nutraceutika

Vybíráme z nejnovějších studií: Vybraná nutraceutika mohou posilovat reakci organismu proti virům a další studie

Vybraná nutraceutika (= doplňky stravy) mohou posilovat reakci organismu proti RNA virům včetně chřipky a koronaviru

Vybíráme z nejnovějších studií: Vybraná nutraceutika mohou posilovat reakci organismu proti virům a další studie

McCarty & DiNicolantonio 2020

Studie zkoumá potenciál nových výživových strategií v boji proti jednovláknovým RNA virům, mezi které patří také koronavirus. Výsledky naznačují, že vybraná nutraceutika by mohla zvyšovat antivirovou odpověď interferonů typu I (glykoproteiny, které hrají důležitou roli v regulaci imunitního systému). Nadějné výsledky byly pozorovány u spiruliny, N-acetylcysteinu, glukosaminu a kyseliny alfa-lipoové.

Studie je dostupná zde: https://www.sciusalirect.com/science/article/pii/S0033062020300372

Nutriční status hostitele může mít vliv na genetické složení virů

Beck et al. 2004

Výskyt nových infekčních onemocnění a proměnlivé patogenní vlastnosti již známých nemocí jsou v současnosti rostoucím celosvětovým problémem. Vědci proto zkoumají různé faktory, které mohou přispívat k rychlému vývoji a šíření nových druhů virů. Diskutuje se o různých faktorech, mezi které patří metody zemědělství, změny klimatu, kácení deštných pralesů nebo letecká doprava. Donedávna však chyběly spojitosti s nutričním statutem hostitelů. Tato studie ukazuje, že nutriční status hostitele může ovlivňovat nejen reakci organismu na patogen, ale může také ovlivnit genetické složení virového genomu.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966842X04001647

Potenciální léčebné postupy pro léčbu nového koronaviru v Číně

Zhang & Liu, 2020

Tento systematický přehled na základě předchozích studií věnujících se problematice virů a koronavirů představuje souhrn všech potenciálních léčebných postupů a dietních opaření pro léčbu Covid-19. Je doporučeno, aby před aplikací jakékoliv léčby byl vyhodnocen nutriční status každého infikovaného pacienta.

Studie je dostupná zde: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25707

Vitamín C a koronavirus SARS

Hemila, 2003

Článek pojednává o možnostech využití vitamínu C při léčbě pacientů infikovaných koronavirem SARS.

Článek je dostupný zde: https://academic.oup.com/jac/article/52/6/1049/731701

Antivirová aktivita ethanolového extraktu z rostliny Sambucus Formosana Nakai a vybraných fenolových kyselin proti lidskému koronaviru NL63

Weng et al. 2019

Lidský koronavirus NL63 (HCoV-NL63) je jedním ze světově nejrozšířenějších druhů koronaviru, který se vyznačuje onemocněním dýchacích cest, jako je rýma, kašel, bronchiolitida nebo zápal plic. Sambucus Formosana Nakai je tropický příbuzný černého bezu a v rámci tradiční medicíny se používá pro své protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Studie prokázala, že ethanolový extrakt ze Sambucus Formosana Nakai i vybrané fenolové kyseliny obsažené v tomto extraktu (kyslina kofeová, chlorogenová a gallová) mají antivirové vlastnosti působící proti HCoV-NL63.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168170219304198

Autor článku: Mgr.Tomáš Pavelek