatku inzulínu a pacienti jsou odkázáni na jeho injekční podávání. Tento typ cukrovky se většinou vyskytuje u mladších pacientů.

Častěji se však setkáváme s cukrovkou 2. typu. Přestože se tento typ diabetu může rozvinout v každém věku, nejčastěji se vyskytuje u dospělých a s věkem jeho výskyt stoupá. Při tomto typu cukrovky tělo většinou produkuje inzulín, ale v nedostatečném množství, případně jej organismus nedokáže z různých příčin využít.

Méně často se pak objevují specifické typy cukrovky, které souvisí s genetickými poruchami, onemocněním endokrinních žláz, onemocněním slinivky břišní, užíváním některých léků a chemikálií nebo některými infekčními chorobami (například při zarděnkách). U těhotných žen se může projevit také gestační diabetes (těhotenská cukrovka).

Nejčastější projevy cukrovky

  • Hlad a únava – pro přeměnu potravy na energii tělo potřebuje mimo jiné také inzulín. Pokud tělo neprodukuje dostatek inzulínu nebo jej nedokáže správně využít, nemají buňky dostatek energie, což se pak projevuje větším hladem a pocitem únavy.
  • Častější močení a větší žízeň – ve snaze zbavit se přebytečné glukózy produkuje tělo více moči než je obvyklé. V důsledku častého močení se pak zvyšuje pocit žízně.
  • Sucho v ústech a svědění kůže – s častým močením souvisí také další známky dehydratace – sucho v ústech a suchá pokožka, která svědí.
  • Kvasinkové infekce – kvasinky se živí glukózou, takže při cukrovce, kdy se glukóza hromadí v krvi, mají ideální podmínky.
  • Špatné hojení ran – vysoká hladina glukózy v krvi může ovlivnit krevní oběh a způsobit poškození nervů, což vede k pomalému hojení ran.
  • Bolest nohou – v důsledku poškození nervů se může projevovat bolest nebo necitlivost v nohách.
  • Nevolnost a zvracení – když se tělo uchýlí ke spalování tuků, začnou se vytvářet ketony, které mohou vyvolávat nevolnost a zvracení.
  • Pach chemikálií - při rozvíjející se cukrovce můžeme (z dechu, potu či moče) cítit pach podobný acetonu

Příčiny rozvoje cukrovky

Při vývoji cukrovky 1. typu hrají významnou roli faktory životního prostředí jako potraviny, viry nebo toxiny. Ty mohou u osob s predispozicemi k diabetu spouštět autoimunitní poškození beta buněk slinivky břišní (tyto buňky produkují inzulín).

Cukrovka 2. typu je způsobena kombinací více faktorů, nejčastěji se jedná o životní styl, stres a také genetické dispozice. Vysoké riziko rozvoje cukrovky je u osob, které nejsou fyzicky aktivní a trpí nadváhou nebo obezitou.

Vyšší tělesná hmotnost a větší množství tuku v oblasti břicha také úzce souvisí s inzulínovou rezistencí, která je běžná u pacientů s cukrovkou 2. typu.  Inzulínová rezistence je stav, při kterém tělo produkuje normální množství inzulínu, ale svalové, jaterní a tukové buňky jej nedokážou dostatečně využít. Výsledkem je, že tělo nejdříve začne produkovat stále více inzulínu, aby pomohlo se vstřebáváním glukózy do buněk. Časem však už slinivka nedokáže produkovat dostatečné množství inzulínu a hladina glukózy v krvi tak stoupá.

Podle německé studie z roku 2014 patří mezi významné příčiny rozvoje cukrovky také stres (bez ohledu na to, jestli je člověk obézní nebo ne). Při studii bylo sledováno více než 5300 mužů a žen a bylo zjištěno, že u těch, kteří jsou v zaměstnání vystaveni vysokému stresu, je riziko rozvoje cukrovky vyšší o 45 % než u ostatních. [1]

Příčinou je činnost sympatické nervové soustavy (sympatikus), která při stresu převládá nad činností soustavy parasympatické fungující při klidovém stavu. Sympatikus nastavuje organismus do pozice "bojuj a uteč" (vše se soustředí na okamžitý výkon - i hladina inzulinu a cukru). Takový stav má v normalně trvat pouze několik chvilek (např. při krizových situacích, nehodách atd.). Při chronickém stresu však trvá dlouhodobě a tělo, které nemůže neustále "jet naplno" začne postupně ničit. Jedním z prvních vážnějších projevů pak může být právě rozvoj diabetu.

Některé studie zase ukazují, že jednou z příčin rozvoje cukrovky by mohla být také konzumace některých umělých sladidel. Podle studie z roku 2013, která zkoumala vliv konzumace umělých sladidel (sukralózy) na hladinu krevního cukru a hormonální odezvu, byla konzumace umělých sladidel spojená s 23% poklesem inzulínové senzitivity a 67% nárůstem rizika rozvoje cukrovky 2. typu. [2]

Podobné výsledky ukazují i studie prováděné na zvířatech, například bylo prokázáno, že umělá sladidla (acesulfam) výrazně zvyšují krevní cukr u myší. [3] Nejvíce problematický je fakt, že tělo se při podání umělého sladidla chová stejně jako před podáním cukru - očekává jej, ale cukr nepřijde. Tělo tak zvyšuje hladinu inzulinu "naprázdno" a vyčerpává samo sebe. Vliv umělých sladidel na hladinu cukru v krvi a potenciální rozvoj cukrovky se v různých studiích liší, je proto určitě potřeba ještě další výzkum. Kromě vlivu na inzulinovou senzitivitu mají umělá sladidla negativní vliv také na probiotické kultury ve střevech a velmi pravděpodobně i plodnost. Proto je na místě být při konzumaci umělých sladidel obezřetný.

Závěr

Přestože některé faktory způsobující rozvoj cukrovky nelze ovlivnit, úprava životního stylu může riziko cukrovky výrazně snížit. Pokud do svého každodenního života zařadíte dostatek fyzických aktivit, budete se racionálně stravovat a pokusíte se vyvarovat nadměrnému stresu, můžete rozvoji cukrovky efektivně předejít.

Reference:

1. Huth, Cornelia PhD, Thorand, Barbara PhD, Baumert, Jens PhD; Kruse, Johannes MD; Emeny, Rebecca Thwing PhD, Schneider, Andrea, Meisinger, Christa MD, Ladwig, Karl-Heinz PhD, MD. Job Strain as a Risk Factor for the Onset of Type 2 Diabetes Mellitus: Findings From the MONICA/KORA Augsburg Cohort Study. Psychosomatic Medicine, 6 August 2014. DOI:10.1097

2. Pepino MY, Tiemann CD, Patterson BW, Wice BM, Klein S. Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. Diabetes Care. 2013

3. Liang Y, Steinbach G, Maier V, Pfeiffer EF. The effect of artificial sweetener on insulin secretion. 1. The effect of acesulfame K on insulin secretion in the rat (studies in vivo). Horm Metab Res. 1987 Jun;19(6):233-8.