uvolnění svalů

Nejlepší přírodní prostředky pro uvolnění svalů

Už jste někdy užívali léky na uvolnění svalů nebo jste o jejich užívání přemýšleli? Jméno samotné vás navádí k tomu si myslet, že jsou neškodné a užitečné, ale vězte, že syntetické svalové relaxanty (na rozdíl od domácích prostředků) jsou ve skutečnosti vysoce návykové a nebezpečné, pokud nejsou užívány dle návodu nebo bez dohledu lékaře.

Nejlepší přírodní prostředky pro uvolnění svalů

Problém s léky na předpis na uvolnění svalů spočívá v tom, že váš zdravotní problém nevyřeší. Prostě jen vypnou komunikaci nervů s mozkem, takže netrpíte bolestí. Navíc tohle vypnutí bolesti se nezaměří pouze na bolestivé svaly a spasmus. Ale ovlivní celé tělo způsobem, který není žádoucí.

Můžete si vzít svalové relaxanty, když vás bolí záda, ale vaše nohy, ruce a krk budou léky také ovlivněny. Možná po užití těchto léků snadno a rychle usnete, ale jak se cítíte po probuzení?

Není neobvyklé, že se fyzicky cítíte, jako by vás přejel kamion a pravděpodobně budete mít menší zatmění mozku. Bolest se vám zase vrátí, a tak znovu sáhnete po pilulkách, co vám předepsal doktor a začarovaný kruh je tady.

I přes jejich název, svalové relaxanty ve skutečnosti se svaly nepracují, spíše ovlivňují nervový systém. Tyto léky typicky užívají lidé, kteří trpí svalovými křečemi, bolestmi zad, hlavy nebo fibromyalgií. Ale proč užíváte léky na předpis pro uvolnění svalů, když je tolik přírodních způsobů, jak se bolestí zbavit?

Nejlepší přírodní svalové relaxanty

Co se týče uvolnění svalů, jít přírodní cestou je rozhodně to pravé. Poradíme vám, jak na to, aby se komerční léky na uvolnění svalů nestaly primárním řešením bolesti. Přírodní prostředky jako jsou masáže, chiropraktické metody, éterické oleje a další, jsou bez vedlejších nežádoucích účinků.

Arnikový olej

Aplikován na kůži ve formě oleje, masti nebo balzámu, arnikový olej je silným prostředkem na záněty nebo zranění způsobené cvičením. Pozitivní efekt spočívá v tlumení bolesti, zánětu a nápravě poškozených svalů.

Thymol, který se v arnice nachází, je účinný vasodilatátor subkutánních krevních kapilár. Usnadňuje transport krve a dalších tekutin, působí protizánětlivě, a tak podporuje normální léčebné procesy v těle. Arnikový olej také stimuluje odvod bílých krvinek a nahromaděné tekutiny z namožených a poškozených svalů a kloubů.

Chiropraktické metody

Chiropraktické metody jsou přirozené metody bez nutnosti podávat léky nebo bez nutnosti chirurgického zákroku. Ve skutečnosti chiropraktické techniky mohou být při tlumení bolesti ještě efektivnější než svalové relaxanty (podle výzkumu na Vysoké škole chiropraxe na Life University v Gruzii). Chiropraktici zaměřují svou pozornost na správné postavení páteře, a pokud je posunuta, pomáhají jí vrátit se do původního stavu. Rovněž chiropraktici mírní bolest zad a krku bezbolestným srovnáním.

Konopný olej

Výzkumy naznačují, že kanabinoidy se ukazují jako užitečné při modulaci bolesti tím, že brání přenosu vzruchů v místě bolesti. Konopný olej je tak rozumnou a přírodní volbou pro svalovou relaxaci. Má schopnost zmírnit chronickou bolest a záněty, a proto je někdy používán jako přírodní léčba firomyalgie. Pokud chcete používat konopný olej, kupujte je od prověřených dodavatelů, jejichž oleje jsou laboratorně testovány.

Esenciální oleje

Éterickým olejem, který má široké spektrum využití ve zdravotnictví, je olej z máty peprné. Éterický olej z máty je vynikající přírodní lék proti bolesti a pro uvolnění svalů. Je zvláště účinný při bolestech svalů, zad a tepavé bolest hlavy.

