stravovaní

#LifeHack1 - Vědomé stravování – jak využít potenciál výživy na maximum

Zdraví a kondici každého z nás určuje to, jak zvládáme řídit tři základní pilíře:

#LifeHack1 - Vědomé stravování – jak využít potenciál výživy na maximum
  • Výživa
  • Regenerace
  • Pohyb

Žijeme v době, kdy můžeme kvalitní a přirozenou stravu obohatit i výživovými doplňky. Ale i když máme nejlepší úmysly, tak nemusí dojít k naplnění potenciálu, který kvalitní strava a doplňky mají. Vědomým stravováním však můžeme tyto tři pilíře propojit. Kvalitní pohyb, poté kvalitní výživa a poté kvalitní regenerace. Obnova sil a tkání s optimální výživou.

Jednou z věcí ovlivňující proces trávení a vstřebávání živin je cirkadiální rytmus, druhou je autonomní nervový systém (sympatikus a parasympatikus). Pokud zvládneme cílit naše snažení na tyto dva procesy, zvládneme také efektivněji řídit naše zdraví.

Cirkadiální rytmus

Cirkadiální (cirkadiánní) rytmus člověka je systém řídící naše bdění. Někdy se mu také říká lidské hodiny. Množství světla dopadající na sítnici ovlivňuje centrum, které tyto rytmy řídí. Jedná se hlavně o řízení spánku a bdění poklesem denního světla a vyplavením melatoninu. U každého z nás je cirkadiální rytmus různě posunut podle životního stylu, spánkových zvyklostí, času usínání, doby vstávání a podobně.

Závěry studií pak v tomto směru poukazují na výhody nízkofrekvenčního stravování. Za hlavní plusy považují menší zatížení trávicího traktu a vyšší efektivnost trávení. Ideální doba na první jídlo by tak podle toho rytmu byla kolem hodiny, kdy dochází k většímu pohybu střev a žaludek je nejvíce aktivní.

Autonomní nervový systém

Autonomní nervový systém má za úkol udržovat optimální vnitřní podmínky organismu. Tento systém funguje bez našeho vědomí a má na starost fungování všech systémů v těle. Rozlišujeme tři skupiny:

  • Sympatikus
  • Parasympatikus
  • Enterický nervový systém

Sympatikus je nejvíce aktivní při zatížení - ve stresové situaci. Na trávení v tuto chvíli není čas. Kdežto parasympatikus je aktivní při odpočinku - regeneraci. Jen tehdy dokážeme optimálně trávit a vstřebávat živiny. Je proto velmi důležité, v jaké situaci jíme. Jíme ve spěchu? Ve stresu? Řešíme další záležitosti, odpovídáme na emaily nebo sledujeme televizi? Tohle vše se dá považovat za stresovou situaci, a tudíž za aktivitu sympatiku. Trávení v této situaci není úplně možné, a tak tělo ze stravy využije jen část. Také se dostáváme do kolotoče:

Závěrem

A jaká je tedy ideální doba, kdy je parasympatikus aktivní? Je to jednoduché - doba po výkonu. Tedy čas, který máte vyhrazen k odpočinku. Najednou to vše dává smysl, že?

Zdravá strava, tak není všechno. Je důležité, co jíme, jak jíme a kde jíme. Vyhraďte si dobu4 na jídlo. Čas, který máte jen na sebe. Vědomým jezením jste schopni ovlivnit i vylučování hormonů pocitu sytosti a hladu (leptinu a ghrelinu). Přitom je to tak jednoduché. Mít čas na sebe.

Autorka článku: Mgr. et Bc. Klára Vomáčková

Zdroje:

2019, podcast Chasing Excellence: 060: Building Stronger Nutritonal Strategies

2017, Haas & Staels: Fasting the Microbiota to Improve Metabolism? 

2017, Cohen, Wei, Cheng et al.: Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease.

2017, Colquhoun, Gai, D’Agostino et al.: Comparison of Powerlifting Performance in Trained Men Using Traditional and Flexible Daily Undulating Periodization.