beta glukany

Beta-glukany, vitamín D, C a zinek = efektivní obranný štít

V posledních desetiletích se věnuje čím dál více pozornosti látkám, které dovedou přirozeným způsobem posílit obranyschopnost organismu. Na špici zájmu se momentálně drží beta-glukany, které ve spojení s dobře známými látkami jako je např. vitamín C, D a zinek dovedou až překvapivě efektivně posílit přirozenou schopnost těla likvidovat virové, bakteriální nebo jiné infekce.

Beta-glukany, vitamín D, C a zinek = efektivní obranný štít

Co je to beta-glukan

Beta-glukany jsou polysacharidy složené z glukózových molekul spojených β -glykosidovou vazbou (β = beta, odtud beta-glukany). Jinak řečeno jde o polymery glukózy. Najdeme je v buněčných stěnách obilovin, řas, bakterií, hub a kvasinek. Mají tedy různý původ a tím pádem i strukturu. Spojuje je to, že všechny nebo téměř všechny mají mimo jiné imunomodulační účinky (jsou imunomodulátory) = příznivě ovlivňují funkci imunitního systému.

V tomto směru se však liší intenzitou tohoto účinku – nejsilnějšími imunomodulátory jsou beta-glukany 1,3 a 1,6 pocházející z buněčných stěn kvasinek nebo hub. Oproti tomu např. beta-glukany z obilovin mají vlastnosti související s hladinou glukózy a cholesterolu v krvi.

Beta-glukany a imunitní systém

Beta-glukany posilují činnost imunitních buněk, konkrétně buněk nespecifického imunitního systému – neutrofilů, makrofágů a dalších. Nespecifická imunita zahrnuje přirozeně probíhající procesy, které jsou vrozené a automatizované. V těle probíhají velmi rychle a týkají se všech cizorodých částic vniklých do těla – bakterií, virů a dalších. Poté, co jsou tělem identifikovány jako nežádoucí, přihází na řadu zmíněné imunitní buňky – neutrofily a makrofágy, které se souhrnně nazývají fagocyty. Spouští totiž proces zvaný fagocytóza.

Při té buňka imunitního systému pohltí nežádoucí částici, rozloží ji pomocí enzymů na neškodné částice, a ty pak vyloučí ven. Fagocytóza probíhá v několika fázích:

  • 1.Aktivní pohyb fagocytů
  • 2.Přilnutí fagocytu ke škodlivé buňce
  • 3.Pohlcení škodlivé buňky
  • 4.Buněčná degradace škodlivé buňky

Úloha beta-glukanu

Samotné beta-glukany proti cizorodým částicím nepůsobí. Aktivují však buňky imunitního systému. Ty mají speciální receptory zvané dectin-1 citlivé na specifické beta-glukany. Jakmile se beta-glugan na tento receptor naváže, imunitní buňka se aktivuje a spouští se proces fagocytózy (= likvidace cizorodé částice). Jakmile fagocytóza skončí, makrofág zaniká a vypouští malé množství odpadních částic, které jsou dále zlikvidovány jinými částicemi (např. antioxidanty) nebo beze zbytku vyloučeny z těla ven.

Posílení role beta-glukanů

Aby však aktivace imunitního systému mohla fungovat, jsou v organismu potřebné dostatečné hladiny dalších látek:

  • Vitamín D - funkce celého imunitního systému závisí na tomto vitamínu. Rybí tuk nebo pobyt na slunci byly dlouho před příchodem antibiotik vědomými nebo i nevědomými léky na nemoci jako je tuberkulóza.
  • Zinek - tento minerál se užíval na posílení imunity už před tisíciletími - na pobřeží Itálie byl nalezený vrak lodi staré 2200 let s primitivními zinkovými tabletami. Zinek je stejně jako vitamín D jednou z opor imunitního systému.
  • Vitamín C - tento známý vitamín podporuje činnost imunitních buněk jako jsou neutrofily a lymfocyty. Je rovněž velmi důležitý při okamžité odpovědi organismu na virus chřipky.

Velmi se proto vyplatí užívat beta-glukany spolu s těmito látkami společně.

Proti čemu nás beta-glukany chrání nejlépe

Především proti infekcím horních cest dýchacích jako jsou chřipka nebo rýma, ale i další. Tento fakt je podpořený mnoha studiemi. Jedna zkoumala skupinu žen vystavených chronickému stresu. Suplementovaly 250 mg 1,3 a 1,6 beta-glukanů denně. Výsledkem bylo snížení infekcí horních cest dýchacích o 29% oproti 10% u placebo skupiny. Zlepšila se také celková kondice, nálada a energetická hladina. (2)

Jiná studie zkoumala náchylnost k infekcím při užívání beta-glukanů u jedinců s velkou sportovní zátěží (účastnici maratonu). Ve srovnání s placebem měla skupina běžců užívajících 250 mg 1,3 a 1,6 beta-glukanů denně snížený výskyt symptomů chřipky a nachlazení po maratonu o 37 %. (3)

Závěrem - kde se beta-glukany přirozeně vyskytují

Například v kvasnicích, mořských řasách, obilovinách, ale také v ovesných vločkách.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1. A review of β-glucans as a growth promoter and antibiotic alternative against enteric pathogens in poultry. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/318196547_A_review_of_b-glucans_as_a_growth_promoter_and_antibiotic_alternative_against_enteric_pathogens_in_poultry

2. Talbott S., Talbott J.. 2012. Baker's yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23378458

3. Talbott S., Talbott J. 2209.  Effect of BETA 1, 3/1, 6 GLUCAN on Upper Respiratory Tract Infection Symptoms and Mood State in Marathon Athletes. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761532/

4. McFarlin BK, Carpenter KC, Davidson T, McFarlin MA. Baker's yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise.