Slinivka a slezina - jak pomoci těmto důležitým orgánům

Září je ideálním měsícem pro detox a posílení slinivky a sleziny, pojďme se tedy podívat na vše okolo těchto důležitých orgánů podrobněji.

Slinivka a slezina - jak pomoci těmto důležitým orgánům

Slinivka břišní (Pankreas) hraje velmi zásadní roli při trávení a regulaci hladiny cukru v krvi. Vylučuje hormony, které tuto hladinu neustále kontrolují. Rovněž je zodpovědná za sekreci trávicích enzymů pomáhajících zpracovávat a absorbovat živiny. Pokud jsme ve stresu nebo je slinivka přetížena jakýmikoli toxiny včetně potravinových, může dojít k hormonální nerovnováze a mohou se projevit onemocnění, jako je např. diabetes (cukrovka). Jedním ze způsobů, jak pomoci tomuto životně důležitému orgánu, je pravidelně jej detoxikovat, aby se zabránilo možnému poškození.

A jak detoxikovat pankreas přirozenou cestou? Doporučení zní jako klišé, ale v základu je potřeba dbát na dostatek odpočinku a příliš se významně nevyčerpat. Nicméně, lehké až středně silné cvičení není na škodu. Tělo je nutné udržovat neustále v pohybu. To pomůže s cirkulací krve do pankreatu, stejně jako vylučováním toxinů a potu. Pro stimulaci pankreatu dokonce existují i speciální cviky.

A proč je z hlediska kulturistiky, fitness a sportu věnovat těmto orgánům pozornost? Je to proto, že jsou zodpovědné za produkci důležitých hormonů a enzymů, nez nichž nemůže fungovat naše zažívání - tedy absorpce živin. Bez toho je naprosto nemožný jakýkoli sportovní progres, natož na příklad přírůstek svalové hmoty.

Voda, bylinky, koření a čaje

Během několika prvních dnů detoxikace je vhodné vypít zvýšené množství čisté neperlivé a neslazené vody a zařadit i bylinné čaje. Zvýšený příjem vody umožní, aby vzniklé toxiny rychle procházely ledvinami a vylučovaly se z těla ven.

Pro tuto detoxikaci je velmi vhodná pampeliška (sušené listy i kořen) a nápoje či čaje připravované z ní. Pampeliška má velmi citlivé účinky spojené mimo jiné i s tvorbou trávicích šťáv slinivky, zředěné žluči, křečemi i bolestem v oblasti slinivky. Velmi dobře doplňuje pampelišku při detoxikaci lopuch. Jejich vzájemné působení je vždy přínosem.

Lze přidat i mátový, fenyklový čaj. Snažit se omezit pití kávy. Oblíbené a účinné jsou různé variace smoothies.

V zásadě je potřeba odstranit příjem toxinů jako je alkohol, cigarety, dále omezit konzumaci tučných jídel. Příjem technologicky nezpracovaných potravin pomáhá eliminovat toxiny z těla a urychluje regeneraci slinivky. Vhodné je zpestřit jídelníček doplněním a využitím bylinných produktů: zázvorový čaj pomáhá jako antioxidant, ženšeny zvyšují energii.

Skořice má uklidňující účinky nejen na slezinu ale i slinivku, dodává tělu energii. Povzbuzuje prokrvení orgánů a celkově krevní oběh a přispívá k lepšímu trávení. Je prevencí nachlazení či bronchitidy.

Černý kmín je rostlinka, která má velmi univerzální použití. Lze ji v prvé řadě doporučit jako prevenci problémů spojených se zánětem, s bakteriemi nebo kvasinkami, jako podporu imunitního systému, jako antioxidant a bývá zmiňován i v souvislosti s funkcí oběhového systému a stavem pokožky a vlasů. Podává se při infekcích, chřipce, při potížích s trávením, když je třeba omezit šíření bakterií, při projevech alergií nebo vysokém tlaku.

Posílení krevního oběhu

Přínosné je střídání teplé i studené sprchy, nejlépe denně, ráno i těsně před spaním. To vše zlepší průtok krve do pankreatu.

Vitamíny, minerály a mastné kyseliny

Vitamíny významně pomáhají při stimulaci činnosti slinivky a podle současných výzkumů jsou prevencí onemocnění tohoto orgánu. Přijímejme jich proto každodenně dostatek. Zejména vitamíny řady B v čele s vitamínem B12. Dále Vitamin E jako významný antioxidant, který má vliv na krevní oběh stav tkání. Tento vitamín je zvláště vhodný pro sportovce, protože pomáhá mj. podporovat svalovou regeneraci po cvičení a také pomáhá zmírnit bolest. A jaké zvolit minerály?

Vápník - tento minerál je obzvláště důležitý z pohledu našeho pankreatu, protože se podílí na produkci enzymů (např. Lipázy, enzymu odpovědného za rozpad tuků).

