L-theaninu

Vybíráme z nejnovějších studií: Vliv L-theaninu na imunitu sportovců a další

Na eFIA.cz se vám pravidelně snažíme přinášet nejnovější poznatky z oblasti sportovní a zdravé výživy. Kromě pravidelných článků a neustále aktualizované encyklopedie bude nyní každé druhé pondělí v měsíci vycházet také přehled nejnovějších vědeckých a klinických studií dotýkajících se světa doplňkové výživy.

Vybíráme z nejnovějších studií: Vliv L-theaninu na imunitu sportovců a další

Věříme, že se pro vás tento přehled bude zajímavý, a že se na eFIA.cz budete rádi vracet.

Redakce eFIA.cz

Účinek suplementace L-theaninu na imunitní systém sportovců vystavených nadměrné fyzické zátěži

- Juskziewicz, 2019

Dvojitě zaslepená hodnotila efekt L-theaninu na náhodný výběr členů polského reprezentačního veslařského týmu. Testovaní jedinci dostávali 150 mg extraktu z L-theaninu nebo placebo po dobu šesti týdnů. Na začátku i na konci suplementace probíhalo měření na veslařském ergometru, kde sportovci odvedli výkon odpovídající 2000 m. Výsledek ukázal významné změny u signálních buněk imunitního systému naznačující pozitivní efekt na narušenou rovnováhu imunitních buněk Th1/Th2.

Studie je dostupná zde: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-019-0274-y

Zvýšení hladiny železa pomocí suplementace u žen se sedavým zaměstnáním a sníženou hladinou železa zvyšuje vytrvalostní výkon u cvičení s maximální a submaximální intenzitou

- Pompano a Haas, 2019

Nedostatek železa je mezi všemi mikronutrienty celosvětově nejrozšířenější. Což má dopady na fyzický výkon. Pompano a Haas proto zkoumali individuální a kombinovaný efekt suplementace železa a aerobního tréninku na zlepšení maximálního a submaximálního výkonu u neanemických žen se sníženou hladinou železa. 73 žen ve věku 18-26 se sedavým zaměstnáním, které předtím nepodstoupily jiný trénink, s body mass indexem mezi 17-25 se zúčastnily randomizované dvojitě zaslepené, 8 týdnů trvající studie zahrnující suplementaci železa (42 mg denně) nebo placeba a aerobního cvičení (25 minut, 5 dní každý týden v hladině 75-85% věkově předpokládáného srdečního rytmu) nebo bez tréninku. U skupiny s železem se ukázaly nárusty v hodnotách tzv. VO2peak (maximální spotřeba kyslíku dosažená během testu, aerobní kapacita organismu během testu) u skupiny suplementující železo. Pro hodnotu tzv. VO2max (maximální aerobní kapacita organismu) neměla suplementace železa žádný přínos, pro VO2 peak však ano.

Studie je dostupná zde: https://academic.oup.com/jn/article/149/2/231/5288161

Brusinková šťáva potlačuje projevy nemoci u žen s revmatoidní artritidou.

- Thimoteo, 2019

Studie zkoumala vliv šťávy z brusinek na zánětlivé biomarkery a projevy choroby u 41 pacientek s diagnostikovanou revmatoidní atritidou. Ve srovnání s počátečními hodnotami bylo u skupiny konzumující brusinkovou šťávu zaznamenáno snížení hodnot měřících projevy nemoci a protilátek spojených s revmatoidní artritidou po 90 dnech nemoci.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900718303800

Efekty konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa na ztuhlost arterií a metabolismus tuků během cvičení.

Nishiwaki, 2019

Randomizovaná, kontrolovaná studie se dvěma paralelními skupinami složenými ze 32 japonských vysokoškolských studentů zkoumala efekt konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa na ztuhlost arterií a metabolismus tuků během lehkého až středně těžkého cvičení.

Studenti byli rozděleni na dvě skupiny - jedna během zkoumaného období nijak nezměnila svoje stravovací nebo pohybové návyky, zatímco druhá skupina konzumovala 20 g denně (508 mg polyfenolů) čokolády s vysokým obsahem kakaa po dobu čtyř týdnů. Výsledkem bylo významné snížení rychlosti šíření pulzní vlny krevním oběhem a snížení hodnoty tzv. CAVI (cardio-ankle vascular index), což jsou dva hlavní indikátory ztráty elasticity arteriální stěny.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900718309419

Autor článku: redakce eFIA.cz