l glutamin

L-Glutamin a jeho účinek při problémech se zažívacím ústrojím

L-Glutamin je ve fitness komunitě jednou z nejvíce oblíbených složek suplementace – velmi efektivně pomáhá s regenerací a budováním svalové hmoty (více o jeho vlastnostech zde). Kromě využití při posilování a sportu má však i mnohé další vlastnosti využitelné i pro širokou veřejnost.

L-Glutamin a jeho účinek při problémech se zažívacím ústrojím

Ty nejdůležitější se týkají zánětlivých onemocnění zažívacího traktu, která se mnohdy táhnou s nemocným po celé roky, někdy celý život. L-Glutamin (spolu se správně zvolenými probiotiky a multivitamínem/multiminerálem) představuje při pomoci od těchto onemocnění velkou naději.

Co je to L-Glutamin

L-glutamin je volná forma glutaminu, jedné z 20 přirozeně se vyskytujících aminokyselin v bílkovinách ve stravě. Mezi nimi je významný především tím, že je v těle obsažen v největší míře – najdeme jej ve svalech, tkáních i krevním oběhu. Jeho účinky přímo souvisí s imunitním systém, regenerací, pH organismu a regenerací po různých nemocích a úrazech. (1) Mimo to však obrovskou mírou prospívá zažívacímu traktu (a sekundárně tak i dalším systémům v těle) a právě na to se zaměříme v dalším článku.

Benefity L-Glutaminu

1.Zlepšení stavu trávícího systému

l-Glutamine pomáhá při jakémkoli typu zažívacích problémů jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), zánětlivá onemocnění střev jako Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertukulóza, divertikulitida, syndrom propustného střeva a s ním spojené komplikace jako bolest kloubů, růžovka nebo autoimunitní reakce a choroby. L-Glutamin je pro střeva životně důležitá látka – umožňuje jim zacelovat se a opravovat, proto je pravidelný příjem této aminokyseliny v potravě absolutně nezbytný. (2)

Stojí za zmínku, že člověk slavný pro objevení Krebsova cyklu (známého také jako citrátový cyklus) byl zároveň tím prvním, kdo doporučil užívání L-Glutaminu na problémy se střevy. Sir Hans Adolf Krebs, biochemik, který obdržel v roce 1953 Nobelovu cenu za fyziologii, totiž objevil, že L-Glutamin pomáhá zlepšit imunitní reakci spojenou se střevem.

Studie publikovaná v časopise Klinická imunologie objevila, že L-Glutamine zlepšuje efekt imunitní odpovědi TH2 stimulující zánětlivé cytokiny. L-Glutamin v takovém případě redukuje střevní zánět, což by mohlo pomoci lidem uzdravit se z potravinových alergií. (3)

2.Syndrom propustného střeva a vředy

Miliony lidí se potýkají se syndromem propustného střeva, který je dnes zřejmě hlavní příčinou autoimunitních onemocnění. Syndrom propustného střeva může způsobovat problémy se štítnou žlázou, artritidu, lupénku a další vážné problémy.

Klinické studie prokázaly, že L-Glutamin dokáže tento syndrom léčit – je totiž doslova palivem pro buňky tenkého střeva. Studie publikovaná v medicinském časopise Lancet zkoumala 20 nemocničních pacientů, u nichž suplementace L-Glutaminem prokazatelně snížila střevní propustnost. (2)

Jiná studie vypracovaná na zvířatech popsala, jak L-glutamine pomáhá s ulcerózní kolitidou a zánětlivými onemocněními vnitřností. (4)

Rovněž pomáhá léčit vředy – poskytuje tělu ochranu před dalším poškozením a nabízí zdravější přírodní alternativu antibiotikům, kterými jsou vředy léčeny. (5)

3.Syndrom dráždivého tračníku a průjem

L-Glutamin prokazatelně pomáhá se syndromem dráždivého tračníku (IBS) a průjmem díky příznivému vlivu na produkci hlenu na střevní sliznici, což pomáhá ke zdravému pohybu střeva. (6)

4.Pomáhá spalovat tuk a napravuje diabetes

Průzkumy ukazují, že hladina HGH hormonu (Human growth hormon) se po glutaminové suplementaci zvedá až o 400 %. Tento hormon zlepšuje metabolismus v odpočinkové fázi a také spalování tuku po intenzivním fyzickém výkonu. To je zcela zásadní pro spalování nadbytečného tuku, snižování hmotnosti a budování svalové hmoty.(9)

l-Glutamin rovněž pomáhá spalovat tuk a budovat čistou svalovou hmotu snížením hladin inzulinu a stabilizováním hladiny glukózy v krvi. Studie ukázala, že šest týdnů suplementace 30 g glutaminu znatelně zlepšilo rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a tělesnou kompozici u pacientů s diabetem typu 2. (10)

5.Pomáhá při problémech se štítnou žlázou

Pokud trpíte Hashimotovou chorobou nebo malou aktivitou štítné žlázy, hypotyreózu, měl by být glutamin součástí vaší stravy. Poruchy štítné žlázy totiž s nejvyšší pravděpodobností souvisí se špatným stavem střev (a také s emočním vypětím a stresem).

Potraviny bohaté na glutamin

Následujících 10 potravin obsahuje vysoké množství glutaminu. Pro jeho ideální příjem je samozřejmě dobré je kombinovat a mít tak co nejvíc pestrý jídelníček (je samozřejmé, že není vhodné konzumovat každý den např. hovězí maso).

  • Hovězí vývar
  • Hovězí maso z chovů krmených travou na pastvě (grass-fed)
  • Spirulina
  • Čínské zelí
  • Sýr Cottage
  • Asparagus
  • Rapini
  • Treska, losos
  • Zvěřina
  • Krůta

Závěrem

L-glutamin můžeme užívat i z doplňků stravy (zejména v období zvýšené zátěže a při nemoci). Zde je vhodné vybrat kvalitní, 100% fermentovaný L-Glutamin bez aditiv.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

0. https://draxe.com/nutrition/l-glutamine-benefits-side-effects-dosage/

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056606/

2.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10600341

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7627502

5.https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/05/glutamine-supplements-show-promise-in-treating-stomach-ulcers/

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583848

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7733028

8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466655