Zinek - řádné fungování imunitního systému také podporuje zinek, takže se v rámci detoxikace slinivky hodí velmi dobře. Ovlivňuje i sliznice v těle, což je činí významných pro ochranu před infekcemi a útoky nežádoucích mikrobů. Zejména v období chřipek a nemocí z nachlazení.

Chrom - chrom zejména v jeho organické formě pikolinátu chromitého je nezbytným prvkem, který je společně s inzulinem, produkovaným slinivkou, nutný pro správné zpracování sacharidů a tuků v těle. Přispívá k normální hladině krevního cukru, zlepšuje využití sacharidů v organismu a snižuje chuť na sladké pokrmy. U pacientů s inzulinovou rezistencí snižuje potřebu inzulinu.

Alfa-lipoová kyselina – pomáhá mj. zvyšovat imunitu a její pozitivní účinky jsou známé právě při zlepšení diabetu, tj. opět v souvislosti s problémy slinivky. Zde je vhodnější konzultace s lékařem, neboť se může ve velmi ojedinělých případech vyskytnout hypoglykemie.

Kyselina linolová  - může stabilizovat hladinu krevního cukru a též podpořit slinivku při její regeneraci.

Strava na podzim

Právě na podzim je potřeba posílit funkci sleziny a slinivky břišní, neboť oba orgány jsou v tomto období nejzatíženější.  Slezině prospívá nasládlá chuť, mírně kořeněná jídla jako dýňová polévka, červená řepa, kořenová zelenina. Velmi prospěšné jsou hlavně polévky a různé varianty rizot. V období září je potřeba přejít z osvěžujících a studených letních jídel na pokrmy teplé a vařené.  Slezina nemá ráda jakákoli smažená jídla, přemíru bílé mouky a sladkostí z rafinovaných cukrů, to stejné slinivka břišní.

Slinivka a slezina v souvislostech

Slinivka se dostane do problémů i v případech nedostatečné tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku, kterou ke své činnosti nutně potřebuje, aby spustila další nezbytné činnosti.

Měla by proto lépe fungovat po potravinách, které zvýšenou tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku vyvolávají. Mezi takové potraviny, které tuto schopnost mají a ještě nás s přicházejícím podzimem prohřejí, patří již zmíněná skořice, zázvor nebo dále chilli, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn apod.

Co se týká slinivky, ta nejvíc dostává zabrat od přebytečné žluče, která se městná v játrech. Žluč ji leptá a omezuje její správnou funkci. Celkem logicky přichází po čištění jater zlepšení a slinivka může opět řádně pracovat. Dodáním enzymů v žádném případě nic nezkazíme, naopak - např. dodáním ananasu či papáji do stravy. Podobně to umí i pomeranče, ty jsou však na podzim spíše nevhodné neboť patří mezi ochlazující potraviny.

Slezina

Slezina zodpovídá za kvalitu našeho imunitního systému a patří k největším orgánům lymfatického systému, který má zase na starost odstraňování toxinů z těla ven. Její úloha při filtrování a čištění krve je velmi významná.

Slezina a její hlavní funkce v organismu můžeme shrnout takto:

- Produkce protilátek (imunitní systém)
- Tvorba krevních destiček (srážlivost krve)
- Filtruje odpadní látky ze svalové tkáně
- Filtruje odumřelé krvinky
- Udržuje krev čistou (funkce odstředivky)
- Kontroluje množství červených krvinek v krvi

Slezina sama o sobě nečiní obvykle subjektivní potíže a lékař se o ní začne zajímat až v případě poruchy krvetvorby. Z hlediska východních medicín jsou dceřinými orgány sleziny právě slinivka a dále žaludek. Slezina také ovlivňuje přes slinivku tenké střevo.  Vzhledem k tomu, že slezina ovládá celý vegetativní nervový systém, je její detoxikace žádoucí i pro souhru parasympatického a sympatického systému. Narušení této souhry může zhoršit funkci prakticky jakéhokoli orgánu.

Projevy v organismu při zatížení sleziny mohou být rozličné. Mezi hlavní patří: poruchy zažívaní - obezita nebo naopak nadměrná štíhlost, časté noční močení, gynekologické výtoky, významnější množství hlenu v organismu (na sliznicích), hormonální poruchy, nepravidelná menstruace, záněty vedlejších dutin nosních, brnění v končetinách, rozpraskané rty, afty, opary, záněty dutin a mnohé další.

Závěrem

Stejně jako slinivce a slezině pomůže zařazení vhodných látek do stravy, může pomoci i změna životního stylu. Je na příklad vhodné se dlouhodobě nepřetěžovat a dopřávat si dostatečný odpočinek - fyzický i psychický.

 

Autor článku: Ing. Petr Novotný, redakce eFIA.cz

Zdroje:

Anatomie, Prof. MUDr. Radomír Čihák. DrSc.,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0015631/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072490/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54134/

www.american – pancreatic-association.org

Ájurvéda. Cesta zdravého života, Verma Vinod Dr., Pragma

www.celostnimedicina.cz