proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky - na zdroji záleží

Jak co nejlépe vybrat proteinovou tyčinku, aby nám skutečně prospěla? Na čem při výběru záleží? Na to se podíváme v dnešním článku.

Proteinové tyčinky - na zdroji záleží

Pokud patříte mezi nadšence, co bedlivě sledují výživové hodnoty jednotlivých produktů, budete se v nich určitě bez problémů orientovat. Je například dobré vědět, že tyčinka má 6 g tuků, 20 g sacharidů, z toho 6 g cukrů, 20 g bílkovin a 3g vlákniny. Možná si řeknete, že je to perfektní! Hodně proteinů, málo cukrů, takže jde o dobrou tyčinku.

Kromě výživových údajů je však vhodné sledovat i složení. Jaký je zdroj bílkovin? Jaké tuky byly použity? A co je to za cukry? Je totiž možné, že výčet složek obsažených v jedné tyčince může obsahovat klidně i desítky položek, z nichž ne všechny mohu být pro tělo zcela ideální.

Jak se vyznat ve složení?

Není  to až tak těžké. Pokud se vám nelíbí složení některých tyčinek, máte spoustu alternativ. V prvé řadě hledejte kvalitní tuky. Například kokosový, slunečnicový. Palmový olej, ať už je v bio kvalitě nebo ne, není vůbec vhodný. A co bílkoviny? Ještě stále můžeme najít tyčinky s kaseinátem vápenatým. Nebo hydrolyzátem kolagenu. Proč jej výrobce dává do tyčinky? Nejspíš nebude kvalitou nic moc. Sójový protein taky není příliš vhodný.

Co dále můžeme ve složení najít? Pokud najdete inulin, můžete si říct - vida, to je dobře. Jde o složený oligosacharid z fruktózových jednotek, který tvoří potravu pro náš mikrobiom. Avšak v kombinaci ale v kombinaci s množstvím dalších látek nemusí našemu trávicímu traktu prospět a spůsobí spíše plynatost.

Samostatnou kapitolou pak jsou umělá sladidla. Ta velmi často nahrazují sladkou chuť, obzvláště, když je uvedeno velmi malé množství cukrů. Byla však prokázána jejich škodlivost a dopad a vnímání organismu a mikrobiom. Umělá sladidla ted rozhodně ne!

Ale čím tedy "sladit"? Raději hledejte nějaké přirozené sladidlo než umělé. Věci jako invertní cukr a glukózo-fruktózový sirup nejsou nic zdravého. V glukóuo-fruktózovém sirupu je fruktóza ve formě jednoduchých cukrů bez vazby, a jak potvrzují výzkumy, podílí se při nadměrné konzumaci na zvyšování inzulinové rezistence což je předstupeň diabetu II. Typu.

Závěrem

Nakonec tak můžeme zjistit, že některé proteinové tyčinky jsou jen cukrovinka s přidaným proteinem, a nijak moc prospěšné nejsou. Pokud hledáte například na cesty nějakou kvalitní tyčinku, tak sáhněte například po r-bar, protein balls co, nebo rx bar. A pokud se vám nechce hledat vůbec, tak si vezměte oříšky, čerstvé ovoce a vysokoprocentní čokoládu.

A takových případů najdeme mnohem více. Obecně platí, že čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší benefit nám zpravidla přináší.

Autorka článku: Mgr. et Bc. Klára Vomáčková

Zdroje:

Jang, H.-J. et al. Gut-expressed gustducin and taste receptors regulate secretion of glucagon-like peptide-1. Proc. Natl. Acad. Sci. 104, 15069–15074 (2007).

Simon, B. R. et al. Artificial Sweeteners Stimulate Adipogenesis and Suppress Lipolysis Independently of Sweet Taste Receptors. J. Biol. Chem. 288, 32475–32489 (2013).

Goodin, S. et al. Clinical and biological aktivity of soy protein powder supplementation in heatlhy male volunteers. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007, Apr., 16(4): 829-33

James, M., Rippe, M.D. The Health Implications of Sucrose, High Fructose Corn Syrup, adnd Fructose: What Do we Really Know? J Diabetes Sci Technol. 2010 Jul, 4(4): 1008-1011.

Bian X, Chi L, Gao B, Tu P, Ru H, Lu K (2017) The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice. PLoS ONE 12(6): e0178426.

Suez, J et al. Artificial sweetenrs induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Naturereseaarch journal. 514, 181-186 (09 October 2014)

Mukherje, S., Mitra, A. Health effects of palm oil. Journal of human ekology. 26(3): 197-203. 2009