Epigalokatechin galát

Epigalokatechin galát - těžký kalibr proti nadbytečnému tuku a opotřebení organismu

Pravidelné pití zeleného čaje je jedna z věcí přispívajících k dlouhověkosti, duševní kondici a prevenci onemocnění cév a srdce. Je to mimo jiné díky epigalokatechin galátu (EGCG), polyfenolu patřícímu mezi tzv. katechiny. Pojďme se podívat, v jakých rostlinách a plodinách ji najdeme a jaké přínosy může tato látka mít pro naše zdraví a sportovní kondici.

Epigalokatechin galát - těžký kalibr proti nadbytečnému tuku a opotřebení organismu

Kde EGCG najdeme

Epigalokatechin galát je nejvíce zastoupeným katechinem  v listech zeleného a černého čaje. Čaj dále obsahuje i další katechiny jako epikatechin, galokatechin a galáty, typicky však cca 50 % extraktů zeleného čaje tvoří právě EGCG. Nejvyšší obsah této látky mají vysoce kvalitní, šetrně zpracované a ekologicky pěstované zelené čaje.

EGCG obsahuje ve vysoké míře:

  • Zelený čaj
  • Matcha
  • Černý čaj
  • Bílý čaj
  • Oolong

V menší míře tuto látku najdeme například v brusinkách nebo černém rybízu, kiwi, třešních nebo některých oříšcích.

Důležité je říct, že čaj se obecně doporučuje konzumovat mezi jídly, ne během jídla nebo hned po něm. Některé z antioxidantů se mohou vázat na minerály obsažené v jídle a mohou tak být hůře absorbovatelné pro tělo.

Nejdůležitější benefity epigalokatechin galátu

1.Zlepšuje fungování metabolismu a weight management

Nadbytečného tuku a vysoké hmotnosti se nelze zbavit mávnutím kouzelného proutku. Existují však studie (1) dokazující, že tato látka dokáže ochránit před vznikem metabolického syndromu a také efektivnímu spalování nadbytečného tuku několikerým způsobem napomáhá. Děje se tak pomocí snížení zánětlivosti v těle, potlačením chuti k jídlu a zvýšením výdeje energie. EGCG také může mít vliv na zvýšení termogeneze (produkci tepla tělem za pomoci energie), avšak zatím to nepotvrzuje úplně každá studie.

Bylo však prokázáno, že pití jednoho či dvou šálků zeleného čaje denně pomáhá udržet postavu bez nadbytečného tuku a také udržet sportovní výkonnost (2). Pro silnější efekt je také možné užívat EGCG spolu s kofeinem (3) . ideálně však s kofeinem v přírodní podobě pocházejícím z extraktů z čaje či jiných rostlin a také v uměřeném množství.

2.Snižuje zánětlivost a hladinu oxidačního stresu

Látky způsobující nadměrný oxidativní stres a následnou zvýšenou zánětlivost v těle, tzv. reaktivní kyslíkové radikály, dovede EGCG efektivně potlačit (4). Děje se tak skrz ovlivnění příslušných signálních drah ovlivňujících vznik zánětlivé reakce, snížením hladin peroxidu vodíku a také inhibicí činnosti samotných kyslíkových radikálů. Existují také studie (5) dokazující, že polyfenoly přímo interagují s proteiny a fosfolipidy a regulují tak signální dráhy, transkripční faktory, metylaci DNA, mitochondriální funkce a imunitní buňky likvidující poškozené a odumřelé buňky.

EGCH tak má přímý vliv na celkovou tělesnou kondici, zpomaluje stárnutí a v neposlední řadě také výrazně snižuje opotřebení organismu způsobené vysokým oxidačním stresem v důsledku nadměrné fyzické zátěže.

Závěrem

Jako vždy platí, že zlatá střední cesta a uměřenost je tou nejlepší volbou. Denně se doporučuje pít několik (cca 2-3) šálků kvalitního zeleného čaje popř. se držet dávkování doporučeného výrobci doplňků s obsahem čajového extraktu.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1.https://draxe.com/nutrition/egcg/

2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28864169/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299060/

4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28627214/

5.https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0179-4#ref-CR5

6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494192/