mozek a strava

O co vše se stará náš mozek a proč se vyplatí mu pomáhat vhodnou stravou

Může to znít přehnaně, ale lidský mozek je nejkomplexnější známá struktura v doposud poznaném vesmíru. Je to řídící centrum centrálního nervového systému, prostřednictvím kterého je pro propojený s každou částí lidského těla. Nervy spolu s míchou tvoří síť, pomocí níž mozek monitoruje činnost celého těla, odpovídá na podněty a vysílá příkazy pro optimální fungování. Fyzicky je mozek složený z tuků a bílkovin, přičemž průměrně váží okolo 1,4 kg.

O co vše se stará náš mozek a proč se vyplatí mu pomáhat vhodnou stravou

Mozek však neobstarává jen kontrolu nad tělem, ale poskytuje inteligenci, schopnost učení a mnohé další schopnosti a vlastnosti, bez kterých bychom jako lidé nemohli vůbec fungovat. Důležitost tohoto orgánu demonstruje také to, jak jej tělo chrání. Nejprve kůží s vlasy, poté lebkou, mozkomíšním mokem, který funguje jako jakýsi polštář a nakonec krevně-mozkovou bariérou, která reguluje průchod látek dovnitř mozku. Prochází jí například kyslík, hormony a tekutiny, zatímco jiné potenciálně nežádoucí látky zůstávají vně.

Schopnosti, které nám mozek poskytuje mozek

- Pozornost a koncentrace – pozornost je schopnost soustavně pracovat na jednom úkolu, zatímco koncentrace znamená udržení pozornosti navzdory rozptylujícím vlivům

- Inteligence – schopnost získat a také použít vědomosti

- Kreativita – užití imaginace k vytvoření originálních myšlenek

- Emoce – podle psychologů máme 6 základních emocí – štěstí, překvapení, hněv, smutek, strach a znechucení. Všechny ostatní emoce jsou pak vytvořeny z těchto základních. Každá ze základních emocí pak vzniká aktivací určité části mozku.

- Paměť – lze ji popsat jako získávání vědomostí, myšlenek nebo zkušeností a udržení a vyvolání informací. Mozek aktivuje určitou svoji část podle druhu informace. Co všechny oblasti mozku spoluje, je neurotransmiter, pomocí něhož jsou aktivovány. Jde o acetylcholin, o kterém ještě budeme mluvit.

- Pohyb – může být dobrovolný nebo reflexivní, první vzniká díky signálům přenášeným z mozku přes nervy do svalů, zatímco druhý je automatickou odpovědí autonomního nervového systému na podnět.

- Řeč – konstrukce řeči je složitý proces, který považujeme za automaticky a jednoduchý, je však výsledkem spolupráce různých oblastí mozku, které se na vzniku řeči podílí různým způsobem – vyvolání informace, konstrukce vět, pohyb hlasivek a svalů ve tváři a také okamžité vnímání feedbacku ze strany posluchačů

- Funkce orgánů – orgány jako srdce, játra nebo ledviny jsou kontrolovány autonomním nervovým systémem – mozek neustále řídí jejich chod

- Rovnováha – část mozku zodpovídá za naši rovnováhu, jde o koordinovaný proces mezi mozkem, vnitřním uchem, očima a svaly.

- Vizuální a zvuková percepce – díky mozku jsme samozřejmě schopni přijímat a interpretovat vizuální a zvukové signály

- Spánkový cyklus – spánek je řízen cirkadiálním rytmem, který je ovlivněn světlem a tmou. Ty spouští vylučování určitých hormonů – tento proces začíná v mozku v části zvané hypothalamus.

Co přispívá ke stárnutí mozku

Jak stárneme, schopnost mozku fungovat postupně klesá. Začínáme zapomínat, máme pomalejší reakce, býváme mrzutější a podobně.

Je to způsobené tím, že všechny naše buňky v těle postupně stárnou, umírají a jsou čím dál v menší míře nahrazovány novými. Poškození o odumírání buněk je způsobené oxidativním stresem, když jsou ničeny činností tzv. volných radikálů. Čím starší jsme, tím většímu poškození oxidativním stresem jsme byli vystaveni.

Zpomalení stárnutí mozku má dva důležité aspekty:

  • Produkci energie v mozkových buňkách
  • Produkci neurotransmiteru – acetylcholinu

Oba tyto faktory můžeme významně ovlivnit stravou a příjmem správných mikronutrientů. Například produkce acetylcholinu se významně zvyšuje při dostatečném příjmu vitamínů skupiny B, speciálně cholinu (dříve vitamín BT). Pojďme se tedy podívat, jaké látky jsou pro mozek nejdůležitější.

Mikronutrienty důležité pro zdraví mozku a kognitivní schopnosti

- Vitamíny skupiny B – zejména cholin, B2, B6, B12 a folát (kyselina listová) jsou zapojené do fungování a udržení stavu mozkových buněk. Cholin je pak přímým prekurzorem acetylcholinu, významného neurotransmiteru.

- Kyselina alfa lipoová – významný antioxidant potlačující činnost volných radikálů, částic způsobující oxidativní stres. Důležitá je její schopnost prostupovat krevně-mozkovou bariérou a schopnost chránit mozkové buňky.

- Omega-3 mastné kyseliny - Zejména EPa a DHA jsou pro mozek zcela nezbytné. Pokud mají buňky v membráně dostatečné množství obsahu omega-3, funguje správně transport žádoucích živin dovnitř a nežádoucích ven. Tak je udržován zdravý stav buňky. Zatímco při vyšší hladině omega-6 kyselin ztrácí buněčná membrána svoji pružnost.

- Fosfatidylserin – je důležitý pro vnitrobuněčné procesy, konkrétně za „dveře“, které má každá buňka pro vpuštění správných živin dovnitř a zabránění vniknutí těch špatných.  Jde o jeden z fosfolipidů, který je bohatě obsažen např. v lecitinu.

- Ginkgo biloba – jeden z nejstarších stromů na světě, o kterém jsme psali nedávno. Jeho účinek je unikátní – pomáhá okysličovat mozkové buňky díky vazodilataci (roztažení) cév v mozku. Mozek je tak lépe zásobován kyslíkem i dalšími živinami. Mimo to funguje také jako antioxidant.

Čemu se ve stravě vyhnout

Je samozřejmé, že zatímco pestrá, čerstvá a převážně rostlinná strava kondici mozku pomáhá, tak veškeré průmyslově zpracované potraviny a nadbytek živočišné potravy mozku škodí. O kouření a alkoholu už netřeba se vůbec zmiňovat.

Závěrem

Vhodnou pestrou stravou a dostatečným příjmem důležitých živin ovlivníme pozitivně všechny vyjmenované schopnosti, které nám náš mozek poskytuje. A co si možná neuvědomujeme, tak i naši psychickou pohodu – potlačíme úzkost a depresi.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

https://www.viridian-nutrition.com/blog/brain-health/brain-function

https://www.viridian-nutrition.com/blog/brain-health/the-ageing-brain

https://www.efia.cz/2020/05/22/ginkgo-biloba-staroveky-pomocnik-pro-energii-naladu-a-pamet/