Kyselina D-asparagová

Kyselina D-asparagová – metabolický optimizér a možná alternativa pro posílení testosteronu

Kyselina asparagová je neesenciální aminokyselina nezbytná pro produkci hormonů a činnost nervového systému. Spolu s kyselinou glutamovou tvoří dvojici tzv. kyselých aminokyselin s bočními karboxylovými řetězci a negativním nábojem.  Tyto aminokyseliny jsou zodpovědné za udržení rozpustnosti a iontových vazeb tvořících strukturu proteinů a za syntézu jiných aminokyselin, např. kyseliny citronové. Kyselina asparagová se vyskytuje ve dvou rozdílných podobách – L-asparagová a D-asparagová neboli DAA. Obě formy mají stejné chemické složení, ale zrcadlově otočenou molekulární strukturu.

Kyselina D-asparagová – metabolický optimizér a možná alternativa pro posílení testosteronu

V lidském organismu také mají rozdílné funkce – L-asparagová kyselina je produkována tělem a slouží spolu s dalšími aminokyselinami jako stavební kámen proteinů, zatím D-asparagová kyselina pracuje na produkci a vyplavování hormonů. Najdeme ji proto všude po těle – zejména v nervovém a endokrinním systému, slinivce, štítné žláze a dalších orgánech.

Benefity kyseliny asparagové

Posílení tvorby testosteronu

Kyselina D-asparagová je známá pro svoji schopnosti posílit přirozeným způsobem produkci testosteronu. Skutečnost je taková, že ne všechny studie zatím vychází se stejnými výsledky. Analýza (1) třiadvaceti studií provedených na zvířatech a čtyř studií provedených na lidech přinesla jednoznačné pozitivní výsledky u zvířat, ale různé u lidí. Je však jisté, že kyselina D-asparagová má vliv na produkci tzv. luteinizačního hormonu, jehož činnost s testosteronem úzce souvisí (2).

Jednoznačný závěr ohledně účinku na hladinu testosteronu tak zatím nelze udělat, je třeba dalších studií, které by vlastnosti kyseliny potvrdily. Co však lze říci, je to, že tato látka může být zajímavou alternativou v případě, že už jste vyčerpali jiné přirozené látky posilující testosteron, a nebo tyto látky příliš nezabraly. Lidský organismus je velmi proměnlivý biologický stroj a platí, že co funguje pro jeden, nemusím fungovat pro druhý. DAA tak může být velmi zajímavá možnost pro všechny, kteří chtějí zkoušet nové věci a objevovat nové horizonty.

Posílení a stabilizace hladiny hormonů

Důvod, proč kyselinu D-asparagovou zařadit do suplementace, je zejména její posilující a stabilizující funkce v oblasti celkové produkce těchto látek v těle (3). Kyselina D-asparagová stabilizuje hormonální hladiny na správné úrovni a udržuje v organismu homeostázu. Což má pozitivní vliv na více oblasti:

  • Krevní tlak
  • Kvalitu spánku
  • Energetickou hladinu
  • Plodnost
  • Zažívání
  • Chuť k jídlu
  • Zpracování živin

Užívání D-asparagové kyseliny má tedy smysl v případě, když chceme vrátit rozhozený organismus do správného stavu – např. po prožitém stresujícím období, po nemoci, úraze, nebo když se nám nedaří v tréninku dosáhnout výsledků s jinými suplementy. Je vhodná pro muže i ženy.

Neplodnost mužů i žen

Velmi zajímavá může být schopnost kyseliny D-asparagové pomoci při mužských i ženských problémech s neplodností. Prokazatelně zlepšuje mobilitu a množství vytvořených spermií (5) a díky pozitivnímu vlivu na luteinizační hormon pomáhá i s reprodukcí ženskou. Tento hormon má totiž přímý vliv na produkci estrogenu a progesteronu ve vaječnících. (6)

Obsah v potravinách

Kyselinu d-asparagovou lze samozřejmě nalézt i přirozeně, zejména v těchto potravinách:

  • avokádo
  • chřest
  • melasa
  • kuře
  • krocan
  • hovězí
  • ryby

Závěr

Kyselina D-asparagová může být zajímavou alternativou nebo doplněním už ověřených látek na podporu testosteronu a na obnovení hormonální rovnováhy.

Autor článku: Tomáš Kouřil

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5340133/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19860889/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384294/
  4. https://draxe.com/nutrition/aspartic-acid/
  5. https://www.researchgate.net/publication/276491066_D-Aspartate_a_Key_Element_for_the_Improvement_of_Sperm_Quality
  6. https://www.wikiskripta.eu/w/Luteiniza%C4%8Dn%C3%AD_hormon