plíce

Jak posílit naše plíce? Nejúčinnější pomoc máme všichni doma

Existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit zdraví plic – míra fyzické aktivity, genetika a stav životního prostředí. Klíčovou roli ale hraje i strava. A proto platí, že zahrnutí vybraných potravin do jídelníčku může být jednoduchou a přitom účinnou strategií, jak potlačit zánět, zlepšit funkci plic a pomoci celé dýchací soustavě.

Jak posílit naše plíce? Nejúčinnější pomoc máme všichni doma

Následující potraviny byly z tohoto hlediska velmi dobře vědecky prozkoumány. Dobrou zpravou bezesporu je, že jde o běžné věci, které jsou většinou dobře dostupné.

Nejlepší potraviny pro vaše plíce

1.Jablka

Anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away“. A to platí i v souvislosti s plícemi. Studie publikovaná v odborném periodiku The European Respiratory Journal ukázala, že jablka mohou pomoci zpomalit zhoršování plicní funkce až o 10 let, zejména pro bývalé kuřáky. Fytonutrienty obsažené v jablcích prokazatelně snižují oxidativní stres a zánět, což může potenciálně zlepšovat funkci a odolnost plic.

2.Zelený čaj

Zelený čaj překypuje antioxidanty a polyfenoly, které mohou být prospěšné pro plíce – zejména epigalokatechin galát, u nějž byly in vitro studiemi prokázány vlastnosti související s potlačením růstu nádorových buněk při rakovině plic. Zelený čaj také obsahuje teofylin, velmi silnou sloučeninu chovající se jako bronchodilatátor (zprůchodňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání). Tato látka se dokonce uměle vyráběla a používala pro léčbu respiračních onemocnění.

Jiné průzkumy ukazují, že pravidelná konzumace zeleného čaje může být spojená se snížením rizika vzniku chronické obstrukční plicní nemoci, velmi závažné a v současné době nevyléčitelné skupině chorob.

3.Listová zelenina

Listová zelenina jako kapusta, špenát, roketa a další obsahují velmi vysoké dávky esenciálních mikronutrientů podporujících zdravé plíce – antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály. Podle studií je jejich pravidelná konzumace spojená s nižším rizikem vzniku rakoviny plic, chronické obstrukční plicní nemoci a astmatu.

4.Česnek

Česnek má velmi silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti které pomáhají uvnitř i celého těla plic potlačovat oxidativní stres. Jedna čínská studie dokonce přišla s poznatkem, že konzumace syrového česneku alespoň dvakrát denně snižuje riziko vzniku rakoviny plic.

5.Zázvor

Zázvor je velmi silná rostlina, která byla a stále je rozsáhle zkoumána pro své medicínské vlastnosti, zejména v souvislosti se zdravím plic. Ve studii prováděné na zvířatech byl zázvor podáván krysám a výsledkem bylo efektivní snížení poškození plic, zvýšení ochrany proti zánětu a zvýšení hladin kyslíku. Jiná studie se zvířaty prokázala schopnost extraktu zázvoru ochránit DNA a tkáň před škodami způsobenými alkoholem.

6.Rybí tuk

Kvalitní rybí olej (ideálně s certifikovanou kvalitou BIO) je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty mají velmi silné protizánětlivé vlastnosti a některé studie poukazují na to, že tyto pro srdce prospěšné sloučeniny mohou pomáhat krvi v plicích lépe proudit a mohou také pomáhat s některými respiračními onemocněními jako je např. chronická plicní obstrukční choroba.

7.Kurkuma

Kurkuma je jedna z nejlepších rostlin co do účinků pro celé tělo díky obsahu kurkuminu. Dle publikovaných vědeckých studií má více než 300 potvrzených zdravotních účinků na lidský organismus. V prvé řadě velmi silný protizánětlivý účinek, což pomáhá proti astmatu, chronické obstrukční plicní chorobě, akutnímu respiračnímu syndromu, fibróze a při zraněních plic.

8.Banány

Banány jsou bohaté na draslík, vlákninu a vitamín C. Proto jde o poklad pro plíce – obsažený draslík pomáhá plícím se stahovat a roztahovat, což eliminuje dýchací problémy. Mohou dokonce předejít sýpání při dětském astmatu.

Čemu se vyhnout

Zatímco čerstvé plodiny plícím prospívají, rafinované produkty z potravinového průmyslu jim zase naopak škodí. Trans-nasycené tuky, rafinované rostlinné oleje, umělá sladila, extrémní dávky bílého cukru, uzené maso a další, nečerstvé a zpracované potraviny, mají na tělo a tím pádem také plíce negativní vliv. Je to zejména kvůli zvyšování hladiny oxidativního stresu a zánětu v těle.

Samozřejmostí také je, že nebudeme kouřit - vdechování horkého kouře, který obsahuje stovky až tisíce škodlivých látek, z nichž desítky jsou potvrzenými karcinogeny, do plic, je pro ně naprosto zhoubné. Kouření extrémně snižuje obranyschopnost organismu a dělá jej náchylnějším i k respiračním onemocněním.

Závěrem

Silný, zdravý organismus je nejsilnější obrana proti onemocněním, jakou můžeme mít. Dosáhneme toho pravidelným pohybem, dostatkem odpočinku a kvalitní stravou.

Autor: Tomáš Kouřil

Zdroj: https://draxe.com/nutrition/best-foods-for-your-lungs/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324483#ways-to-clear-the-lungs

https://food.ndtv.com/health/healthy-diet-for-lungs-10-foods-that-can-help-you-breathe-better-1869992