Kurkumin

Podpořte zdraví svého srdce, část 6: Kurkumin - kladivo na zánět

Kurkuma se v Indii používá jako koření a léčivá bylina již po tisíce let. Jako jedna ze složek kari mu dodává jeho typickou žlutou barvu. Teprve nedávno se kurkuma stala terčem zájmu také v rámci západní medicíny a bylo vědecky prokázáno, že kurkuma obsahuje aktivní složky s léčivými vlastnostmi.[1] Tyto složky se nazývají kurkuminoidy a nejdůležitější z nich je kurkumin. Jedná se o hlavní účinnou látkou kurkumy, má silné protizánětlivé účinky a je také výborným antioxidantem. Obsah kurkuminu v kurkumě je však poměrně nízký, pohybuje se kolem 3 %. Většina studií proto používá extrakt z kurkumy, který obsahuje samotný kurkumin, přičemž dávky často přesahují i 1 gram kurkuminu denně. Takové dávky by bylo v podstatě nemožné dosáhnout pouze pomocí užívání kurkumy v potravinách. Pokud tedy chcete využít všech pozitivních účinků kurkuminu, doporučujeme místo koření užívat spíše extrakt. Kurkumin bohužel není úplně ideálně vstřebáván do krevního řečiště, naštěstí je rozpustný v tucích a proto jeho vstřebávání výrazně zlepšuje konzumace spolu s jídlem obsahujícím tuk. Některé doplňky navíc pro zlepšení absorpce kurkuminu obsahují extrakt z černého pepře (piperin).

Podpořte zdraví svého srdce, část 6: Kurkumin - kladivo na zánět

Přínosy kurkuminu pro zdraví srdce

Kurkumin může díky svým vlastnostem pomoci zastavit nebo dokonce zvrátit mnoho procesů vedoucích k onemocnění srdce.

Jednou z hlavních výhod kurkuminu, pokud jde o kardiovaskulární onemocnění, je jeho vliv na zlepšení funkce endotelu, což je výstelka krevních cév lidského organismu. Neplní-li endotel svou funkci správně, hovoří se o tzv. endoteliální dysfunkci, která zahrnuje neschopnost endotelu regulovat krevní tlak, srážení krve a další faktory. Jedná se o prvotní jev, který spouští proces aterosklerózy a v konečném důsledku vede k trvalému zúžení cév a rozvoji vážnějších kardiovaskulárních onemocnění.[2] Několik studií potvrzuje, že užívání kurkuminu vede ke zlepšení funkce endotelu (tedy jeho pružnosti a celkové kondice). Jedna ze studií navíc ukázala, že by užívání kurkuminu mohlo být u starších osob pro stav endotelu podobně prospěšné jako pravidelné cvičení [3], zatímco další pozorovala vliv srovnatelný s užíváním statinů.[4]

Studie, která zkoumala vliv užívání kurkuminu na stav srdce po bypassu koronární arterie u 121 pacientů, ukázala, že u skupiny, která před a po operaci užívala 4 gramy kurkuminu denně došlo k 65% snížení rizika srdečního infarktu. [5]

Kurkumin jako účinná pomoc při zánětu

Kurkumin má navíc výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky, které také hrají významnou roli v oblasti zdraví srdce. Přestože zánět pomáhá tělu bojovat s nejrůznějšími patogeny a bakteriemi a působí tak jako ochrana organismu, může se stát i velmi problematickým, pokud se stane chronickým a nevhodně napadá vlastní tkáně daného těla. Podle aktuálních vědeckých poznatků je chronický zánět jednou z příčin v podstatě všech civilizačních onemocnění včetně kardiovaskulárních onemocnění. [6]

Proto mohou mít látky působící proti chronickému zánětu velký význam v prevenci a dokonce i léčbě těchto onemocnění. Protizánětlivé účinky kurkuminu byly opakovaně vědecky potvrzeny. Ve skutečnosti jsou tak silné, že odpovídají účinnosti některých protizánětlivých léků, ale bez nežádoucích vedlejších účinků. [7,8,9]

Zjednodušeně by se dalo říci, že kurkumin je bioaktivní látka, která bojuje proti zánětu na molekulární úrovni. [10] Blokuje činnost tzv. NF-kB molekuly, která se dostává do jádra buněk a zde spouští geny související se zánětem. Předpokládá se tak, že NF-kB hraje hlavní roli u mnoha chronických onemocnění. [11]