Výzkumy ukazují, že lokálně aplikovaný mátový olej ulevuje od bolestí spojených s fibromyalgií a syndromem myofasciální bolesti. Můžete zředit koncentrovaný mátový olej v nějakém jiném oleji (jojobový, kokosový) nebo v tělovém mléce a aplikovat na oblast, která vás bolí.

Olej z citronové trávy pomáhá zlepšit krevní oběh, a proto může zmírnit bolesti zad nebo svalové křeče. Rovněž olej z kadidla nebo cypřišový olej tlumí zánět a zlepšují krevní oběh.

Můžete také vyzkoušet domácí krémy, které jsou dokonalým prostředkem na ošetření namáhaných svalů. Jejich vůně uklidní vaše tělo a vaši mysl díky aromaterapeutickým ingrediencím.

Zkuste na příklad smísit několik kapek citrónového a cypřišového esenciálního oleje s nosným olejem (jojobový, kokosový) nebo přírodním tělovým mlékem a aplikovat na postiženou oblast.

Masáže

Když vaše tělo vyšle do mozku signál, že ho něco bolí, je to způsob, jak říká, abyste tu část těla přestali používat a mohl nastat proces hojení. Pravidelné užívání léků na bolest, bolest jen maskuje. Vám to sice umožní normální pohyb, více méně v pohodě, ale bolest tím jen prodlužujete, a dokonce umožníte její šíření.

Když vám dobrý masér udělá masáž, nejen uleví od bolesti v místě, kde to bolí, ale uvolní i celé vaše tělo. Pokud trpíte na křeče nebo bolesti svalů chronicky, je ideální chodit na masáž alespoň jednou za měsíc nebo častěji. Čím více se stresujete, tím je pravděpodobnější, že jste zatuhlí a pravidelnou masáž potřebujete.

Klinická studie z roku 2011 zahrnující pacienty s rakovinou z Tchaj-wanu zkoumala účinky masážní terapie na bolesti svalů a uvolnění svalů. Vědci zjistili, že masážní terapie u těchto pacientů vylepšila léčbu bolestí kostí a svalů a ukázala přínos této metody.

Vyhněte se potravinám zvyšujícím bolest

  • Nadbytek cukru je prozánětlivý a zvyšuje bolest. Pozor - řešením však není nahradit cukr umělými sladidly, ta škodí tělu daleko víc. Je třeba vybírat buď kvalitní přírodní cukr a sladit minimálně, nebo vybrat některou z alternativ jako je např. stévie
  • Alkohol - velmi významně zvyšuje zánět v těle a dehydratuje - zkuste omezit příjem alkoholu na naprosto minimální množství nebo jej přestaňte konzumovat úplně
  • Kofein rovněž dehydratuje a může také zvětšit zánět. Omezte konzumaci kávy na jeden šálek denně nebo kofein zcela vyřaďte, pokud je to možné.
  • Trans-tuky: nadbytečné množství zvyšuje bolest a zánětlivost
  • Vliv na bolest svalů - nejvíce zad - má i nadváha - proto je třeba mít vyvážený kalorický příjem

Magnesium

Známky nedostatku hořčíku zahrnují svalovou bolest, fibromyalgii a křeče v nohách. Tím, že namočíte celé tělo nebo stačí i jen vaše nohy do lázně s kvalitní přirodní solí, můžete zvýšit hladinu hořčíku, který je nezbytný pro správné fungování svalů a nebudete tak potřebovat svalové relaxanty.

Obecně lze uvést, že přiměřené množství hořčíku, které vstřebáte ze soli, může napomoci léčbě zánětu v těle, protože nízká hladina hořčíku je spojena s vyšším množstvím C-reaktivního proteinu (markeru zánětu v těle).

Neodpočívejte příliš mnoho

Pokud jde o svalové křeče, pokud není bolest intenzivní, je dobré cvičit, aby se svaly uvolnily a nevznikal zánět. Dělejte normální běžné aktivity, jen trošku pomaleji, pokud cítíte, že je to třeba.

Určitě se ale vyvarujte jakýchkoli pohybů, které vaši bolest zhoršují. Troška odpočinku neuškodí, ale lehká aktivita čas úplného zotavení urychlí. Takže si nezvykněte na dlouhé sezení před televizí a udržujte si dobrý krevní oběh pohybem. Samozřejmě, je-li bolest opravdu velká nebo je doprovázena i jinými příznaky, ihned navštivte svého lékaře.

Autor článku: redakce eFIA.cz

zdroj: https://draxe.com/muscle-relaxers/