duševní výkon

Jak posílit koncentraci, paměť a duševní výkon

Všichni se potřebujeme soustředit, alespoň část dne. Soustředíme se na práci, musíme si zapamatovat nákup, věnujeme pozornost na školeních. Avšak nemusíme do sebe lít litry kofeinových nápojů, abychom byli svěží a pozorní. Pomoci nám mohou i přírodní prostředky.

Jak posílit koncentraci, paměť a duševní výkon

Výživa pro mozek

Každý orgán pro svoji činnost potřebuje dostatek energie. Mozek získává energii z glukózy, proto nepodceňujte dostatečný přísun sacharidů. Samozřejmě se však nic nemá přehánět. Pokud si budete nervy obalovat čokoládou každý den, přebytečná energie se vám uloží do tukových zásob.

Tím nejdůležitějším, co mozek potřebuje, je ovšem kyslík. Mozkové buňky jsou na nedostatek kyslíku velmi náchylné. Ve vydýchané místnosti se vám bude špatně přemýšlet. Začne se vám chtít spát, budete unavení. Proto nezapomínejte na dostatečné větrání. Pokud se potřebujete soustředit, čeká vás zkouška, školení nebo náročný den v práci, věnujte ráno chvilku krátké procházce. Stačí pět minut venku a budete svěží a připravení na těžký den.

Činnost mozku pozitivně ovlivňují i vitamíny (B, C, D, E) a také omega-3 mastné kyseliny.

Bylinky a plody podporující činnost mozku

Brahmi (Bacopa monnieri)

Brahmi je nízká plazivá rostlina s bílými kvítky a špičatými malými plody. Patří mezi vodní rostliny a pochází z Asie. Je velmi nenáročná na pěstování, můžeme si ji vypěstovat i u nás.

V ajurvédské medicíně se již od pradávna používá jako výživa pro mozek, posilovač nervů, rostlinka podporující koncentraci, paměť a kyslíkové zásobení mozku.

Kromě toho účinky Brahmi souvisí také s prevencí předčasného stárnutí, Parkinsonové a Alzheimerovy choroby i epilepsii. Používá se jako podpůrný prostředek při astmatu, revmatismu a impotenci. Účinnou složkou jsou zde bioflavonoidy a obsahuje také řadu důležitých minerálních látek. V těhotenství nebo při kojení se o užívání této bylinky raději poraďte se svým lékařem.

Ginkgo biloba

Ginkgo neboli jinan dvoulaločný je strom s typickými listy, pocházející z Číny. Již staré civilizace znaly význam této rostliny. Její účinky souvisí s rozšířením cév a tedy okysličováním mozku a následnému vlivu na psychický výkon i kondici. Ginkgo pomáhá i při nedoslýchvosti a zvonění v uších.

Rhodiola rosea

Rhodiola neboli rozchodnice růžová je horská trvalka, v naší zemi chráněná. Pro své účinky se používá oddenek, buď jako sušený prášek nebo extrakt.

Působí podobně jako kofein, ale kofein neobsahuje. Zaručí vám bdělost a pozornost, při delším užívání zlepšuje paměť a příznivě působí i na imunitu. Účinné látky jsou zejména flavonoidy, cinnamylalkohol a jeho glykosidy (rosin, rosavin, rosarin), jednoduché fenolické látky (p-tyrosol, rhodiolosid), monoterpeny (rosiridol, rosiridin). Hlavní obsahové látky jsou rhodiolosid a p-tyrosol.

Matcha

Matcha ve formě čaje je velmi bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály. Navíc obsahuje theofilin, což je látka, která vám pomůže udržet pozornost a působí stimulačně na nervové centrum. Jeho účinky se podobají kofeinu, ale bez některých negativních důsledků konzumace. Kofein ovšem obsahuje matcha čaj také, ale zdaleka ne tolik jako káva.

Matcha pochází z Číny a jeho příprava byla předmětem dlouhého studia. Umění tzv. čajových obřadů se dochovalo dodneška a provází je řada specifik a úkonů.

Lístky Matchy se na rozdíl od běžného čaje po vyluhování nevyhazují, ale našlehají se a spolu s výluhem se pijí. Tak se do těla dostane bohatá dávka antioxidantů i minerálů.

Guarana

Guarana jsou rozemleté, pražené plody rostliny Paulinie opojné (Paulinia cupana), která pochází z Jižní Ameriky. Obsahuje kofein, který se liší od toho, který najdeme v kávě - vstřebává se pomaleji a jeho účinek vydrží déle. Guarana obsahuje i další látky, které působí stimulačně na centrální nervovou soustavu - guaranin, theobromin, theofyllin. Pokud budete guaranu užívat, zlepší se vám mentální funkce, výkon a nebudete tak unavení (jak fyzicky, tak psychicky).

Sibiřský ženšen

Eleuterokok ostnitý je rostlina, která pochází z východní Asie a významným adaptogenem. Zvýší vaši odolnost proti stresu a psychické zátěži. Podporuje dobrou náladu, schopnost soustředění a učení. Má pozitivní vliv i na imunitu a odporuje zdraví dýchací soustavy.

Závěrem

V pokračování tohoto článku si povíme, jak si přírodní cestou pomoci od úzkosti a nervozity. Což je součástí posílení koncentrace.

Autorka článku: Mgr.Petra Vrabcová, PhD.

Reference:

https://www.green-market.cz/blog/jak-posilit-koncentraci-vykon-a-pamet/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12093601

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166615/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15207399