Antioxidační účinky

Oxidativní poškození je považováno za jeden z mechanismů stárnutí a příčinu mnoha onemocnění. Způsobují jej tzv. volné radikály, vysoce reaktivní molekuly s nepárovými elektrony, které mají tendenci reagovat s důležitými organickými látkami, jako jsou bílkoviny, mastné kyseliny nebo DNA. Chránit organismus před oxidativním poškozením pomáhají látky známé jako antioxidanty. Kurkumin působí proti volným radikálům hned dvěma prokázanými mechanismy. Jednak pomáhá neutralizovat volné radikály díky své chemické struktuře [12] a zároveň s tím zvyšuje aktivitu vlastních antioxidačních enzymů v těle. [13] Kurkumin tak blokuje činnost volných radikálů a současně stimuluje vlastní antioxidační obranu organismu.

Vědci navíc zjistili, že kurkumin zvyšuje průtok krve a snižuje krevní tlak tím, že blokuje činnost receptorů angiotenzinu, což je peptid, který se mimo jiné podílí na zvyšování krevního tlaku. Účinek kurkuminu na snížení krevního tlaku je dokonce srovnatelný s užíváním ACE inhibitorů (skupina léků užívaných k léčbě vysokého krevního tlaku). [14]

Závěr

Kurkuma a především pak její aktivní složka kurkumin jsou velmi účinné při prevenci i léčbě mnoha kardiovaskulárních problémů, včetně aterosklerózy nebo vysokého krevního tlaku. Při péči o srdce a cévy je velmi efektivní ve spojení s koenzymem Q-10, který se přímo vyskytuje v srdeční svalovině.

Díky silným protizánětlivým a antioxidačním účinkům má kurkumin mnoho dalších vědecky prokázaných účinků. Například zlepšuje symptomy deprese a artritidy nebo může pomoci zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby a rakoviny. Pokud ovšem chcete užívat kurkumin pro terapeutické účely, spíše než po samotné kurkumě sáhněte po silnějším extraktu, který vám pohodlně umožní přijímat vyšší dávky aktivní složky.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Nagpal M., Sood S. Role of curcumin in systemic and oral health: An Overview. J. Nat. Sci. Biol. Med. 2013;4:3–7. doi: 10.4103/0976-9668.107253.
  2. Toborek M, Kaiser S (1999) Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis. Basic Res Cardiol94: 295–314.
  3. Akazawa N., Choi Y., Miyaki A., Tanabe Y., Sugawara J., Ajisaka R., Maeda S. Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women.  Res. 2012;32:795–799. doi: 10.1016/j.nutres.2012.09.002.
  4. Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs in R&D (2008) 9:243–50.
  5. Wongcharoen W., Jai-Aue S., Phrommintikul A., Nawarawong W., Woragidpoonpol S., Tepsuwan T., Sukonthasarn A., Apaijai N., Chattipakorn N. Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. Am. J. Cardiol. 2012;110:40–44.
  6. Libby P. Inflammation in atherosclerosis. Nature. 2002;420:868–74. doi: 10.1038
  7. Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009;14(2):141–153.
  8. Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. . Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res.(1999) 13:318–22.
  9. Takada Y, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene (2004) 23:9247–58. 10.1038/sj.onc.1208169
  10. Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa) J Altern Complement Med. 2003;9:161–168.
  11. Marín YE, Wall BA, Wang S, Namkoong J, Martino JJ, Suh J. et al. Curcumin downregulates the constitutive activity of NF-κB and induces apoptosis in novel mouse melanoma cells. Melanoma Res. 2007;17(5):274–283.
  12. Menon V. P., Sudheer A. R. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Advances in Experimental Medicine and Biology. 2007;595:105–125.
  13. Biswas S.K., McClure D., Jimenez L.A., Megson I.L., Rahman I. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: Mechanism of free radical scavenging activity. Antioxid. Redox Signal. 2005;7:32–41. doi: 10.1089/ars.2005.7.32.
  14. Yao Y., Wang W., Li M., Ren H., Chen C., Wang J., Wang W.E., Yang J., Zeng C. Curcumin exerts its anti-hypertensive effect by down-regulating the AT1 receptor in vascular smooth muscle cells. Sci. Rep. 2016;6:25579. doi: 10.1038/srep25579.