mct

Benefity MCT tuků nejen při přerušovaném půstu

Takzvané MCT tuky (Medium chain triglycerides – triglyceridy se středně dlouhým řetězcem) jsou speciálním druhem tuků, který je v současné době součástí efektivních stravovacích programů pro optimalizaci hmotnosti. Díky jejich kratšímu řetězci jsou lehce stravitelné a mají celou řadu benefitů souvisejících s tím, jakým způsobem je tělo zpracovává.

Benefity MCT tuků nejen při přerušovaném půstu

MCT tuky se vyskytují ve více potravinách, nejčastěji jsou však extrahovány z kokosového oleje. Z hlediska čistoty a účinnosti výsledného produktu je třeba zdůraznit, že velmi záleží těchto faktorech:

  • Původ kokosů – pochází z udržitelné ekologické farmy, která garantuje, že nejsou použity např. chemické postřiky?
  • Způsob extrakce - jde o izolaci např. vodní parou bez použití chemických rozpouštědel a extrakčních metod, které zanechávají v produktu stopová rezidua?
  • Typu obsažených frakcí – nejdůležitějšími frakcemi MCT tuků s nejvíce unikátními vlastnostmi jsou frakce C8 (kyselina kaprylová) a C10 (kyselina kaprinová), nacházejí se i mateřském mléce a poskytují energii tělu i mozku nejefektivnějším způsobem

Benefity MCT tuků

1.Pomáhají snížit hmotnost

Existuje několik důvodů, proč jsou MCt oleje prospěšné, pokud potřebujete snížit hmotnost. Bylo u nich prokázáno, že zvyšují produkci dvou hormonů, které v těle navozují pocit plnost – peptidu YY a leptinu. (2)

A můžou být efektivnější než kokosový olej samotný. Jedna studie došla k závěru, že lidé užívající dvě polékové lžíce MCT tuků jako součást snídaně, zkonzumovala během dne méně jídla, než skupina konzumující kokosový olej. (3) Ta samá studie dokonce objevila menší nárůst u triglyceridů a glukózy při konzumaci MCt tuků, což může pocit plnosti ovlivňovat také.

Bylo rovněž prokázáno, že MCT tuky pomáhají významně snížit tělesnou hmotnost a obvod pasu. Mohou také pomoci proti obezitě. (4,5,6) Mají také o zhruba 10% méně kalorií než triglyceridy s dlouhým řetězcem (LCT), které jsou např. v olivovém oleji, oříšcích a avokádu. (7,8)

Nejpodstatnější na MCT tucích je fakt, že je tělo zpracovává odlišným způsobem než jiné tuky. Využívá je totiž jako okamžitý zdroj energie, aniž by je ukládalo v tukových buňkách. (4,6,9,10)

MCT tuky mohou být v těle přeměněny do tzv. ketonů, vznikajících při zpracování tuků, pokud je nízký příjem sacharidů. A pokud se snížením příjmu sacharidů pracujete uvážlivě a velmi opatrně (například v rámci přerušovaného půstu mohou MCT tuky pomoci zůstat organismu ve stavu ketózy, který prospěšný, pokud trvá krátkodobě jako část dne, nikoli jako trvalý stav.

2.Jsou zdrojem energie pro mozek

MCT tukům se přezdívá super palivo – jak už jsme zmínili, tělo je zpracovává mnohem rychleji a jiným způsobem než jiné druhy tuků. (7) Díky jejich krátkému řetězci putují MCt tuky ze střeva přímo do jater krevního oběhu, a nevyžadují žluč, aby byly zpracovány, na rozdíl od LCT tuků. Naopak jsou využity jako okamžitý zdroj energie (12, 13). Při sníženém příjmu mohou být také přeměněny na ketony , které velmi lehce překonávají krevní bariéry a jsou tak snadno dostupným palivem pro mozkové buňky.

3.Mají vliv na stav trávícího traktu

Téměř neznámým faktem je, že MCT tuky mají prospěšný vliv na stav střevní stěny a růst prospěšných bakterií ve střevě. (11) V současné době vzrůstá počet problémů se zažívacích traktem - syndrom dráždivého tračníku, vředy, kolitida, Crohnova choroba a další nemoci se vyskytují čím dál častěji. A velmi často společný chronický zánět střevní stěny a disbalanci střevního mikrobiomu. MCT tuky tiší zánět a pomáhají růstu prospěšných bakteriálních kmenů. Jsou tak prevencí a zároveň i pomocí při už existujících problémech. Velmi silná může v tomto směru být také jejich kombinace s kolagenem.

Závěr

Je málo rozšířeným faktem, že MCT tuky pomáhají redukovat produkci kyseliny mléčné ve svalech během fyzického výkonu. Budeme se tomu šířeji věnovat v příštím článku o přerušovaném půstu a sportu.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

(1) https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-benefits

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938417302111

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12975635

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634436

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326600

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874191/

(8) https://www.semanticscholar.org/paper/Dietary-Energy-Value-of-Medium%E2%80%90chain-Triglycerides-Ingle-Driedger/b8fdd53cf4cad0843f9198c02f9b63ac1a8971d7

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7072620

(10) https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-benefits#section1

(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368

(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27080715