Kolagen

Nový rostlinný zdroj pro tvorbu kolagenu

Poohlížíte se po kvalitním a účinném doplňku pro doplnění kolagenových zásob v těle, zároveň vám ale nevyhovují živočišné zdroje? Nemusíte zoufat, obecně vzrůstá zájem o čistě rostlinné produkty a spolu s tím se na trh dostávají doplňky zaměřené i na tuto oblast. Stejně jako u doplňků živočišných je však třeba mezi nimi dobře vybírat. V tomto článku si proto řekneme, na jaké oblasti se při výběru zaměřit.

Nový rostlinný zdroj pro tvorbu kolagenu

Nejdříve však pár obecných slov o kolagenu a jeho důležitosti - proč jej vůbec tolik potřebujeme.

Kolagen – nejhojnější protein v těle

Zhruba jednu čtvrtinu všech proteinů v lidském těle tvoří kolagen. Jde o hlavní stavební látku formující dlouhá molekulová vlákna, která tvoří šlachy, zpevňují kůži a vnitřní orgány. Kosti a zuby jsou vytvořeny přidáním minerálních krystalů ke kolagenu. Kolagen tedy poskytuje pevnou strukturu našemu těla, chrání a vyživuje měkké tkáně, a propojuje je s kostrou. Tvoří také mezibuněčnou hmotu.

Přítomnost kolagenu je tedy nutná pro pevnost a pružnost celého našeho těla. Vlivem času, ale také externích vlivů ho však v organismu ubývá. Pokud ubývá příliš, projeví se to na zhoršené fyzické kondici a vzhledu. Třeba vráskami, popraskanou kůži, zkrácenými vazy a šlachami, slabými svaly, ale také slabými cévami a srdcem - i srdeční svalovina je pružná mimo jiné díky kolagenu.

A kdy jsme ohroženi úbytkem kolagenu? Obecně platí, že po 20.-25. roku života se začne přirozená syntéza kolagenu v těle zpomalovat a kolem 40. roku se sníží na úplné minimum. Proto jsme s přibývajícím věkem méně pohybliví, více nás namáhá sport, proto naše kůže praská a proto máme slabší srdce. A dokonce se nám i hůře dýchá – i plíce jsou z podstatné části funkční a pružné právě díky kolagenu. Špatný stav zažívacího traktu, kdy střevní stěna trpí záněty a propuští do těla škodliviny, může být rovněž způsoben nízkou hladinou kolagenu.

Pozor by si na příjem kolagenu měli dát zejména vegetariáni a vegani, neboť nejvíce přirozeného kolagenu se pochopitelně vyskytuje v mase. Mezi skupiny se zvýšenou potřebnou kolagenu patří samozřejmě také sportovci – nadměrně opotřebovávaná tkáň by se bez obnovování neobešla.

Co způsobuje pokles hladiny kolagenu

Vedle úbytku způsobeného stárnutím existují i další vlivy, které hladinu kolagenu negativně ovlivňují:

  • Nevhodná, průmyslově zpracovaná strava
  • Kouření
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Chronický stres
  • Vliv toxinů z okolí
  • Nadměrná sportovní zátěž

Jak vybírat rostlinné zdroje kolagenu

A nyní už se dostáváme k samotným kolagenovým doplňkům. Na rozdíl od těch živočišných, kde je přítomný přímo kolagen nebo kolagenové peptidy (ty jsou z hlediska využitelnosti tělem řádově lepší), jsou ve veganských doplňcích samozřejmě vždy pouze kolagenové prekurzory, tedy látky podporující přirozenou syntézu kolagenu v těle. Není ale třeba obávat, že by rostlinné dolňky pro syntézu kolagenu byly neúčinné – ty skutečně kvalitní se živočišným téměř vyrovnají. Je však třeba vybrat takové, které obsahují volné formy příslušných aminokyselin, ne pouze rostlinnou bílkovinu.

Pouze volné formy aminokyselin nejvíce zastoupených v kolagenové molekule mají žádaný efekt. Jsou totiž po konzumaci v podstatě ihned vstřebány do těla. Kdežto samotná rostlinná bílkovina musí nejdříve projít procesem proteolýzy (proteinové degradace), kdy je v těle za pomocí speciálních enzymů teprve na aminokyseliny rozkládána. A co je důležité - celá bílkovina neobsahuje dostatečné množství příslušných aminokyselin potřebných pro kolagenovou syntézu. Těmi jsou zejména:

-  L-glycin tvořící cca 1/3 kolagenové molekuly

-  L-prolin a L-hydroxyprolin tvořící dohromady cca 20-25% kolagenové molekuly

-  L-arginin a L-alanin tvořících menší, ale stále podstatnou část

Zbytek je kolagenové molekuly je tvořen dalšími více než 1400 aminokyselinami. Proto se za nejvíce efektivní ukazuje složení především z vyjmenovaných volných forem aminokyselin získaných fermentací z rostlinných zdrojů. Na obrázku je znázorněn zjednodušený model kolagenového řetězce, podrobně si jej můžete prohlédnout zde.

Další vhodné složky

Teprve k dostatečnému množství výše zmíněných volných forem aminokyselin je žádoucí přidat rostlinný protein nebo proteiny pro pokrytí zbylého aminokyselinového spektra. Tím to však nekončí. Kolegan je v těle syntetizován mimojiné z prolinu a lysinu pomocí procesu zvaného hydroxylace. Tento proces vyvolávají speciální enzymy, které ke své činností bezpodmínečně vyžadují vitamín C. Bez dostatečné přítomnosti tohoto vitamínu pak selhává celá syntéza kolagenu. Proto ve kvalitních kolagenových doplňcích nesmí chybět.

Účinek kolagenu na organismus lze ještě dále posílit pomocí látek se silným antioxidačním působením jako jsou flavanoly a polyfenoly, a také minerálovým komplexem, který pomáhá kolagen v těle vytvářet.

Závěrem

Samozřejmostí by měla být také čistota produktu. Výrobce by měl garantovat ekologický a etický původ použitých složek. U látky, z níž jsme doslova vytvořeni, je to důležité více než kdy jindy.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Zdroje:

1. Collagen on PDB-101 – Education portal of Protein Data Bank. Dostupné z: https://pdb101.rcsb.org/motm/4

2. Crystal and molecular structure of a collagen-like peptide at 1.9 A resolution. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7695699

3. Sequence dependent conformational variations of collagen triple-helical structure. Dostupné z: https://www.rcsb.org/structure/1bkv https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10331873

4. Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Molecular Cell Biology. 4th edition. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/